Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Dr Nenad Stevandić: Korona pred Staljingradom u Republici Srbskoj ili usred 4. nedjelje epidemije

Dr Nenad Stevandić: Korona pred Staljingradom u Republici Srbskoj ili usred 4. nedjelje epidemije
31.03.2020. god.

Postojale su mnoge bitke u svjetskoj istoriji koje su zahtijevale velike žrtve. Svi su morali da daju život u Termopilskom klancu da bi ostatak zemlje i naroda  bio spašen. U bici za Staljingrad, u određenoj fazi njemačke ofanzive, na tri ruska vojnika koji se kreću i brane sa puškama išao je jedan koji je nema i uzimao bi je kada bi jedan od ove trojice poginuo. Nevjerovatne i nemjerljive žrtve, ali su uspjeli  jer su bili svjesni da nema nazad i da je sudbina naroda u pitanju.

Danas kada tražimo još veću disciplinu od naših građana, i u poređenju sa navedenim Staljingradskim i Termopilskim više nego malu ili čak smiješnu žrtvu, još postoje ljudi koji se ne ponašaju odgovorno ili čak svojim egoizmom i neozbiljnošću bukvalno prenose virus u najvažnijoj fazi epidemije. Oni su nam danas najveća briga i opasnost jer mogu da upropaste sve što smo do sada sjajno uradili i zbog čega još držimo situaciju pod kontrolom.

Budući da od početka ozbiljno pratim tok epidemije i analiziram mnoge parametre, te sam dosada dobro „pogađaoˮ u drugoj i trećoj nedjelji pandemije, usuđujem se da kažem da ako budemo strogo kažnjavali nepoštovanje  propisanih mjera i  dalje se ponašali odgovorno u 6. nedjelji nećemo imati značajno povećanje pozitivnih na korona virus i ući ćemo u fazu platoa sa očekivanim padom krivulje u sljedećoj fazi. Tada ćemo se više baviti liječenjem do tada oboljelih i izolacijom, karantinom i kontrolnim testiranjima, te liječenjem posljedica po društvo i privredu. Šta ću, optimista sam, i to sa pokrićem.

I pomoć polako stiže, kako od Srbije koja se bori sa većim brojem oboljelih, tako i od Kine i drugih zemalja koje nam se poput Rusije odazivaju, a bogami i sami kupujemo i nabavljamo neophodne stvari u skoro nemogućim uslovima.

Kolege ljekari na infektivnoj klinici ali i sa drugih klinika, koji direktno i svakodnevno rade sa oko 70-80 srednje teških i teških pacijenata, dvaput su testirani bez ijednog pozitivnog. Znači da disciplina funkcioniše i na nekoliko centimetara od virusa korona. Pa šta je problem da svaki građanin ostane kod kuće, te da na bezbjednoj udaljenosti sa svojim ukućanima gleda filmove i redovno dezinficira svoj prostor, a oprezno ide u nabavku i prati uputstva nadležnih institucija. To je mnogo manje opasno i ne traži se preduzimanje rizika za vlastiti život kao u Staljingradu ili Termopilu. A jednako će uz vlastiti tako sačuvati i mnogo drugih života. Jednostavno je. I molim sve da izdrže i istraju! Još nije gotovo.

U Americi virus bukvalno divlja. Jeste to daleko, ali je daleko bila i Kina. U većini evropskih zemalja, vrlo malo ali ipak pada broj novozaraženih u odnosu na prethodni dan. Cifre su još sumorne i krivulja je još eksponencijalna. Do 15. 03. 2020.  god. Dakle, za 2,5 mjeseca (75 dana) u svijetu je bilo oko 170 000 zaraženih od kojih je bilo oko 80 000 u Kini. 15 dana kasnije 31. 03. 2020. imamo oko 770 000 zaraženih što znači da se u zadnjih 15 dana u svijetu zarazilo  600 000 ljudi. Najveći broj je u Americi oko 150 000, Italiji 100 000, Španiji oko 85 000, Njemačkoj oko 65 000, Francuskoj oko 42 000 zaraženih. Zemlje bivše SFRJ, dakle obruč oko nas: Slovenija, Hrvatska i Srbija imaju oko 800, Makedonija oko 270, a Crna Gora oko 100 zaraženih. Mi u Srbskoj (i BiH) smo imali 15 dana prednosti u odnosu na evropske zemlje i brzo smo reagovali restrikcijom kretanja i kontakata, te prvi u Evropi i regionu zatvorili škole i kafane. Možda je prerano i u odnosu na prikazane cifre zvuči nemoguće, ali moram reći da se pobjeda  ipak naslućuje i ja je skoro osjetim u zraku. U Srbskoj je zaraženo nešto preko 200 a u FBiH preko 150.

Podaci govore da su skoro svi testirani iz karantina sa graničnih prelaza u Srbskoj negativni i da je u odnosu na dosta veći broj novotestiranih u Srbskoj  danas procentualno nešto manji broj pozitivnih na koronu nego prošlih nekoliko dana ili preciznije u 3 nedjelji. Neki klasteri se gase, mnogi izlaze iz izolacije i tek sporadično imamo nove slučajeve kojima tražimo i nalazimo kontaktnu osobu ili tačku odakle su pokupili virus. Loše je što u FBiH nemamo ozbiljne informacije i podatke, kako o mjerama tako i o realnom broju slučajeva i kontrolnih klastera. Nadamo se da će i kod njih biti bolje i organizovanije. Uostalom, Kina je proglasila kraj pandemije na oko 81 000 slučajeva od kojih je 75 000 oporavljenih.

Ali da se ne ureknemo i ovaj put podsjetimo naše narodne mudrosti o „kravi koja da 20 litara mlijeka a onda se ritne nogom, prevrne lonac i prospe sve mlijekoˮ. Dakle, nema opuštanja jer se sad bitka odlučuje. I ako bude stroge i stalne  discipline, brzo  će doći i vrijeme vedrine. 

Dr Nenad Stevandić
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • dr Nenad Stevandić/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kompanija Amazon poslala je email svim zaposlenima, u kojem se traži da prestanu da koriste aplikaciju TikTok, te da je uklone sa svih svojih uređaja.


Američka politika „maksimalnog pritiska“ neće sprečiti Iran da poveća svoje kapacitete za proizvodnju nafte, izjavio je visoki vladin zvaničnik, dok je promovisao veliki projekat vađenja nafte na jugozapadu zemlje. ...

Mandat Misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) produžen je za godinu dana, objavio je šef Misije Euleksa Lars-Gunar Vigemark na Tviteru. Produžetak su dogovorili Žozep Borelj, visok


Američka kosmička agenicija NASA i Japan potpisali su sporazum o zajedničkom radu na programu „Artemida“ (američki lunarni program), objavljeno je na sajtu NASA.

Severna flota je objavila snimak bojevog gađanja tokom vežbe u Barencovom moru. Na video snimku se vidi lansiranje protivbrodskih krstarećih raketa "Granit" i "Vulkan" sa


Ministarstvo odbrane objavilo je snimak presretanja američkog izviđačkog aviona iznad Japanskog mora. Ranije je Ministarstvo saopštilo da su sistemi za protivvazdušnu odbranu indentifikovali iznad Japanskog mora američki a


Ostale novosti iz rubrike »