Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Pentagon će „pritisnuti saveznike NATO-a da sankcionišu Tursku“ zbog operacije u Siriji

RT: Pentagon će „pritisnuti saveznike NATO-a da sankcionišu Tursku“ zbog operacije u Siriji
15.10.2019. god.


Vojna operacija Turske na severoistoku Sirije "potkopala" je kampanju koju su predvodile SAD protiv terorista "Islamske države", saopštio je Pentagon, upozoravajući da će Vašington "pritisnuti" svoje NATO saveznike da sankcionišu Ankaru.

Optužujući Tursku za "podrivanje uspešne multinacionalne misije poraza `Islamske države`" u Siriji, američki ministar odbrane Mark Esper je najavio "namerno povlačenje" američkih snaga sa severoistoka Sirije.


"Posetiću NATO sledeće nedelje u Briselu, gde planiram da pritisnem ostale saveznike iz NATO-a da preduzmu kolektivne i pojedinačne diplomatske i ekonomske mere kao odgovor na ove jezive turske akcije."

 

"Predsednik Erdogan snosi punu odgovornost za potencijalni preporod `Islamske države`, moguće ratne zločine i rastuću humanitarnu krizu", upozorio je Esper, prebacujući odgovornost za "velike žrtve, izbeglice, uništenje, nesigurnost i rastuću pretnju američkim vojnim snagama“ isključivo na Tursku.

Dok je Turska nedeljama unapred obaveštavala američke i regionalne sile o svojim planovima za stvaranje takozvane „bezbednosne zone“ na severoistoku Sirije, pre nego što je prošle nedelje pokrenula operaciju „Mirono proleće“, SAD su kampanju okarakterisale kao bezobzirnu i neodgovornu operaciju, te su zapretile Ankari jakim sankcijama, te su najavile 50-postotno povećanje carina na čelik.

Nakon što je prošle sedmice povukao mali kontingent američkih snaga sa sirijsko-turske granice, američki predsednik Donald Tramp je zapretio je da će "uništiti" tursku ekonomiju ako zemlja "pređe granice", bez objašnjenja tačno koje će akcije sa strane Ankare pokrenuti to uništenje.

Kao članica NATO-a, Turska bi trebalo da bude zaštićena od jednostranih sankcija i drugih naoko proizvoljnih kazni. Međutim, Nemačka i Francuska su već obustavile prodaju oružja toj zemlji i malo je verovatno da će ostale članice saveza odbiti "pritisak" Vašingtona.

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan obećao je u petak da "neće zaustaviti ovu operaciju, bez obzira ko šta na to rekao", naglašavajući da se sukob Turske nije s Kurdima kao narodom, već sa "terorističkim" snagama.

Izvor: Vostok / RT

Čitajte više na 
Situacija u Siriji - iz minuta u minut


  • Izvor
  • Militanti koje podržava Turska u pograničnom gradu Tel Abiad, Foto: © Reuters / Khalil Ashawi / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Turistička organizacija grada Vranja osvojila je drugo mesto u kategoriji video – publikacija reportaža, za promo-film „Vranje, grad koji ima dušu“ na 13. izložbi suvenira i turističkih publikacija „Leskovac...


Vrhovna rada Ukrajine usvojila je Zakon o prevozu unutrašnjim plovnim putevima kojim se zabranjuje plovidba brodovima pod ruskom zastavom na rekama u Ukrajini. Kako se navodi u tekstu dokumenta, zabrana...

Rusija predlaže da se formira neformalna radna grupa za povećanje efikasnosti OEBS-a, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sednici saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a.


Srbija se u apsolutnom smislu zalaže za univerzalan i ravnopravan pristup vakcinama i terapiji za lečenje kovida 19, kao vodećem globalnom prioritetu, poručio je predsednik Aleksandar Vučić na zasedanju...

Ministarstvo finansija je poništilo rješenje Poreske uprave kojim se na teret Mitropoliji crnogorsko-primorskoj stavlja poreski dug od preko dva miliona evra (sa obračunatim kamatama) na ime poreza i doprinosa...


Parlament Moldavije usvojio je u završnom čitanju nacrt zakona o prenosu Službe informacija i bezbednosti sa predsedništva u nadležnost parlamenta, rekao je zamenik predsednika zakonodavnog tela Vlad Batrinča.


Ostale novosti iz rubrike »