Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Lavrov: Moskva sumnja da Vašington sprovodi planove za premeštanje svog nuklearnog oružja iz Nemačke u Poljsku

Lavrov: Moskva sumnja da Vašington sprovodi planove za premeštanje svog nuklearnog oružja iz Nemačke u Poljsku
19.05.2020. god.

 


Moskva sumnja da Vašington sprovodi planove za premeštanje svog nuklearnog oružja iz Nemačke u Poljsku, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"To će biti direktno kršenje osnovnog čina Rusija-NATO, u kojem se NATO obavezao da neće ni u ovom trenutku ili u budućnosti raspolagati nuklearnim oružjem na teritoriji novih članica Severnoatlantske alijanse", rekao je ministar.

Lavrov je takođe napomenuo da američki ambasadori u državama EU, ne samo da slobodno "navode poziciju svoje zemlje", već i "diktiraju položaj zemlji domaćinu", prenose RIA Novosti.

Ranije je predstavnik američke diplomatske misije u Varšavi, Žoržet Mosbaher, priznala da bi Amerikanci mogli svoje nuklearno oružje premestiti iz Nemačke u Poljsku ako ga Berlin odbije. Već nekoliko nedelja u Nemačkoj vodi se rasprava o razmeštanju nuklearnog oružja u zemlji.


Njene saopštenje prokomentarisala je Marija Zakharova, a prema njenim rečima, takve izjave pogoršavaju odnose između Rusije i NATO-a, a vraćanje američkih nuklearnih glava u Sjedinjene Američkih Države bio bi stvarni doprinos jačanju evropske bezbednosti. Kao primer, ona je navela Moskvu, koja je odavno vratila svo svoje nuklearno oružje na nacionalnu teritoriju.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / MID RF/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su Rusija i SAD postigle određeni napredak u pregovorima o kontroli naoružanja.


Ruska kosmička agencija „Roskosmos“ objavila je satelitske fotografije luke u Bejrutu pre i posle eksplozije. Fotografije koje govore više nego reči pokazuju zapanjujuće prizore pre-posle eksplozije, snimljene od s

  Pre 75 godina, u Drugom svetkom ratu, američke vojne snage bacile su atomsku bombu na japanski grad Hirošimu. U trenutku kad se rat bližio kraju, mir u Evropi bio...


Američki Stejt department objavio je izveštaj o „osnovama ruske propagande“. Ruska ambasada u Vašingtonu smatra da taj izveštaj ima za cilj da „uguši“ zvanične predloge Moskve o obnavljanju saradnje...

Ilegalna američka vojna baza u provinciji Haseka na severoistoku Siriji bila je meta raketnog napada, javlja sirijski list „Vatan“. Prema tvrdnjama lista, bazu koja se nalazi u gradu Šadadi napale...


Sjedinjene Američke države objavljuju nagradu od 10 miliona dolara za informacije o licima koja se mešaju u izbore, izjavio je državni sekretar Majke Pompeo.


Ostale novosti iz rubrike »