Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Američka mornarica predstavila laser demonstracijom obaranja drona na moru

RT: Američka mornarica predstavila laser demonstracijom obaranja drona na moru
23.05.2020. god.


Američka mornarica pokazala je dugoočekivani napredni sistem laserskog oružja, sposoban da zaslepljuje neprijateljske senzore i obora letelice. Prvi put je viđen u akciji kako je onesposobio bespilotnu letelicu.

Prvi pogled na laser je kratki video snimak koji je u petak objavila američka mornarica, a u kojem laser obara bespilotnu letelicu tokom svog prvog testiranja na moru. Laser je fiksiran na vojno-transportni brod "Portland", trenutno raspoređenom u blizini Perl Harbura.


„Provodeći napredna testiranja na moru protiv bespilotnih letelica i malih letelica, steći ćemo dragocene informacije o sposobnostima laserskog oružja protiv potencijalnih pretnji“, saopštio je komandant "Portlanda", kapetan Karej Sanders.


Razvijen od strane Kancelarije za pomorska istraživanja i "Nortrop Gramana", prva vojna odobrena laserska platforma je stavljena na "Portland" prošle godine, odmah nakon puštanja u pogon, gde je podvrgnut seriji testova. Početni ugovor o proizvodnji oružja odobren je Nortropu za 53 miliona dolara, uz ukupni budžet od 91 milion dolara dodeljenih projektu tokom 34 meseca razvoja.

Oružje je snage 150 kilovata, te je najjači laser mornarice, pet puta jači od ranijeg od 30 kilovata, koji je takođe u stanju da obori male letelice.

Pored onesposobljavanja bespilotnih letelica i malih brodova, laser može funkcionisati i kao "zaslepljivač", što znači da može zaslepiti neprijateljske senzore, dok integrisane video kamere koje se koriste za ciljanje mogu takođe delovati kao sistem nadzora.
 
Američka mornarica takođe razvija laser srednje čvrstoće, za koji se očekuje da će imati 60 kilovata i koji bi mogao da se instalira na većem broju brodova, uključujući i razarače.

Iako je "Portland" trenutno jedini ratni brod opremljen ovim laserom, izvođač oružja "Lokid Martin" radi na sličnom moćnom laseru od 150 kilovata, za koji je mornarica saopštila da bi mogao biti stavljen na testiranje kasnije ove godine na brodu "Litl Rok", ali nije saopšten tačan vremenski okvir kada bi se to moglo dogoditi.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © US Navy / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirazi (UAE) obnovili su diplomatske veze nakon sklapanja sporazuma sa SAD-om kojim će Tel Tel Aviv privremeno odložiti aneksiju Zapadne obale i Jordanske doline kako...


Američki državni sekretar Majk Pompeo je saopštio da bi sankcije mogle biti opcija za Belorusiju nakon oštrog odgovora države opozicionim demonstrantima, koji su osporili rezultat nedavnih predsedničkih izbora.

Pokušaji da se pronađe „ruski trag“ u organizaciji nemira u Belorusiji su neosnovani, mogu se videti jasni pokušaji mešanja spolja, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. ...


Iza izjava o potrebi uvođenja sankcija protiv Rusije zbog događaja u Belorusiji mogu se videti istinski ciljevi podrške beloruskoj opoziciji zapadnog establišmenta, da maksimalno potkopa strateško partnerstvo i saradnju...

Gde god da ode, američki državni sekretar Majk Pompeo stalno upućuje kritike i optužbe na račun Kine, on svuda širi dezinformacije i „politički virus“, izjavio je portparol kineskog Ministarstva...


Centralna izborna komisija Belorusije objavila je konačne rezultate glasanja na predsedničkim izborima u Minsku. Prema podacim


Ostale novosti iz rubrike »