booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Komandant kurdskih snaga pozdravio rusko-sirijske patrole na granici sa Turskom

25.10.2019. god.


U razgovoru sa ministrom odbrane Rusije, Sergejem Šojguom, komandant "Sirijskih demokratskih snaga", koje su većinom sačinjene od Kurda, Mazloum Abdi se zahvalio Moskvi na postizanju sporazuma s Turskom, te naveo da će kurdske snage podržati sirijske snage i rusku vojnu policiju koje patroliraju granicom.

Razgovori između visokih ruskih vojnih zvaničnika i glavnog komandanta takozvanih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) održani su putem video veze. Abdi je razgovarao o aktuelnim dešavanjima na severoistoku Sirije sa Šojguom i načelnikom ruskog eneralštaba Valerijem Gerasimovim, izrazivši punu podršku razmeštanju ruske vojne policije i jedinica sirijske vojske u regionu.


„Trenutno su jedinice ruske vojne policije i redovne sirijske snage raspoređene na mnogim lokacijama. Pružamo im sve vrste pomoći“, rekao je Abdi.

On je takođe izrazio zahvalnost Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu „za obezbeđenje sigurnosti kurdskog naroda“. Abdi i Šojgu razgovarali su o primeni sporazuma koji su postigli Putin i njegov turski kolega Redžep Taip Erdogan. Ruski ministar odbrane posebno je naglasio da civili nemaju potrebe da napuštaju svoje domove i da će im se osigurati bezbednost.

U utorak su Putin i Erdogan vodili dugotrajne razgovore u ruskom letovalištu Sočiju, sklapajući sporazum o severoistoku Sirije. Kao rezultat dogovora, turska vojna invazija nazvana operacija "Mirno proleće“ je obustavljena, dok su sirijske snage i ruska vojna policija spremne da se rasporede na većem delu sirijsko-turske granice. Kurdske snage, za koje Ankara veruje da imaju jake veze sa zabranjenom Radničkom partijom kurdistana (PKK) će se u potpunosti povući sa granice u dubinu sirijske teritorije na 30 kilometara.


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Upaljene desni, odnosno gingivitis ume da bude ozbiljan i bolan problem u vašim ustima ukoliko se ne leči na vreme. Pored gelova i oralne terapije koju propisuje stomatolog, postoje...

Pesma o prelasku na pravoslavlje fra Zvonka Mlinarića 2015, dopunjava sa popisom 130 Srba (većinskog stanovništva sela Cebare, o kojima se u pesmi govori) baćenih u Bišničku jamu na...


  EU može biti uspešna čak i ako se sastoji od gomile malih nezavisnih nacija, kaže odbegli bivši katalonski lider Karlos Pudždemon u intervjuu bivšem ekvadorskom predsedniku Rafaeli Korei za...

Vranje je dobilo 'Medijsko sklonište', novi prostor za organizacije i udruženja koja nemaju prostor za održavanje tribina i okruglih stolova i sličnih skupova.


 Aktiv žena Jedinstvene Srbije Vranje i udruženje Roditeljstvo plus pomažu porodici Stanković iz Vranjske Banje   Kada su članice Aktiva žena JS Vranje i udruženja Roditeljstva plus ušle u dvorište kuće...


Ostale novosti iz rubrike »