Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Držite se dalje: Američka mornarica izdala neobično upozorenje drugim pomorcima da ostanu na 100 metara dalje ili da ih vidi kao pretnju

RT: Držite se dalje: Američka mornarica izdala neobično upozorenje drugim pomorcima da ostanu na 100 metara dalje ili da ih vidi kao pretnju
20.05.2020. god.


Američka mornarica izdala je nove smernice za pomorce u Persijskom zalivu, upozoravajući svakoga, da se ne približava preblizu njenim brodovima. Oni koji odbiju upozorenje predstavljaće pretnju i suočiće se sa „odbrambenim merama“.


Američka vojna plovila preduzeće "zakonite odbrambene mere" protiv brodova koji se približe na 100 jardi (oko 91 metar), upozoravaju se drugi pomorci novim obaveštenjem.


Uobičajene akcije preduzete u slučaju bliskog susreta uključuju okretanje broda od broda koji se približava, davanja zvučnih signala, kao i ispaljivanje signalnih raketa pre ispaljivanja hitaca upozorenja.

Ipak, u prilično neuobičajenoj praksi, američka mornarica očigledno signalizira da bi mogla biti spremna da preduzme još drastičnije mere ako se bude ignorisalo njeno poslednje upozorenje.

"Naši brodovi sprovode rutinske operacije u međunarodnim vodama tamo gde međunarodno pravo dozvoljava i ne traže konflikt", saopštila je Rebeka Rebarič, portparol Pete flote sa bazom u Bahreinu.

"Međutim, naši komandanti zadržavaju pravo na samoodbranu ukoliko to smatraju neophodnim."


Američka mornarica u svom upozorenju nije spomenula nijednu konkretnu zemlju, ali čini se da je usmerena na Iran, s obzirom na to da je Vašington optužio Teheran da je "maltretirao" njegove brodove nedavno u Persijskom zalivu.

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je krajem aprila da će pucati na iranske brodove i "izbaciti iz vode", nakon događaja koji je Vašington nazvao maltretiranjem američkih mornaričkih snaga trenutno raspoređenih u Persijskom zalivu od strane iranske mornarice. 

Pentagon je ustvrdio da je 11 patrolnih čamaca Revolucionarne garde Irana izvelo „opasne i uznemiravajuće“ manevre u blizini šest američkih brodova koji su sprovodili vežbe sa vojnim helikopterima u „međunarodnim vodama“ zaliva.

Tada su iranski brodovi plovili na devet metara od jednog američkog ratnog broda, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD-a.

Teheran je odbacio sve optužbe SAD-a kao „lažne priče“, tvrdeći da su SAD propustile da ispoštuju pomorske propise u Persijskom zalivu. Komandant Revolucionarne garde Irana, general-major Hosein Salami kasnije je rekao da je naredio nacionalnim mornaričkim snagama da unište svaki američki ratni brod koji zapreti bezbednosti iranskih brodova.

Izvor: 
Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / US Navy 11818/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kompanija Amazon poslala je email svim zaposlenima, u kojem se traži da prestanu da koriste aplikaciju TikTok, te da je uklone sa svih svojih uređaja.


Američka politika „maksimalnog pritiska“ neće sprečiti Iran da poveća svoje kapacitete za proizvodnju nafte, izjavio je visoki vladin zvaničnik, dok je promovisao veliki projekat vađenja nafte na jugozapadu zemlje. ...

Mandat Misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) produžen je za godinu dana, objavio je šef Misije Euleksa Lars-Gunar Vigemark na Tviteru. Produžetak su dogovorili Žozep Borelj, visok


Američka kosmička agenicija NASA i Japan potpisali su sporazum o zajedničkom radu na programu „Artemida“ (američki lunarni program), objavljeno je na sajtu NASA.

Severna flota je objavila snimak bojevog gađanja tokom vežbe u Barencovom moru. Na video snimku se vidi lansiranje protivbrodskih krstarećih raketa "Granit" i "Vulkan" sa


Ministarstvo odbrane objavilo je snimak presretanja američkog izviđačkog aviona iznad Japanskog mora. Ranije je Ministarstvo saopštilo da su sistemi za protivvazdušnu odbranu indentifikovali iznad Japanskog mora američki a


Ostale novosti iz rubrike »