Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Neradna sedmica, finansijska podrška pogođenim i porezi za bogate: Putin doneo plan u borbi protiov koronavirusa

RT: Neradna sedmica, finansijska podrška pogođenim i porezi za bogate: Putin doneo plan u borbi protiov koronavirusa
25.03.2020. god.


Rusi će dobiti nedelju dana plaćenog odsustva i povećanja pogodnosti za one kojima je najpotrebnija, dok će najbogatiji morati da plaćaju više poreza na prihod, rekao je ruski predsednik, predstavljajući svoj plan u borbi protiv koronavirusa.

Govoreći u televizijskom obraćanju, predsednik Vladimir Putin je najavio niz mera namenjenih pružanju podrške narodu i nacionalnoj ekonomiji usljed sve ozbiljnije pretnje koronavirusa u zemlji. Rekao je da ne postoji lak način za sprečavanje virusa, ali da će efikasan, koordinisan napor pomoći da se spreči i ublaži šteta u zaštiti stanovništva od najgorih ishoda.

 

Neradna sedmica


Jedna od neposrednih odluka vlade nalaže da se sledeće sedmice neće raditi u Rusiji. Plate za te dane će biti isplaćene, rekao je Putin. Očekuje se da će ova meta pomoći u usporavanju širenja koronavirusa.


Predsednik je upozorio da ne potcenjuje pretnju koju predstavlja virus i rekao da svi treba da se ponašaju odgovorno.


"Molim vas, nemojte misliti kao što to često čine ljudi - ne može mi ništa. Može nauditi bilo kome."

 

 

 

Odlaganje referenduma o izmenama Ustava

Rusija će takođe odložiti referendum o ustavnim amandmanima, koji je bio zakazan za 22. april, a paket izmena podneo je predsednik Rusije još u januaru, a što su poslanici početkom ovog meseca odobrili.

Predložene izmene uključuju prenos nekih predsedničkih ovlašćenja na Državnu dumu, kao i stvaranje novog rukovodećeg tela - Državnog saveta. Izmene takođe poništavaju broj mandata za trenutnog predsednika i, ako budu usvojene, omogućiće Putinu da se ponovo kandiduje za tu funkciju.

Pogodnosti i zamrzavanje kredita

Veliki deo mera koje je saopštio Putin tiču se raznih pogodnosti. Uobičajene provere likvidnosti biće suspendovane na šest meseci, dok će se nekim isplatama - poput plaćenog bolovanja i neplatiša - povećati.

Rusi čiji mesečni prihodi iz bilo kog razloga doživi oštar pad, moći će da zatraže obustavu plaćanja bilo kojeg kredita. Slična podrška biće data malim preduzećima, koja će takođe dobiti poreske olakšice i zaštititi ih od bankrota kako bi im se pomoglo da prebrode stanje ekonomskog usporavanja.

Oporezivanje bogatih

Očekuje se da će bogatiji pojedinci i velike kompanije pokriti deo troškova hitnih mera, prema Putinovom planu. Rusi koji imaju novac na bankarskim računima i koji su uložili u akcije preko određenog praga moraće da plaćaju porez na dohodak, što ranije nije bilo.

Porez na dividende od korporacija koji se naplaćaje od inostranih priliva povećaće se sa dva na 13 posto. Putin je rekao da najveći deo ovog novca ide direktno pojedinačnim vlasnicima preduzeća, koji na ovaj način izbegavaju plaćanje poreza u Rusiji.

"Zahtevaće se promene naših sporazuma sa određenim zemljama o izbegavanju dvostrukog oporezivanja", rekao je Putin.

"Ako naši strani partneri ne prihvate naš predlog, Rusija će se jednostrano povući iz takvih sporazuma."

Spremnost na udar

Rusija je do sada u velikoj meri pošteđena pandemije Covid-19. Trenutno ima 658 slučajeva koronavirusa, a zemlja je brzo sprovela određene ključne mere, poput ograničavanja međunarodnih putovanja  kako bi se bolest držala pod kontrolom.

Međutim, broj zaraženih skočio je za 163 za 24 sata, što izaziva zabrinutost da bi se za nekoliko dana mogao dogoditi eksplozivni rast pozitivnih.

Analitičari primećuju da nacionalna ekonomija takođe počinje da doživljava efekte usporavanja globalne ekonomije. Kao što su ruski zvaničnici ranije saopštili, zemlja je došla u krizu bolje pripremljena od mnogih drugih, zahvaljujući velikim rezervama i makroekonomskoj stabilnosti, ali da ostaje zabrinutost kako će se proći kroz trenutnu krizu.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Sputnik / Konstantin Mikhalchevskii / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Iran je upozorio na posledice prema bilo kojoj stranoj sili koja bi mogla biti umešana u nedavni incident na mestu obogaćivanja uranijuma Natanzu. Eksplozija u nuklearnom postrojenjeu je usledila...


Državni savet Turske (viši administrativni sud) poništio je odluku iz 1934. godine o pretvaranju Aja Sofije u Istanbulu u muzej, prenela je televizija Si-En-En Turk. "Državni savet poništilo je odluku...Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike 63. padobranske brigade na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, gde mu je u znak zahvalnosti za sve što je...


Ostale novosti iz rubrike »