Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Sedam najlepših sela Rusije

Sedam najlepših sela Rusije
05.10.2019. god.

 Ova živopisna mala naselja zvanično su proglašena za najlepša u Rusiji. Uverite se zašto!  

Asocijacija najlepših sela Rusije okuplja preko 40 naseljenih mesta. Za članove asocijacije važe strogi kriterijumi: to moraju biti živa naselja (odnosno, ne mogu biti muzeji, već naselja u kojima ljudi stvarno žive) sa najviše 2000 stanovnika, koji brinu o očuvanju izvornog izgleda svojih građevina. Sela takođe treba da se nalaze u lepom i zanimljivom prirodnom okruženju. Stručnjaci Asocijacije, pored toga, smatraju da je važno da u naselju  postoje autentični drveni trotoari, kao i dobra putna infrastruktura, kako bi sela bila pristupačna za turiste. Koja naselja su se našla na ovom spisku?

1) Vjatsko: Staro trgovačko naselje

Želite li da upoznate pravo trgovačko naselje, idite u Vjatsko. Tu stalno živi hiljadu i po stanovnika i svi oni su prosto zaljubljeni u mesto na kojem žive. U njemu se nalaze odlično očuvane stare građevine iz 18. i 19. veka, uključujući gostionicu, restoran i prodavnicu.  

Osim toga, u selu postoje i jedinstveni muzeji svakodnevice u kojima možete videti veoma retke predmete. Na primer, u „Muzeju kuhinjske mašinerije” izloženi su uređaji za kuvanje jaja i tosteri korišćeni još u Ruskoj Imperiji, dok muzej „Zvuci vremena” sakuplja stare vergle i gramofone.

Kako stići: iz Jaroslavlja (270 kilometara severoistočno od Moskve) autobusom br. 123 (polasci od tržnog centra Kosmos). Putovanje traje 40 minuta.

2) Totma: Gradić rusko-američkog prijateljstva

Srednjovekovna Totma nalazi se na veoma živopisnom mestu, na obali istoimene reke. Vredi je posetiti zbog crkava u stilu „totemskog baroka”, kako se obično kaže. To su visoki beli hramovi okićeni čipkastim ornamentima.

Svake godine 26. jula mali gradić Totma slavi Dan Ruske Amerike zajedno sa naseljem Fort Ros u Severnoj Kaliforniji. Možda se pitate kakve veza postoji među njima? Radi se o tome da je Fort Ros osnovao nekadašnji stanovnik Totme Ivan Kuskov, koji je 1808. godine bio na čelu pomorskog pohoda do obala Zapadne Amerike. 1990. godine kuća u kojoj je Kuskov proveo poslednje mesece svog života postala je filijala muzejskog kompleksa u kojem se čuvaju dokumenti i predmeti vezani za otkrivanje Kalifornije. Danas stanovnici Totme i Forta Rosa imaju običaj zajedničke zvonjave u crkvama Totme i Forta Rosa koja se prenosi video-linkom.

Kako stići: Iz Vologde (450 kilometara severno od Moskve) bilo kojim autobusom u pravcu Velikog Ustjuga. Vožnja traje 4 sata.

3) Kimža: Arktičko selo iz 16. veka

Teško je poverovati, ali Ruski Akrtik je bio nastanjen i pre 400 godina. Staroversko selo Kimža u Arhangeljskoj oblasti to jasno potvrđuje. Ovde je svaka kuća riznica za istoričare i spomenik severne drvene arhitekture. Praktično sve kuće u selu stare su već preko 100 godina i u njima i danas žive porodice.

U selu se, osim stambenih kuća, mogu videti i najseverniji drveni mlinovi na svetu.

Kako stići: od Arhangeljska (1230 kilometara severno od Moskve) do Kimže se stiže automobilom putem Arhangeljsk-Belogorski-Pinega-Kimža. Rastojanje je 350 kilometara.

4) Oševenski Pogost: Drvene crkve iz 18. veka

 

U Arhangeljskoj oblasti sačuvan je priličan broj drvenih crkava, ali mnoge od njih nisu u najboljem stanju. U Oševensk treba da dođete kako biste svojim očima videli severnu drvenu arhitekturu. Posebno obratite pažnju na Crkvu Bogojavljenja iz 1787. godine, koja je  jedan od najvećih očuvanih drvenih hramova u Rusiji.

Tu možete videti i stare drvene kuće. Selo je malo. U njemu stalno živi samo 70 ljudi, ali u Oševensku turisti su uvek dobrodošli. Gosti će saznati sve o lokalnim običajima, upoznati pravu rusku „banju” (saunu) u izvornom obliku i imati priliku da se oprobaju u tradicionalnim zanatima.

Kako stići: Najpre od Arhangeljska treba stići do grada Kargopolja autobusom br. 521 (vožnja traje 8 sati), a zatim autobusom do Oševenska (vožnja od sat vremena).

5) Kinerma: Tradicionalno karelsko selo

Stanovnici Kinerme do dan danas čuvaju tradicionalni način život: bave se poljoprivredom i karelskim zanatima. Pritom sa zadovoljstvom svoje umeće dele sa gostima, a takođe ih uče da pripremaju karelska jela. 

U selu možete videti drvenu kapelu iz 18. veka sa očuvanim ikonostasom, kao i kuće za stanovanje iz 18. i 19. veka, koje su već proglašene za spomenike arhitekture.

Kako stići: sa autobuske stanice Petrozavodska (1.000 kilometara severno od Moskve) autobusom prema Savinovu. Vožnja traje dva i po sata.

6) Veliki Kunalej: Staroversko selo u Burjatiji

U Burjatiji uglavnom žive budisti, ali nedaleko od Ulan-Ude postoji i staro selo staroveraca. Osnovalo ga je 200 prvih doseljenika 1765. godine i do danas njihovi potomci, a ima ih preko hiljadu, čuvaju stari način života.

Posebno su impresivne drvene kuće lokalnih stanovnika: jarkih boja, ukrašene izrezbarenim prozorskim okvirima i neobičnim ornamentima. Samo da staneš i diviš se!

Kako stići: sa autobuske stanice Ulan-Ude (5.600 kilometara istočno od Moskve) autobusom. Put traje dva i po sata.

7) Stara Ladoga: Drevna prestonica Severne Rusije

Ovo ne samo što je jedno od najlepših naselja u Rusiji, već je i jedno od najstarijih! Osnovano je još sredinom 8. veka, a do naših dana sačuvala se kamena tvrđava iz 9. veka, kao i Georgijevska i Uspenska crkva iz sredine 12. veka.

Smatra se da je u stara vremena Stara Ladoga bila prestonica Rusije. Prema predanju, na ovom mestu, na najvišem bregu, sahranjen je knez Oleg Vešti, koji je vladao na prelazu iz 9. u 10. vek. Ne zna se sa sigurnošću da li to tačno, ali živopisni predeli Stare Ladoge garantovano vas neće ostaviti ravnodušnim.

Kako stići: iz Sankt Peterburga do grada Volhov lokalnim vozom (dva i po sata vožnje), a zatim autobusom br. 23 do Ladoge.

Ana Sorokina / Russia beyond

   • Izvor
  • Foto: © Ruslan Šamkulov/TASS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Amerika pomno prati situaciju u Nagorno-Karabahu i nastojaće da pomogne da se eskalacija prekine, rekao je američki predsednik Donald Tramp.


Rusija planira da pojača potencijal nuklearne industrije, adekvatno odgovarajući na geopolitičke i tehnološke izazove, poručio je predsednik Vladimir Putin povodom Dana radnika u nuklearnoj industriji.

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prilikom napada koristila turske avione F-16 koji su se već mesec dana nalazili u Azerbejdžanu za potrebe...


Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da Rusija neće moći da utiče na rezultate predstojećih predsedničkih izbora u SAD, koji će biti održani 3. novembra.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan sastao se sa rukovodstvom oružanih snaga te zemlje i tom prilikom izjavio da pred njima stoji samo jedan zadatak – da pobede.Ostale novosti iz rubrike »