Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Nevidljivi komandant „operacije Slatina”

26.10.2019. god.
Novi zamenik ministra odbrane Rusije Junus Bek Jevkurov bio je u delegaciji premijera Dmitrija Medvedeva, ali malo ko je prepoznao specijalca koji je pre dve decenije zauzeo aerodrom u Prištini

Visok, krupan i tek na prvi pogled nezgrapan, s velikom generalskom šapkom koja kao da je specijalno krojena za njegovu glavu, koračao je sporo, pazeći da slučajno ne nagazi neku od visokih zvanica u prvom redu montažnih tribina postavljenih na batajničkom vojnom aerodromu.
 
Povodom 75-godišnjice oslobođenja Beograda, Vojska Srbije izvela je prikaz sposobnosti „Sloboda 2019”, a gotovo da niko nije prepoznao generala u pratnji premijera Rusije Dmitrija Medvedeva s licem koje brkovi više skrivaju nego što ga ukrašavaju. 
 
Srbija je bila logični izbor za međunarodnu promociju novog zamenika ministra odbrane Ruske Federacije. Pre 20 godina, Junus Bek Jevkurov bio je major Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) i komandovao je operacijom „Slatina”, kada su ruske desantne snage zauzele prištinski aerodrom.
 
Kolona ruskih borbenih vozila iz mirovne misije u Bosni, u noći s 11. na 12. jun, dobila je naređenje da prefarba vozila u boje i oznake Kfora i uputi se ka Prištini. Prema kasnijem svedočenju Jevkurova, već krajem maja 1999. godine, 18 pripadnika ruske vojne obaveštajne službe faktički je preuzelo kontrolu nad prištinskim aerodromom „Slatina”, po tajnoj naredbi vrha Kremlja iz aprila.
 
Specijalci GRU-a, prerušeni u novinare i lokalno stanovništvo –  neki u Srbe, drugi u Albance – već su kontrolisalo ključne punktove oko aerodroma.
 
Nekoliko dana pre dolaska borbenih vozila Sfora prefarbanih u boje Kfora, posle višednevnih mukotrpnih pregovora vođenih u vojničkom šatoru u vojnoj bazi NATO kod Kumanova, potpisan je Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji Vojske Jugoslavije i Kfora, kojim su stvoreni uslovi za prestanak NATO bombardovanja SR Jugoslavije.
 
Snage Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije počele su odmah povlačenje sa Kosova. Dan po potpisivanju Kumanovskog sporazuma, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je Rezoluciju 1244, kao međunarodnu pravnu osnovu za rešavanje kosovskog pitanja.
 
Međutim, iako su međunarodni ugovori potpisani, nastavljene su strateške geopolitičke igre velikih sila. U južnu srpsku pokrajinu planirano je upućivanje 37.200 vojnika iz 36 zemalja (Kosovo forces – Kfor) sa zadatkom da čuvaju mir, bezbednost, dok se ne definiše status Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244.
 
Usledila je trka za zauzimanje strateških punktova. Snage NATO-a nisu ni slutile, ni znale zašto pripadnici ruskih mirovnih snaga u Bosni tokom noći boje borbena vozila i na njih stavljaju oznake tek novorođenih mirovnih snaga za Kosovo.
 
To da nije reč o ulepšavanju auto-limarije, svet je ubrzo saznao. Pred izlazak sunca, usledila je komanda za pokret. Ruske desantne snage ušle su u Srbiju, prošle kroz Beograd i nastavile ka Prištini, gde su ih Srbi dočekali bakljama, zastavama i pucanjem u vazduh.
 
Snage NATO-a, stacionirane u Makedoniji, bile su šokirane. Ušle su na Kosovo nekoliko časova posle Rusa, 12. juna ujutru. General Majkl Džekson, srećom, nije poslušao naređenje generala Veslija Klarka, komandanta NATO snaga, da po svaku cenu istera ruske padobrance sa aerodroma, pod izgovorom da mu ne pada na pamet da izazove treći svetski rat.
 
Ključni operativac ruske vojne obaveštajne na terenu, mogao je da pogladi svoje brkove. Pre zauzimanja Slatine, već je kao oficir stekao dragoceno iskustvo u Severnokavkaskom regionu. Nije prošlo ni godinu dana od zauzimanja aerodroma, a Jevkurov je postao potpukovnik, a tek izabrani predsednik Vladimir Putin odlikovao ga je najvišim odlikovanjem „Heroj Rusije”.
 
Specijalac ruske vojne obaveštajne službe ne samo da je bio tek šesti pripadnik desantnih snaga koji je postao ruski narodni heroj, već je, kako će se ispostaviti mnogo godina kasnije, tokom Putinove vladavine, uleteo u kadrovski rolerkoster ruskog šefa države.
 
Kao Inguš, skida uniformu komandosa GRU-a i postaje predsednik Ingušetije, čime ga Putin ubacuje u političke igre, što nije samo njegova zabava i kapric, već zbunjivanje kako zapadnih političara i službi, tako i svog kremaljskog okruženja.
 
Naravno da Vladimir Vladimirovič nije slab na negovane Jevkurove brkove,, već je dobro upoznat sa detaljima iz njegove radne biografije. Naime, tokom operacije „Slatina”, Putin je bio šef Federalne službe bezbednosti (FSB), a da je tom akcijom dirigovano iz Jeljcinovih i Putinovih kabineta, ukazuje to da su tadašnji predsednik Rusije i njegov naslednik dobili dve specijalne medalje od srebra.
 
Treća se čuva u Muzeju oružanih snaga Rusije. Posebno izrađene medalje „Učesnik marša 12. juna 1999. Bosna–Kosovo” dobilo je 250 neposrednih učesnika, kao i 93 planera i logističara ove operacije, čiji su detalji još uvek pod žigom tajnosti. Sasvim logično, jer je marš na Slatinu poslužio kao model po kojem će ruske specijalne snage izvoditi operacije u Ukrajini i Siriji. 
 
Vođen principom „porodica u prvom redu, a služba uvek ispred reda“, Jevkurov 2008. godine, kao predsednik Ingušetije, stiče političko iskustvo nužno perspektivnim kadrovima u kremaljskim igrama Vladimira Putina. 
 
Ujutru, 22. juna 2009. godine na federalnoj magistrali Kavkaz, u kolonu predsednika Jevkurova, uleteo je, vozilom prepunim eksploziva, bombaš samoubica. Dvojica pratilaca su poginula, ali su predsednik i njegov brat Uvajs, koji se nalazio s njim u vozilu, čudom preživeli.
 
Javnost nije davala previše šansi Jevkurovu, ali, posle tri meseca na intenzivnoj nezi, izašao je iz bolnice čudesno oporavljen. Nekoliko dana kasnije, 13. oktobra, tadašnji šef FSB-a šturo je saopštio da su organizatori atentata likvidirani.
 
Pre godinu dana, Jevkurov se sukobio sa glavnim muftijom Ingušetije i prognozeri kadrovske vrteške nisu mogli da naslute koja će biti njegova dalja putanja. Krajem juna ove godine, susreo se s Putinom i zamolio ga da prihvati njegovu ostavku, posle 11 iscrpljujućih godina na mestu predsednika Ingušetije.
 
Nekoliko dana kasnije, isti čovek koji mu je na grudi prikačio orden Heroja Rusije, imenovao ga je za zamenika ministra odbrane. Kako je neposredni šef Jevkurova Sergej Šojgu, jedan od najbližih Putinovih ljudi, Inguš je katapultiran ne samo formalno, već i simbolički, u stratosferu političke i vojne moći Rusije.
 

Rođen pre 56 godina, dovoljno je mlad da se popne još više.  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik nepriznatog Pridnjestrovlja, Vadim Krasnoselski rekao je u intervjuu za "Parlamentarnu gazetu" o još jednom pokušaju Kišinjeva da pokrene veštački problem „povlačenja trupa“ iz regiona. Ra


Akcije NATO-a u Crnom moru izazvaće odgovor Ruske Federacije i drugih država koje nisu članice alijanse, rekao je šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačev. „Akcij

Američko nuklearno oružje se nalazi u pet-šest evropskih država, članica NATO-a, koje na taj način dobijaju pristup sistemima, vezanim za nuklearno naoružanje, izjavio je šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije...


Rusija nastavlja sa „agresivnom politikom i agresivnim akcijama“, navodi se u strateškom izveštaju NATO-a.

ODKB će promeniti plan operativnog raspoređivanja svojih snaga, uzimajući u obzir trenutnu vojno-političku situaciju, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu. "Detaljno smo razgovarali o vojno-poli


Mandatar Zdravko Krivokapić obrazložiće u crnogorskom parlamentu program i personalni sastav nove Vlade.


Ostale novosti iz rubrike »