Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Preko milijardu životinja nastradalo u požarima u Australiji

Preko milijardu životinja nastradalo u požarima u Australiji
10.01.2020. god.

Naučnici sa univerziteta u Novom Južnom Velsu procenjuju da je do sada u požarima u Australiji nastradalo više od milijardu životinja.

Oni su koristili novi računarski model sa veštačkom inteligencijom, koji je uzeo u obzir istraživanja iz prethodnih godina o biodiverzitetu u Australiji. Naučnici napominju da je ova brojka zapravo vrlo konzervativna, jer u obzir nisu uzeti ptice, insekti, žabe, slepi miševi i mali sisari. Takođe, procenjuje se da je trećina populacije koala nastradala. Naučnici su koristili i dronove kako bi iz vazduha snimili zahvaćena područja, ali se većina srušila ili prestala da funkcioniše usled temperature i dima.

Takođe, ovo nisu finalne brojke - imajući u vidu da su mnoga staništa životinja poptuno uništena, broj uginulih životinja će biti i veći usled nedostatka hrane kao i usled povreda koje su mnoge životinje zadobile u požarima. Za to vreme, vatrogasci koriste posebno obučene pse, koji su u stanju da u požarima pronađu koale na drveću, kao i male kengure.

Požari koji su šokirali svet pokrenuli su i mnoge međunarodne akcije prikupljanja pomoći, a mnogi aktivisti, muzičke i filmske zvezde su već donirali značajne svote novca. Prihvatilište i bolnica za koale je za par dana dobila čak 5.5 miliona dolara pomoći. Zanimljivo je da su se i mnoge modne kuće uključile u akciju pomoći, te već imaju posebne linije odeće i garderobe sa motivima iz Australije, a sav prihod će ići za obnovu šuma i naselja pogođenih požarima.

Ivan Trajković

 
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministarstvo finansija je poništilo rješenje Poreske uprave kojim se na teret Mitropoliji crnogorsko-primorskoj stavlja poreski dug od preko dva miliona evra (sa obračunatim kamatama) na ime poreza i doprinosa...


Parlament Moldavije usvojio je u završnom čitanju nacrt zakona o prenosu Službe informacija i bezbednosti sa predsedništva u nadležnost parlamenta, rekao je zamenik predsednika zakonodavnog tela Vlad Batrinča.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 22.243 osobe, od kojih su 7.802 nalaza pozitivna na koronavirus.

„Republika Srbska je uvek spoljnopolitički prioritet Republike Srbije. Dok Srbiju predvodi Aleksandar Vučić svi Srbi će uvek biti sačuvani, o njima će se uvek brinuti. I dok Aleksandar Vučić...


Najmanje 40 zemalja, koje predstavljaju više od polovine svetske populacije, izrazile su interes za rusku vakcinu protiv koronavirusa, saopštio je tim koji stoji iza nje, dok masovna vakcinacija počinje...


Ostale novosti iz rubrike »