Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Moskva i Rijad „veoma, veoma blizu“ dogovora o proizvodnji nafte - direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja

RT: Moskva i Rijad „veoma, veoma blizu“ dogovora o proizvodnji nafte - direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja
06.04.2020. god.


Rusija, Saudijska Arabija, Sjedinjene Američke Države i druge zemlje moraju da donesu stabilnost na tržištima, jer se svet suočava sa "verovatno najvećom recesijom ikad", rekao je Kiril Dmitriev, izvršni direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF).

On je rekao za SI-En-Bi-Si su Moskva i Rijad veoma blizu postizanja dogovora o smanjenju proizvodnje nafte.

"Mislim da celo tržište razume da je ovaj posao važan i da će doneti puno stabilnosti, toliko važne stabilnosti na tržištu, a mi smo veoma blizu", rekao je Dmitriev.


Očekivalo se da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i partneri koji nisu članice razgovarati o smanjenju proizvodnje nafte putem video konferencije u ponedeljak, ali su odložili svoj hitni sastanak do četvrtka.

"To zapravo izgleda kao vrlo pozitivna poruka. Mislim da su jako jako blizu", rekao je Dmitriev na pitanje o mogućnosti takvog sastanka krajem ove nedelje.

Takođe je ukazao na komentare ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je prošle nedelje predložio kombinovano smanjenje proizvodnje od 10 miliona barela dnevno.

"Putin je razgovarao o tome koliko je važan ovaj naftni sporazum, tako da mu je Rusija posvećena", rekao je Dmitriev.


Pokazavši da nema spremnosti da učestvuje u zajedničkom naporu za stabilizaciju tržišta smanjenjem proizvodnje nafte u SAD-u, američki predsednik Donald Tramp je u nedelju veče uputio još jednu pretnju da će uvesti "vrlo oštre carine" na uvoz nafte ako cena sirove nafte ostane onakva kakva jeste.

Cijena nafte pala je u ponedeljak posle odlaganja pregovora u formatu OPEK +, pri čemu je međunarodni referentni standard Brent pao za 0,9 procenata na 33,79 dolara po barelu, VTI za 1,4 posto, na nešto manje od 28 dolara za barel.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Lucy Nicholson / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Iran je upozorio na posledice prema bilo kojoj stranoj sili koja bi mogla biti umešana u nedavni incident na mestu obogaćivanja uranijuma Natanzu. Eksplozija u nuklearnom postrojenjeu je usledila...


Državni savet Turske (viši administrativni sud) poništio je odluku iz 1934. godine o pretvaranju Aja Sofije u Istanbulu u muzej, prenela je televizija Si-En-En Turk. "Državni savet poništilo je odluku...Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike 63. padobranske brigade na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, gde mu je u znak zahvalnosti za sve što je...


Ostale novosti iz rubrike »