Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Zaharova: Sve te priče da postoji neka pretnja Rusije, neka ruska agresivna politika, sve je to mit

Zaharova: Sve te priče da postoji neka pretnja Rusije, neka ruska agresivna politika, sve je to mit
30.03.2020. god.


Rusija je uputila pomoć Italiji u borbi protiv virusa korona van političkog konteksta, izjavila je na redovnom brifingu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.


Izveštaji nekih stranih medija o nesebičnoj pomoći Rusije Italiji u borbi protiv virusa korona i geopolitičkim motivima ovog koraka Rusije nastale su zbog zavisti prema državi, za koju se ispostavilo da može da pomogne u najbitnijem trenutku.

„Ova je okorela zavist da zemlja, koja sa Italijom nije ujedinjena nikakvim blokom ili savezom, razvija prijateljske odnose sa njom, bez obzira na sve i spremna je da joj pruži ruku u jednom od najdramatičnijih trenutaka savremene italijanske istorije van političkog konteksta, van političke situacije, van nekih sopstvenih pogleda na to kako se razvijaju međunarodni odnosi na evropskom kontinentu“, rekla je Zaharova.

„Sve te priče da postoji neka pretnja Rusije, neka ruska agresivna politika – sve je to mit. Evo sada se na primeru i humanitarnoj pomoći koju je Rusija pružila Italiji i na primeru humanitarne pomoći koju Kuba i Kina pružaju različitim zemljama, vidi šta je zapravo informativna agresija“, objasnila je Zaharova.

Ona je istakla da je Rusija pružila pomoć zemlji „videvši patnje Italijana, videvši nesreću koja je obavila čitavu Italiju i shvatajući da, nažalost, jedva da je neko u svetu bio spreman da pruži ruku pomoći u trenutku kada je Italiji ona toliko bila potrebna“.

Rusija je u Italiju poslala velike količine pomoći, a ruska administracija navela je da za tu pomoć ne traži ništa zauzvrat, pa ni ukidanje sankcija koje su zemlje Evropske unije uvele.

U Italiji je od početka pandemije zabeleženo više od 86.000 zaraženih novim virusom korona kovid-19, od kojih više od 9.000 umrlo.

U sredu je italijanski list „Stampa“ objavio članak koji se poziva na neimenovane izvore, a u kojem se tvrdi da je 80 odsto ruskih isporuka u Italiju za borbu protiv epidemije kovid-19 „potpuno beskorisno ili malo korisno“ za zemlju. Autor je, čak, pretpostavio da sporazum između italijanskog premijera Đuzepea Kontea i predsednika Rusije Vladimira Putina ima geopolitičku konotaciju.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Sergeй Mamontov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Faina Savenkova je najmlađi član Saveza pisaca Luganske Narodne Republike. I šampion u tekvondou. Ima samo 11 godina i završava šesti razred. Mnogo voli Srbiju i Emira Kusturicu. Faina...


U Moskvi je uhapšen savetnik generalnog direktora Roskosmosa, Ivan Safronov, saopštila je pres služba državne korporacije. Optužen je prema članu 275. Krivičnog zakonika o državnoj izdaji.

Kijev razmatra uvođenje mirovnih snaga OEBS-a u Donbas, pošto ta organizacija ima takav mandat, izjavio je potpredsednik vlade Ukrajine i ministar za reintegraciju takozvanih "privremeno okupiranih teritorija" Aleksej Reznikov...


Direktor Savezne službe za vojno-tehničku saradnju (FSVTS), Dmitrij Šugajev je saopštio da je Rusija u protekle četiri godine snabdela Srbiju helikopterima Mi-35M i Mi-17V, borbenim avionima MiG-29, kaoOstale novosti iz rubrike »