Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Šef UN-a kaže da je SZO „nezamenjiva“, te da svet plaća „tešku cenu“ zbog ignorisanja ranih saveta o koronavirusu

RT: Šef UN-a kaže da je SZO „nezamenjiva“, te da svet plaća „tešku cenu“ zbog ignorisanja ranih saveta o koronavirusu
18.05.2020. god.


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš proglasio je Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) "nezamenjivom", rekavši da su joj potrebna veća sredstva za podršku njenom radu u zemljama u razvoju, mesec dana nakon što su SAD smanjile sredstva međunarodnom telu. Gutereš se obratio tokom godišnje skupštine Svetske zdravstvene organizaciji putem video linka. Dodao je da svet sada plaća „tešku cenu“ zbog ignorisanja preporuka SZO u januaru za borbu protiv koronavirusa.

Američki predsednik Donald Tramp prošlog meseca je optužio SZO da je „usredsređena na Kinu“ i da „ozbiljno loše upravlja“ krizom koronavirusom te da „zataškava“ širenje virusa u sprezi sa Pekingom. Rekao je da će finansiranje od strane SAD-a, najvećeg donatora organizacije, biti zamrznuto dok se ne pokrene istraga.

Nagla odluka Trampa izazvala je međunarodnu osudu, uključujući Gutereša, koji je rekao da organizacija "mora biti podržana" i da je "apsolutno kritična" za napore sveta da pobedi pandemiju koronavirusa.


Smanjenje finansiranja izazvalo je i nevericu u EU, a šef EU za spoljnu politiku Džozef Borel rekao je da 27-člani blok "duboko žali" zbog odluke SAD-a i da je trenutak tog poteza neopravdan. Takođe, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Sergej Rjabkov je rekao da je potez "izraz vrlo egoističnog pristupa" američkih vlasti krizi.


Skupštinu SZO-a otvorila je švajcarski predsednik Simoneta Somaruga, koja je obećala SZO „punu podršku i saradnju“, te da njene 194 države-članice moraju „zajedno da deluju“ kako bi pobedile pandemiju.

Izvor: Vostok / RT
  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Michael Kappeler / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Mandat Misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) produžen je za godinu dana, objavio je šef Misije Euleksa Lars-Gunar Vigemark na Tviteru. Produžetak su dogovorili Žozep Borelj, visok


Američka kosmička agenicija NASA i Japan potpisali su sporazum o zajedničkom radu na programu „Artemida“ (američki lunarni program), objavljeno je na sajtu NASA.

Severna flota je objavila snimak bojevog gađanja tokom vežbe u Barencovom moru. Na video snimku se vidi lansiranje protivbrodskih krstarećih raketa "Granit" i "Vulkan" sa


Ministarstvo odbrane objavilo je snimak presretanja američkog izviđačkog aviona iznad Japanskog mora. Ranije je Ministarstvo saopštilo da su sistemi za protivvazdušnu odbranu indentifikovali iznad Japanskog mora američki a

"Genocid u Srebrenici, koji je zajednička sramota svih koji ga nijesu spriječili, i nas i međunarodne zajednice, svjedočanstvo je strašne stvarnosti jednog krvavog rata, vječita opomena i podsjećanje za...


 Akcija Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost, za prikupljanje srdstava za vranjske Kovid Bolnice pokrenula je pravu lavinu humanosti, na jugu Srbije.


Ostale novosti iz rubrike »