Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija pravi prvu 3D mapu Meseca koja će pomoći da se odluči gde kosmonauti sletati

RT: Rusija pravi prvu 3D mapu Meseca koja će pomoći da se odluči gde kosmonauti sletati
22.03.2020. god.


Rusija pravi prvu topografsku trodimenzionalnu mapu Meseca koja će pomoći da se odluči gde će kosmonauti sleteti u budućim putovanjima na prirodni satelit Zemlje.

Direktor ruskog Instituta za kosmička istraživanja Anatolij Petrukovič saopštio je projektu danas, rekavši da će mapa biti napravljena pomoću stereo snimaka i da će imati rezoluciju od dva do tri metra.

"Nakon aktivnosti američkih satelita, imamo mape mesečeve orbite, ali ovde ćemo, koristeći stereo obradu i analizu svetlosti, dobiti univerzalnu mapu visine celog Meseca s velikom tačnošću", rekao je on.

Mapa će omogućiti ruskim istraživačima da proučavaju lunarne strukture i njihovo poreklo, a pružiće presudne detalje za buduće misije sa i bez posada.

Petrukovič je rekao da će mapa imati brojne prednosti u odnosu na trenutne "ravne" mape, uključujući davanje više detalja i tačno određenih visina.

Rusija planira da pošalje niz lunarnih brodova na Mesec tokom naredne decenije. Prvi brod, Luna-25, trebao bi biti lansiran u oktobru 2021. godine. Nova revolucionarna mapa na kraju će biti realizovana zahvaljujući brodu Luna-26, koji će poleteti 2024. godine.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Roscosmos / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Iran je upozorio na posledice prema bilo kojoj stranoj sili koja bi mogla biti umešana u nedavni incident na mestu obogaćivanja uranijuma Natanzu. Eksplozija u nuklearnom postrojenjeu je usledila...


Državni savet Turske (viši administrativni sud) poništio je odluku iz 1934. godine o pretvaranju Aja Sofije u Istanbulu u muzej, prenela je televizija Si-En-En Turk. "Državni savet poništilo je odluku...Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike 63. padobranske brigade na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, gde mu je u znak zahvalnosti za sve što je...


Ostale novosti iz rubrike »