booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija ponovo pokrenula slučaj ubistva 214 dece sa invaliditetom od strane nacista

RT: Rusija ponovo pokrenula slučaj ubistva 214 dece sa invaliditetom od strane nacista
31.10.2019. god.


Rusija je otvorila krivičnu istragu o jednom od mnogih zločina počinjenih tokom okupacije nacističkih snaga. Radi se o likvidaciji celog odelenja sa 214 dece prihvatilišta za hendikepiranu decu u Krasnodarskom regionu od strane nemačkih odreda smrti.

Istragu o činu genocida pokrenuo je u sredu Ruski istražni komitet, ubrzo nakon što su deklasifikovani dokumenti koji govore o masovnim ubistima dece.


Region Krasnodar bio je pod nacističkom kontrolom između avgusta 1942 i februara 1943. godine. Berlin je smatrao sovjetsku teritoriju kao zemlju koju će Nemci kolonizovati, tako da nisu imali nameru da osvoje srca lokalnog stanovništva. Umesto toga, nametnut je brutalni režim terora, pri čemu su strašni odredi smrti "Ajnzacgrupe" služili kao glavno oruđe. Pored gušenja pobune, bili su zaduženi i za istrebljenje onih koji se smatraju nepoželjnim: Jevreje, Rome, homoseksualce i mentalno zaostale ili fizički oštećene pojedince.

Među hiljadama žrtava "Zonderkomando" SS-10, jedinice stacionirane u Krasnodaru, bila su deca koja su živela u skloništu u Jejsku, lučkom gradu na obali Azovskog mora. Sklonište je prvobitno bilo smešteno na Krimu, ali je evakuisano kako su nacističke snage napredovale na sovjetsku teritoriju.

Odred smrti je 9. oktobra 1942. na decu stavio mete, te ih nagurao u tri kamiona, kako bi ih moglo stati što više. Potom su izduvne gasove ispumpavali u kamione s decom da bi ih na taj način ubili pre nego što bi ih odveli na neko diskretno mesto da bi bili bačeni u masovnu grobnicu. Tačno to se dogodilo tog dana, kao i sledećeg, kada su se kamioni smrti vratili po još nekoliko desetina dece koja su se uspela sakriti ranije, pa su tako ostala da žive još jedan dan.

Dokumenti koji su deklasifikovani početkom ovog meseca uključuju spisak dece koja su živela u skloništu, kao i izveštaj tima koji je ekshumirao masovnu grobnicu u aprilu 1943. godine, nakon što su nacisti proterani iz Krasnodarske oblasti.

Tela dece su bila na gomilama, mnoga zagrljena, ali nisu bile pronađene vidljive rane, zbog čega su istražitelji pretpostavili da su deca zakopana živa. Događaji masovnih ubistava, kao i njihov obim, postali su jasniji jer je postalo dostupno više forenzičkih dokaza iz drugih masovnih grobnica i svedočenja očevidaca.

Ubistva dece u Jejsku bila su samo jedna epizoda u bezobzirnoj zbirci ratnih zločina "Zonderkomando" SS-10a, te su bila među onima koja su bila pomenuta tokom prvog javno gonjenja nacista za ratne zločine, koje se dogodilo u Krasnodaru u julu 1943. godine. U izvesnom smislu, to je biila preteča suđenja u Nirnbergu, mada su okolnosti ratnih dešavanja uticale na njegov tok.

Na primer, nijedan nemački oficir odreda smrti nije zarobljen da bi bio izveden na sud. Umesto toga, 11 pripadnika su bili svedoci. Osam njih je osuđeno na vešanje, dok su još tri osobe poslate u zatvor zbog pomaganja nacistima da nađu svoje žrtve.

Neki zločinci "Zonderkomando" SS-10a ipak su kažnjeni. Kurt Kristman, koji je komandovao jedinicom, uspeo je da pobegne u Argentinu pod lažnim imenom, ali se vratio u Zapadnu Nemačku 1956. godine. Međutim, njegov pravi identitet je otkriven, a 1980. godine sudilo mu se za ratni zločin u Krasnodaru, te je osuđen na 10 godina zatvoru, gde je i umro.

Ali, istražni komitet je naveo, nakon što je otvorio istragu, da su drugi počinioci izbegli pravdu. „Takvi zločini nemaju zastaru“, dodaje se u saopštenju.

"Niti jedno krivično delo motivisano idejama rasne nadmoći i nacizma ne treba ostaviti nekažnjeno, bez obzira koliko vremena da je prošlo".

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Zgrada u Jejsku gde se 1942-1943. godine nalazilo sklonište za hendikepiranu decu, arhivska fotografija FSB-a iz Krasnodara/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Svetska antidoping agencija smatra se najvišim sportskim autoritetom kada je u pitanju iskorenjivanje dopinga, ali stručnjaci su istakli blistave rupe u VADA-inog modusa rada, što dovodi u sumnju njene...


Rusiji je izrečena četvorogodišnja zabrana učestvovanja na glavnim sportskim događajima, uključujući Olimpijske igre i fudbalski svetski kup, nakon što je Izvršni komitet Svetske antidoping agencije (VADA) danas odobrio sankcije. ...

U narednim godinama, sve arktičke divizije Severne flote biće opremljene PVO sistemima S-400, izjavio je komandant Severne flote, heroj Rusije, viceadmiral Aleksandar Moisejev, prenose RIA Novosti. To


Odnosi Rusije i NATO-a su sve gori i gori, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu za televiziju „Rusija 1“, odgovarajući na pitanje kako su se odnosi Rusije i NATO-a...

Pripadnici ruske vojske su prvi put ušli u Raku koja je nekoliko godina bila „prestonica“ DAEŠ-a. Oni su razdali


Istraživanje Instituta "Regan" pokazalo je da skoro polovina američkih vojnih domaćinstava Rusiju doživljava više kao saveznika, nego kao pretnju. Zvaničnici Pentagona smatraju da im je Kremlj isprao mozak.


Ostale novosti iz rubrike »