Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija ponovo pokrenula slučaj ubistva 214 dece sa invaliditetom od strane nacista

RT: Rusija ponovo pokrenula slučaj ubistva 214 dece sa invaliditetom od strane nacista
31.10.2019. god.


Rusija je otvorila krivičnu istragu o jednom od mnogih zločina počinjenih tokom okupacije nacističkih snaga. Radi se o likvidaciji celog odelenja sa 214 dece prihvatilišta za hendikepiranu decu u Krasnodarskom regionu od strane nemačkih odreda smrti.

Istragu o činu genocida pokrenuo je u sredu Ruski istražni komitet, ubrzo nakon što su deklasifikovani dokumenti koji govore o masovnim ubistima dece.


Region Krasnodar bio je pod nacističkom kontrolom između avgusta 1942 i februara 1943. godine. Berlin je smatrao sovjetsku teritoriju kao zemlju koju će Nemci kolonizovati, tako da nisu imali nameru da osvoje srca lokalnog stanovništva. Umesto toga, nametnut je brutalni režim terora, pri čemu su strašni odredi smrti "Ajnzacgrupe" služili kao glavno oruđe. Pored gušenja pobune, bili su zaduženi i za istrebljenje onih koji se smatraju nepoželjnim: Jevreje, Rome, homoseksualce i mentalno zaostale ili fizički oštećene pojedince.

Među hiljadama žrtava "Zonderkomando" SS-10, jedinice stacionirane u Krasnodaru, bila su deca koja su živela u skloništu u Jejsku, lučkom gradu na obali Azovskog mora. Sklonište je prvobitno bilo smešteno na Krimu, ali je evakuisano kako su nacističke snage napredovale na sovjetsku teritoriju.

Odred smrti je 9. oktobra 1942. na decu stavio mete, te ih nagurao u tri kamiona, kako bi ih moglo stati što više. Potom su izduvne gasove ispumpavali u kamione s decom da bi ih na taj način ubili pre nego što bi ih odveli na neko diskretno mesto da bi bili bačeni u masovnu grobnicu. Tačno to se dogodilo tog dana, kao i sledećeg, kada su se kamioni smrti vratili po još nekoliko desetina dece koja su se uspela sakriti ranije, pa su tako ostala da žive još jedan dan.

Dokumenti koji su deklasifikovani početkom ovog meseca uključuju spisak dece koja su živela u skloništu, kao i izveštaj tima koji je ekshumirao masovnu grobnicu u aprilu 1943. godine, nakon što su nacisti proterani iz Krasnodarske oblasti.

Tela dece su bila na gomilama, mnoga zagrljena, ali nisu bile pronađene vidljive rane, zbog čega su istražitelji pretpostavili da su deca zakopana živa. Događaji masovnih ubistava, kao i njihov obim, postali su jasniji jer je postalo dostupno više forenzičkih dokaza iz drugih masovnih grobnica i svedočenja očevidaca.

Ubistva dece u Jejsku bila su samo jedna epizoda u bezobzirnoj zbirci ratnih zločina "Zonderkomando" SS-10a, te su bila među onima koja su bila pomenuta tokom prvog javno gonjenja nacista za ratne zločine, koje se dogodilo u Krasnodaru u julu 1943. godine. U izvesnom smislu, to je biila preteča suđenja u Nirnbergu, mada su okolnosti ratnih dešavanja uticale na njegov tok.

Na primer, nijedan nemački oficir odreda smrti nije zarobljen da bi bio izveden na sud. Umesto toga, 11 pripadnika su bili svedoci. Osam njih je osuđeno na vešanje, dok su još tri osobe poslate u zatvor zbog pomaganja nacistima da nađu svoje žrtve.

Neki zločinci "Zonderkomando" SS-10a ipak su kažnjeni. Kurt Kristman, koji je komandovao jedinicom, uspeo je da pobegne u Argentinu pod lažnim imenom, ali se vratio u Zapadnu Nemačku 1956. godine. Međutim, njegov pravi identitet je otkriven, a 1980. godine sudilo mu se za ratni zločin u Krasnodaru, te je osuđen na 10 godina zatvoru, gde je i umro.

Ali, istražni komitet je naveo, nakon što je otvorio istragu, da su drugi počinioci izbegli pravdu. „Takvi zločini nemaju zastaru“, dodaje se u saopštenju.

"Niti jedno krivično delo motivisano idejama rasne nadmoći i nacizma ne treba ostaviti nekažnjeno, bez obzira koliko vremena da je prošlo".

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Zgrada u Jejsku gde se 1942-1943. godine nalazilo sklonište za hendikepiranu decu, arhivska fotografija FSB-a iz Krasnodara/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sjedinjene Američke Države bi mogle uvesti sankcije protiv Ministarstva odbrane Rusije, niza odbrambenih i civilnih preduzeća i forenzičkog centra Centralne uprave za unutrašnje poslove za oblast Nižnjeg Novgoroda.


Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, obišao je sinoć radove na izgradnji...

Vojna svečanost povodom Dana 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva, koji se obeležava 24. novembra u spomen na dan kada je, 1962. godine, formiran 250. raketni puk PVO, održana...


„Ovo je politička provokacija, u kojoj je sve značajno, uključujući i ime `Džona Mekejna`, glavnog rusofoba i zakletog neprijatelja Rusije“

Dejtonski mirovni sporazum, kojim je okončan građanski rat u Bosni i Hercegovini (BiH) od 1992. do 1995. godine, i dalje ostaje na snazi, a pokušaji njegovog uništenja prete destabilizacijom...


Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o situaciji u Nagornom Karabahu, Libiji i Siriji, saopštila je kancelarija turskog lidera.


Ostale novosti iz rubrike »