Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Sirijska nafta: Američka vojska će napasti bilo koje snage koje se suprotstave okupaciji

RT: Sirijska nafta: Američka vojska će napasti bilo koje snage koje se suprotstave okupaciji
29.10.2019. god.


Američke mehanizovane snage počele su da se raspoređuju na sirijskim naftnim poljima, navodno kako bi sprečile ostatke "Islamske države" da ih zauzme, te će odgovoriti „ogromnom silom“ da ih zaštite.

Nakon povlačenja američkih snaga sa severa Sirije ranije ovog meseca i ubistva vođe "Islamske države", Abu Bakr al Bagdadija u subotu veče, američke snage u Siriji očigledno imaju novu misiju - zaštititi naftu.

Ministar odbrane Mark Esper rekao je na konferenciji za novinare u ponedeljak da su američke mehanizovane snage već raspoređene radi zaštite naftnih polja u istočnoj Siriji. Misija na njenoj teritoriji ima za cilj da ta naftna polja zadrži u rukama "Sirijskih demokratskih snaga" koje predvode Kurdi, bivših saveznika Vašingtona u borbi protiv "Islamske države".


Američke snage, rekao je Esper, "će odgovoriti ogromnom vojnom silom protiv bilo koje grupe koja ugrožava bezbednost naših snaga tamo".

Na pitanje da li će SAD potencijalno odgovoriti silom protiv ruskih ili sirijskih snaga, Esper je jednostavno odgovorio "da".

Esperova očigledna pretnja usledila je nakon što je Moskva optužila SAD da pomažu u švercu nafte u Siriji. Portparol Ministarstva odbrane Rusije, general Igor Konašenkov, nazvao je američku operaciju na naftnim poljim „razbojništvom koje sponzoriše država“, te optužio Vašington da je tamo poslao svoje snage kako bi pomogao švercerima nafte da kradu nacionalne resurse Sirije. Ministarstvo je u subotu objavilo snimke iz vazduha, za koje se tvrdi da pokazuju da se sirova nafta krijumčari iz zemlje, „pod jakom zaštitom SAD-a“.

Iako je napravljeno mnogo buke oko zaštite naftnih polja od ostataka "Islamske države", razbijena džihadistička grupa nije načinila nikakve korake ka njihovom iskorištavanju. Upitan da li su polja i američke snage bili pod bilo kakvom pretnjom, Esper je odgovorio "trenutno ne".

Američki predsednik Donald Tramp ranije je obećao da će svih 1.000 američkih vojnika u Siriji vratiti kući, nakon povlačenja sa severa te zemlje. Međutim, neki će biti premešteni u Irak, dok će više njih ostati iza naftnih polja. Još uvek nije jasno koliko će vojnika ostati u Siriji.

Izvor: Vostok / RT
   • Izvor
  • Američke snage kod Deir ez Zora, foto: © Reuters / Rodi Said / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Akcije NATO-a u Crnom moru izazvaće odgovor Ruske Federacije i drugih država koje nisu članice alijanse, rekao je šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačev. „Akcij


Američko nuklearno oružje se nalazi u pet-šest evropskih država, članica NATO-a, koje na taj način dobijaju pristup sistemima, vezanim za nuklearno naoružanje, izjavio je šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije...

Rusija nastavlja sa „agresivnom politikom i agresivnim akcijama“, navodi se u strateškom izveštaju NATO-a.


ODKB će promeniti plan operativnog raspoređivanja svojih snaga, uzimajući u obzir trenutnu vojno-političku situaciju, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu. "Detaljno smo razgovarali o vojno-poli

Mandatar Zdravko Krivokapić obrazložiće u crnogorskom parlamentu program i personalni sastav nove Vlade.


Iz Kine je stigao novi virus ali ovog puta - za računare.  


Ostale novosti iz rubrike »