Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Kijev: Izbori u Donbasu mogu da se održe tek kada granice države budu pod njenom potpunom kontrolom

Kijev: Izbori u Donbasu mogu da se održe tek kada granice države budu pod njenom potpunom kontrolom
17.01.2020. god.

Ukrajinske vlasti smatraju da bi izbori u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici mogli da se održe nakon prelaska tih teritorija pod kontrolu Kijeva.

„Izbori mogu da se održe tek kada granice države budu pod njenom potpunom kontrolom ili pod kontrolom međunarodnih posmatrača, inače ne postoje nikakve garancije bezbednosti na dan glasanja“, napisala je portparol predstavnika Kijeva u kontakt-grupi za rešavanje situacije u Donbasu Darja Olifer.

Kijev smatra da „prerano održavanje izbora ili nepravilna priprema“ mogu da izazovu obnavljanje borbenih dejstava.

Prošle nedelje je ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko izjavio da bi izbori na teritorijama koje ne kontroliše Kijev „u idealnom slučaju trebali da budu održani paralelno sa lokalnim izborima u Ukrajini na jesen“. Pristajko smatra da će, ukoliko se glasanje ne održi ove godine, Kijev morati da potraži alternativu Minskim sporazumima.

Kasnije je Luganska Narodna Republika istakla da je Pristajkov stav potpuno suprotan ukrajinskim obavezama prema „Štajnmajerovoj formuli“. Pre održavanja izbora Kijev mora, pre svega, da sa Donbasom usaglasi sve pravne aspekte uvođenja specijalnog statusa, kako bi se obezbedilo njegovo kontinuirano funkcionisanje.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Valeriй Melьnikov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  U Izraelu je Vlada odobrila program masovnog praćenja mobilnih telefona, kako bi se usporila pandemija koronavirusa. 


  Globalna pandemija, koja je zahvatila većinu čovečanstva, menja i način na koji živimo i radimo - svakodnevnicu svih nas.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je preko video linka razgovarao sa ministrom odbrane Ruske Federacije generalom armije Sergejom Šojguom, kome je preneo zahvalnost za pomoć koju je Ruska Federacija...


"Transatlantska uzajamna odgovornost podelila je svet na izuzetne i neekskluzivne, vredne i nedostojne, i one koji imaju pravo na sve i nemaju pravo na ništa"

Američki agresivni planovi da prisvoje pravo na vađenje kosmičkih resursa štete međunarodnoj saradnji, rekao je Sergej Saveljev, zamenik generalnog direktora za međunarodnu saradnju "Roskosm


  Američki predsednik Donald Tramp je potpisao ukaz kojim se Amerikancima obezbeđuje pravo na korištenje kosmičkih resursa, kao i na Mesecu, te dao nalog da se u roku od šest...


Ostale novosti iz rubrike »