Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Policija Crne Gore više neće obezbeđivati litije: „Svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira snosiće organizatori“

Policija Crne Gore više neće obezbeđivati litije: „Svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira snosiće organizatori“
05.02.2020. god.


Cijeneći okolnosti i aktuelna dešavanja policija je donijela odluku da u narednom periodu neće obezbjeđivati litije, a svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama u gradovima naše države snosiće organizatori, navodi se u saopštenju Uprave policije Crne Gore, prenosi RTCG.

Kako se navodi u saopštenju, "u najvećem broju slučajeva ta javna okupljanja nijesu prijavljena shodno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama".


Ističe se da je policija "pokazala visok prag tolerancije i skupove tretirala kao spontana javna okupljanja ulažući pune kapacitete na čuvanju stabilnog reda i mira". 

"Moramo biti svjesni da ostvarivanje nečijeg prava, u ovom slučaju učesnika litija na ulicama širom Crne Gore, što je nesumnjivo demokratsko pravo, ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju", navodi se u saopštenju.


Navodi se da je zbog prekida u saobraćaju kretanje potpuno onemogućeno na određenim relacijama, te se samim tim dovodi u pitanje, između ostalog, normalno funkcionisanje određenih gradskih i medicinskih službi ali i građana samih, iz čega, kako navode, može da proistekne i narušavanje javnog reda. 


"Sa bezbjednosnog aspekta policija cijeni da kriminogene strukture mogu iskoristiti u određenom trenutku zauzetost policije budući da je značajan dio njenih kapaciteta bio angažovan na obezbjeđivanju litija, te iskoristiti momenat za vršnje nezakonitih radnji", piše u saopštenju.


"Primjetno je da veliki broj građana svoje demokratsko pravo iskazuje na miran način, ali isto tako, kako ističu, činjenica je da litijama prisustvuju i bezbjednosno interesantna lica, lica od ranije poznata policiji po izazivanju incidenta, pojedinci i grupe građana pod dejstvom alkohola."


"Osim toga tokom litija registrovano je paljenje baklji, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava ali da i, po saznanjima policije, ima pojedinaca koji sa sobom nose hladno i vatreno oružje. Sve ovo može dovesti do neželjenih incidenta, prekršaja i najtežih krivičnih đela. Policija radi intenzivno na prikupljanju dopunskih saznanja o čemu će u utvrđenoj proceduri obavijestiti nadležnog tužioca." 


"Navedene okolnosti mogu ugroziti bezbjednost svih građana i odluka nadležnog organa je u skladu sa bezbjednosnim procjenama i zakonskim ovlašćenjima."

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Radosav Rajo Vojinović, Mitropolija/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Iran je upozorio na posledice prema bilo kojoj stranoj sili koja bi mogla biti umešana u nedavni incident na mestu obogaćivanja uranijuma Natanzu. Eksplozija u nuklearnom postrojenjeu je usledila...


Državni savet Turske (viši administrativni sud) poništio je odluku iz 1934. godine o pretvaranju Aja Sofije u Istanbulu u muzej, prenela je televizija Si-En-En Turk. "Državni savet poništilo je odluku...Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike 63. padobranske brigade na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, gde mu je u znak zahvalnosti za sve što je...


Ostale novosti iz rubrike »