Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Raj koji je bio pakao: Solovki u objektivu španskih fotografa

Raj koji je bio pakao: Solovki u objektivu španskih fotografa
09.11.2019. god.

 Kako sada izgleda nekadašnje najstrašnije mesto u Rusiji?

 

Na Soloveckim ostrvima nalazi se jedan od najstarijih i najlepših manastira u Rusiji. Pa ipak, ovo mesto je ostalo zapamćeno u istoriji i kao najveći sovjetski kazneno-popravni logor.

 

Solovecki logor posebne namene bio je jedan od prvih Gulaga. Pojavio se na ovom arhipelagu 1923-1933. godine, tj. još pre Velikog terora.

 

Dvojici španskih fotografa – Huanu Manuelu Kastru Prijetu i Rafaelu Trapjelu – pružila se prilika da upoznaju ovo mesto kada su 2015. godine dobili poslovnu ponudu od nemačkog časopisa Mare.

 

Solovki su na njih ostavili veoma dubok utisak. Huan i Rafael su brzo prestali da doživljavaju ovo putovanje kao običan posao.

 

„Solovki su raj koji je nedavno bio pravi pakao“, kaže Rafael Trapjelo. (Na fotografiji je smeštaj radnika koji restaurišu Solovecki manastir)

 

Godinu dana kasnije fotografi su ponovo došli na arhipelag i istražili ga uzduž i popreko. Ujedno su se upoznali i sprijateljili sa meštanima.

 

Posle putovanja su objavili knjigu fotografija „Solovki“ koju su ovog leta predstavili na festivalu PHotoEspaña 2019.

 

Nije im bio cilj da naprave dokumentarno svedočanstvo o Soloveckim ostrvima, jer toga već ima dovoljno. Oni u svom eseju pokušavaju da dočaraju atmosferu, duh mesta gde se nalazi svetinja i gde se u neverovatno lepoj prirodi osećaju odjeci užasne prošlosti sovjetskog kazneno-popravnog sistema.

 

Oni su iz dana u dan snimali običnu svakodnevicu, mesta gde je pre nekoliko decenija život izgubilo preko sedam hiljada ljudi i gde su patile desetine hiljada robijaša.

 

Sada ovde sve vrvi od života. Manastir je ponovo otvoren, radi škola, bolnica i nekoliko hotela, a broj turista je svake godine sve veći.

 

Ovo je najstariji žitelj Soloveckih ostrva Nikolaj Donstov. Ima 90 godina. On se seća poslednjih godina rada soloveckog logora. Radio je tada kao čuvar svetionika.

 

Na ostrvima se još uvek može naći mnogo toga što podseća na strašna vremena. Zabačeni skitovi gde su napravljene barake, zatvoreni zatvori sa zakovanim prozorima...

 

Na ovo pristanište su pristizale barže sa robijašima. Ovde je 1930. godine zatvorsku kaznu izdržavala 71.000 ljudi, što je najveći broj robijaša u istoriji Soloveckog logora.

 

Kada Belo more nije okovano u led, na Solovki se može stići brodom iz Kemija, ali većim delom godine ovde saobraća samo avionska linija iz Arhangelska – dva puta nedeljno.

   • Izvor
  • Foto: © Juan Manuel Castro Prieto / Rafael Trapiello / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na sastanku sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom skrenuo pažnju na činjenicu da je Ruska Federacija spremna da podrži predsednikove inicijative u pogledu Belorusa....


Teritorije koje prelaze u ruke Azerbejdzanske armije ostaju bez spomenika ,crkvi svega što bi podsećalo na Jermene.  

Izraelske odbrambene snage (IDF) pripremaju se za mogući američki napad na Iran pre nego što predsednik Donald Tramp napusti funkciju, prema nekoliko nedavnih izveštaja. Izraelska vlada naložila je IDF-u da...


Ministarstvo odbrane objavilo je video snimak ispitivanja nove rakete za protiv-raketnu odbranu na poligonu Sari-Šagan u Kazahstanu, prenose RIA Novosti. Na snimku se vidi priprema lansiranja

Trenutno rukovodstvo Ukrajine čini sve da pogorša sukob sa Donbasom, rekao je stalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi za Donbas Boris Grizlov nakon zasedanja grupe u režimu video-konferencije.


Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je prvom samostalnom letu na avionu "Orao" kapetana Ane Perišić, prve žene pilota u istoriji naše vojske  na jurišnom vazduhoplovu,...


Ostale novosti iz rubrike »