BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Lavrov: Moskva sumnja da Vašington sprovodi planove za premeštanje svog nuklearnog oružja iz Nemačke u Poljsku

Lavrov: Moskva sumnja da Vašington sprovodi planove za premeštanje svog nuklearnog oružja iz Nemačke u Poljsku
19.05.2020. god.

 


Moskva sumnja da Vašington sprovodi planove za premeštanje svog nuklearnog oružja iz Nemačke u Poljsku, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"To će biti direktno kršenje osnovnog čina Rusija-NATO, u kojem se NATO obavezao da neće ni u ovom trenutku ili u budućnosti raspolagati nuklearnim oružjem na teritoriji novih članica Severnoatlantske alijanse", rekao je ministar.

Lavrov je takođe napomenuo da američki ambasadori u državama EU, ne samo da slobodno "navode poziciju svoje zemlje", već i "diktiraju položaj zemlji domaćinu", prenose RIA Novosti.

Ranije je predstavnik američke diplomatske misije u Varšavi, Žoržet Mosbaher, priznala da bi Amerikanci mogli svoje nuklearno oružje premestiti iz Nemačke u Poljsku ako ga Berlin odbije. Već nekoliko nedelja u Nemačkoj vodi se rasprava o razmeštanju nuklearnog oružja u zemlji.


Njene saopštenje prokomentarisala je Marija Zakharova, a prema njenim rečima, takve izjave pogoršavaju odnose između Rusije i NATO-a, a vraćanje američkih nuklearnih glava u Sjedinjene Američkih Države bio bi stvarni doprinos jačanju evropske bezbednosti. Kao primer, ona je navela Moskvu, koja je odavno vratila svo svoje nuklearno oružje na nacionalnu teritoriju.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / MID RF/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Od suda u Kaliforniji zatraženo je da prisili "Gugl" da ukloni "Telegram" iz svoje prodavnice "Plej stor", zbog tvrdnji da se aplikacija koristi za podsticanje nasilja. Pravni izazov odražava...

Odnosi Moskve i Teherana neće zavisiti od "hirova" Sjedinjenih Američkih Država koje pokušavaju da naruše partnerstvo dve zemlje uvođenjem nelegalnih sankcija, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


Ako Sjedinjene Američke Države ukinu sankcije Iranu, Teheran će se vratiti primeni nuklearnog sporazuma (JCPOA) i dodatnom protokolu sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA)

Rusija se nada da će se Sjedinjene Američke Države vratiti Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu, što je uslov da Iran izvrši obaveze, rekao je ministar...


Moskva i Teheran zainteresovani su za potpuno obnavljanje nuklearnog sporazuma između Irana i drugih učesnika, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. "Danas je jedna od najvažnijih tema zadatak spasavanj...


Ostale novosti iz rubrike »