Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Referendum o promenama Ustava 1. jula - Putin

RT: Referendum o promenama Ustava 1. jula - Putin
01.06.2020. god.


Građani Rusije će 1. jula glasati o paketu izmena Ustava, saopštio je predsednik Vladimir Putin. Ako bude usvojen, novi ustav bi omogućio Putinu da potencijalno ostane na vlasti do 2036. godine.

Putin se danas saglasio da predloženi datum izgleda "prilično pogodan za održavanje referenduma o ustavnim amandmanima", te dodao da je datum "besprekoran" sa pravnog stanovišta.

Prvobitno planiran za 22. april, Putin je bio primoran da odloži referendum zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Ruski parlament, Državna duma, u martu je usvojila paket ustavnih amandmana. Amandmani su ubrzo dobili odobrenje od zakonodavnih tela svih ruskih regija i Ustavnog suda zemlje. Predlog ustavnog zakona dobio je 383 glasa, uz 44 suzdržana, uglavnom članova opozicione Komunističke partije.


Izmene uključuju zabranu važnim zvaničnicima da imaju strana državljanstva i ograničava se vreme budućih predsednika na dužnosti na ukupno dva mandata. Novi ustav bi takođe preneo više ovlašćenja na oba doma parlamenta - Državnu dumu i Savet Federacije. Na primer, imenovanje premijera i drugih članova kabineta koje predloži predsednik podleglo bi odobrenju Državne dume.


Suprotno tome, novi ustav bi takođe "poništio" dosadašnje uslove za predsednika Putina, omogućivši mu da se ponovo kandiduje za peti mandat 2024. godine.


Izvan strukturnih političkih promena, novi amandmani bi uključivali kontroverzni član koji definiše brak kao instituciju između muškarca i žene. U martu je Ustavni sud utvrdio da je ova izmena zakonita, ali ne uklanja obavezu države da poštuje razlike, uključujući seksualnu orijentaciju.


Sud je takođe odlučio da je obimna rasprava o uključivanju Boga u Ustav „retrospektivne prirode“ i da „ne proglašava versko verovanje obavezujućim“. Zvanično, Rusija je sekularna država.

Prema portparolu predsednika, Dmitriju Peskovu, 1. jul će za sve Ruse biti slobodan dan, i omogućiće se svima da glasaju.

Ana Popova, šef ruske agencije za zaštitu potrošača, primetila je da će 1. jul biti siguran dan za glasanje, objašnjavajući da će poštovanje preporuka ukloniti rizik od širenja koronavirusa prilikom glasanja na amandmane Ustava.


Nakon što se složio za 1. juli, Putin je ohrabrio Ruse da sledeći mesec iskoriste da zauzmu svoj stav prema predloženim ustavnim promenama.

"Nije slučajno što se ustav naziva glavnim zakonom zemlje. Nadam se da će ruski državljani aktivno učestvovati u određivanju parametara glavnog zakona, glasanjem o ustavnim amandmanima", rekao je predsednik.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirazi (UAE) obnovili su diplomatske veze nakon sklapanja sporazuma sa SAD-om kojim će Tel Tel Aviv privremeno odložiti aneksiju Zapadne obale i Jordanske doline kako...


Američki državni sekretar Majk Pompeo je saopštio da bi sankcije mogle biti opcija za Belorusiju nakon oštrog odgovora države opozicionim demonstrantima, koji su osporili rezultat nedavnih predsedničkih izbora.

Pokušaji da se pronađe „ruski trag“ u organizaciji nemira u Belorusiji su neosnovani, mogu se videti jasni pokušaji mešanja spolja, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. ...


Iza izjava o potrebi uvođenja sankcija protiv Rusije zbog događaja u Belorusiji mogu se videti istinski ciljevi podrške beloruskoj opoziciji zapadnog establišmenta, da maksimalno potkopa strateško partnerstvo i saradnju...

Gde god da ode, američki državni sekretar Majk Pompeo stalno upućuje kritike i optužbe na račun Kine, on svuda širi dezinformacije i „politički virus“, izjavio je portparol kineskog Ministarstva...


Centralna izborna komisija Belorusije objavila je konačne rezultate glasanja na predsedničkim izborima u Minsku. Prema podacim


Ostale novosti iz rubrike »