Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Snouden objasnio kako nas „pametni” telefoni špijuniraju

Snouden objasnio kako nas „pametni” telefoni špijuniraju
27.10.2019. god.


Edvard Snouden, bivši radnik CIA-e, saradnik NSA i uzbunjivač koji je 2013. dobio azil u Rusiji, nakon što je razotkrio tajni američki program masovnog prisluškivanja, gostovao je kod popularnog voditelja Džoa Rogana.

 
Snouden je kao gost Džoa Rogana u emisiji „Experience ”, koje je trajalo gotovo tri sata, opisao kako nas tačno „pametni” telefoni koje koristimo špijuniraju i šta možemo da uradimo kako bismo to izbegli, prenosi Indeks.
 
„Velika stvar koja se promenila od 2013. je to što je sada mobilni aparat na prvom mestu”, rekao je Snouden u intervjuu, objašnjavajući kako se prisluškivanje danas uglavnom sprovodi preko „pametnih” telefona jer ih ljudi koriste češće nego računare.
 
„Imate mobilni negde u sobi. On je isključen – bar mu je ekran isključen. A ako vam neko pošalje poruku – ekran oživi. Kako se to dogodi?”, pitao je retorički Snouden.
 
„Kad god je vaš mobilni uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mestu. Svaki 'smartfon', mobilni uopšte, stalno je povezan s najbližim odašiljačem. Čak i kad je ekran isključen i mislite da ne radi ništa, ne možete to videti jer su emisije radiofrekvencija nevidljive, ali on 'vrišti' u etar, govoreći 'tu sam, tu sam'..., pokreti vašeg mobilnog su pokreti vas kao osobe i često su jedinstveni i može vas se identifikovati preko njih”, kazao je Roganu.
 
„To znači da kad god nosite mobilni, kad god je uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mestu koji stvaraju kompanije”, dodao je on.
 
„One ne moraju držati te podatke večno, ustvari nema dobrog razloga da ih drže večno, ali te kompanije vide to kao vredne informacije”, napomenuo je, dodavši da su ti podaci ranije bili prolazni, ali sada se čuvaju zauvek: „Nema veze jeste li učinili nešto pogrešno ili ste najobičnija osoba na svetu..., jer tako masovni nadzor funkcioniše.”
 
„Tako se stvara 'osnovna kolekcija', što je eufemizam vlade za masovni nadzor. Oni naprosto skupljaju sve to unapred u nadi da će jednog dana biti korisno”, dodao je Snouden, javljajući se video-linkom s nepoznate lokacije u Rusiji.
 
„A tu govorimo samo o tome kako se spajate na mobilnu mrežu. Ne uzimamo u obzir sve one aplikacije koji kontaktiraju s vašom mrežom još češće (nego vi)”. Naglasio je: „Moramo identifikovati problem. A problem s korišćenjem 'smartfona' danas je što nemate pojma što rade u bilo kojem trenutku.”
 
Poseban problem s današnjim „pametnim” telefonima je što im se ne može izvaditi baterija, kao sa starim „glupim”, čime se osigurava da nisu tajno uključeni. No, za običnu osobu dovoljno je i jednostavno isključiti mobilni, zaključio je Snouden.
 
On je, takođe, izneo otkriće koje će razočarati teoretičare zavera i lovce na NLO-e koji veruju da američka vlada skriva kontakte s vanzemaljcima.
 
Video Player
 
 
Budući da je kao radnik CIA-e (Centralne obaveštajne agencije) i kasnije kooperant NSA (Agencije za nacionalnu sigurnost) imao pristup njihovim tajnim podacima, priznao je da je tražio podatke o vanzemaljcima.
 
„Znam, Džo, znam da želiš da postoje vanzemaljci. Znam da Nil de Grejs Tyson žarko želi da postoje vanzemaljci. I verovatno postoje, zar ne?”, rekao je Roganu. „Imao sam neverovatan pristup NSA-u, CIA-i, vojsci, svim ovim grupama. Nisam pronašao ništa. Službeno, koliko ja znam, vanzemaljci nikad nisu kontaktirali Zemlju ili barem nisu kontaktirali američke obaveštajne službe”, napisao je Snouden u svojoj knjizi.
 
„Ako ste se pitali – da, čovek je zaista sleteo na Mesec. Klimatske promene su stvarne. 'Kemtrejls' (trag koji avioni ostavljaju za sobom) ne postoji”, dodao je on.


  • Izvor
  • Edvard Snouden, foto: Snimak ekrana / Jutjub/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Savez dve od tri najmoćnije vojske na planeti duboko bi promenio svetski poredak. Vladimir Putin smatra da je u budućnosti moguće da bi se Rusija i Kina mogle ujediniti,...


Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu pozvalo je London da preispita svoju politiku koja nudi vize za stanovnike Hong Konga sa britanskim prekomorskim statusom i utire put britanskom ka državljanstvu. ...


I jermenska i azerbejdžanska strana saopštavaju da je tokom noći došlo do kršenja primirja i da su granatirana pogranična mesta usled čega su stradali, između ostalog i civili, a...

Predsednik Rusije Vladimir Putin shvata da što se više bliže američki predsednički izbori to je rusofobna retorika jača, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.


Američke vojne vežbe u Evropi sa razvojem primene nuklearnog oružja destabilizuju situaciju u svetu, a posebno u pozadini krize nastale u oblasti kontrole naoružanja, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih...


Ostale novosti iz rubrike »