Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija poslala dodatne snage u Sirijuu radi patroliranja i obezbeđenja povlačenja kurdskih snaga

25.10.2019. god.


Oko 300 ruskih vojnih policajaca iz Čečenije raspoređeno je u Siriju kako bi se olakšalo povlačenje kurdskih snaga sa sirijsko-turske-granice i sprovodile mirovne patrole.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su nove jedinice stigle kako bi podržale postojeći kontingent vojne policije u Siriji, navodeći da će grupa visoko kvalifikovanih i iskusnih vojnika vršiti „posebne zadatke“ u prilog sporazumu koji su postigli ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Taip Erdogan.


Nakon njihovog razmeštanja, vojna policija će patrolirati teritorijom duž granice, u blizini zone turske vojne operacije "Mirno proleće" i pomoći „povlačenju jedinica kurdskih snaga i njihovog naoružanja na udaljenost od 30 km od sirijsko-turske granice“, saopštilo je Ministarstvo.

Pored povećanja ljudstva, Moskva će poslati i 33 komada nove tehnike koja će im pomoći da ispune svoju misiju. Ministarstvo je u saopštilo da je oko dvadeset vojnih vozila, uključujući terenska višenamenska vozila velike brzine "Tigar" i oklopna vozila "Tajfun-U" na putu ka ruskoj vazduhoplovnoj bazi Hmeimim u Siriji.


Prema sporazumu koji su Putin i Erdogan dogovorili u utorak nakon maratonskih razgovora u Sočiju, turska ofanziva koja je pretila da će još više destabilizovati ratom razorenu zemlju, ograničena je na područje do 32 km unutar Sirije. Dogovoreno je da teritoriju koja nije obuhvaćena ofanzivom zajednički patroliraju turski i sirijski vojnici, dok je Moskva pomogla u povlačenju kurdskih snaga koje su se našle na udaru turske vojske nakon što su se njihovi američki saveznici naglo povukli nekoliko dana pre nego što je započela ofanziva velikih razmera.


Moskva je navela da je na Kurdima deo odgovornosti, upozorivši da ako se snage ne povuku, Rusija i Sirija neće biti u stanju da ih zaštite od napada Ankare.

Izvor: Vostok / RT   • Izvor
  • Ruska vojna policija u provinciji Alepo, foto: © RIA Novosti / Mihail Aladin/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Od podne Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS u Zvečanskoj postaje kovid bolnica, saopštio ministar Zlatibor Lončar.


Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da se Srbija, nakon sedam godina pauze, uspešno vratila na dolarsko tržište hartija od vrednosti radi prevremenog otkupa obveznica iz 2011. godine...

 Američki razarač "Džon Mekejn", koji je narušio rusku granicu na


  Predsednik Vladimir Putin smatra da je neophodno tražiti optimalna rešenja za stratešku bezbednost u svetu uz učešće svih zemalja, pri čemu centralnu ulogu imaju UN. "Čitav sistem

Prva zvanična posjeta premijera i zamjenika premijera nove crnogorske Vlade biće Briselu. To je dogovoreno na sastanku mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića i kandidata za...


Situacija u Karabahu u celini se stabilizuje, a ruski mirovnjaci osiguravaju bezbednost civila, rekao je predsednik Vladimir Putin. „Ruski mirovni kontingent, koji je sada poslat u re


Ostale novosti iz rubrike »