Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: SAD započele sajber rat protiv Irana koji neće moći da završie - Zarif

RT: SAD započele sajber rat protiv Irana koji neće moći da završie - Zarif
29.09.2019. god.


Vašington je pokrenuo sajber rat protiv Teherana koji je ugrozio "milione" njegovih građana prilikom napada na iranske nuklearne objekte, izjavio je ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif.


"Ne mešamo se u unutrašnje stvari druge zemlje, ali događa se sajber rat", rekao je Zarif za "EN-bi-si njuz", u intervjuu koji je emitovan danas.


"Sjedinjene Američke Države su započele ovaj sajber rat napadom na naše nuklearne objekte na vrlo opasan i neodgovoran način koji je mogao da ubije milione ljudi."Zarif je spomenuo zlonamerni softver "Staknet" koji je korišten za izbacivanje iz stroja iranskih nuklearnih centrifuga 2010. godine. Neki eksperti za sajber bezbednost i brojni medijski izveštaji povezivali su napade sa američkom i izraelskom vladom, međutim, obe zemlje su negirale bilo kakvu umešanost.

Iranski zvaničnici optužili su takođe Vašington za sajber napade na drugu vitalnu infrastrukturu, uključujući lansirne rampe. U međuvremenu, SAD su optužile Iran za zaveru različitih sajber napada na njihovu infrastrukturu.

„Dakle, postoji sajber rat i Iran je uključen u rat“, rekao je Zarif.

"Ali bilo koji rat koji Sjedinjene Države započnu, neće moći da završe", dodao je on.


Napeti odnosi između SAD-a i Irana su se pogoršavale od kada se prošle godine Vašington jednostrano povukao iz sporazuma iz 2015. o iranskom nuklearnom programu, a zatim sankcionisao brojne iranske entitete i zvaničnike, uključujući Zarifa. Vašington je kasnije optužio Teheran za napad na tankere u regionu Persijskog zaliva i rafinerije u Saudijskoj Arabiji. Iran negirao da stoji iza bilo kojeg od ovih napada.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Foto: © Magnolia Pictures / Global Look Press / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da Rusija neće moći da utiče na rezultate predstojećih predsedničkih izbora u SAD, koji će biti održani 3. novembra.


Premijer Jermenije Nikol Pašinjan sastao se sa rukovodstvom oružanih snaga te zemlje i tom prilikom izjavio da pred njima stoji samo jedan zadatak – da pobede.


Strane koje su u konfliktu u Nagorno-Karabahu moraju hitno da prekinu sukobe i da započnu mirne pregovore, navodi se u saopštenju specijalnog predstavnika generalnog sekretara NATO na Kavkazu i...

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan apelovao je na međunarodne organizacije da iskoriste sve poluge uticaja kako bi zaustavile Tursku od potencijalnog mešanja u sukob.


Iintenzivna neprijateljstva između jermenskih i azerbejdžanskih snaga nastavljena su preko noći duž granice spornog regiona Nagorno-Karabah. Obe strane su saopštile pobede i izvestile da su nanele velike žrtve jedna...


Ostale novosti iz rubrike »