Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Mitropolit Nikolaj Hadžinikolau: Trebamo svi da se molimo za narod i Crkvu u Crnoj Gori, koja je u epicentru jednog otvorenog gonjenja

Mitropolit Nikolaj Hadžinikolau: Trebamo svi da se molimo za narod i Crkvu u Crnoj Gori, koja je u epicentru jednog otvorenog gonjenja
01.06.2020. god.

 Mitropolit Mesogeje i Lavriotike, dr Nikolaj Hadžinikolau, jedan je od najpoznatijih grčkih episkopa. Završio je studije fizike na Aristotelovom Univerzitetu, astrofiziku na Harvardu i mnoge druge studije iz oblasti prirodnih nauka. Na doktorskim studijama bavio se biomedicinskom tehnologijom. U Americi je radio u okviru oblasti medicine. Istovremeno je studirao teologiju na teološkom fakultetu u Bostonu. Takođe, bio je naučni saradnik u NASI.


U svom intervjuu u kome se najviše govorilo bilo o virusu korona i o stanju koje je on izazvao u svijetu, o nemoći tehnologije i nauke da ga zaustave, o stavu i duhovnoj pomoći Crkve u prevazilaženju izazvanog straha i panike, Mitropolit je kratko odgovorio i na pitanje novinarke o stanju u Crnoj Gori.

Novinarka: Znam da ste čovjek koji prati svjetske aktuelnosti i vidimo jedno teško stanje u Crnoj Gori, kako Vi vidite situaciju u Crnoj Gori?

Mitropolit Nikolaj: Koliko mogu da pratim iz vijesti i koliko me izvještavaju, nisam baš kompetentan da govorim na tu temu, ali znam da tamo postoji jedan junak Mitropolit. Tamo postoji jedno stanje otvorenog gonjenja Crkve. Ne radi se o prikrivenom gonjenju, već o otvorenom. Postoji jedna bezbožnička vlast. Pročitah juče, hoće ljudi ateisti da naprave autokefalnu crkvu u Crnoj Gori. Hoće da prave ateisti autokefalne crkve?! Ne može takva stvar da bude normalna. Crkva očigledno prolazi jednu tešku fazu. Narod je vidim jedinstven, sabiraju se pobožno u teškim trenutcima.

Novinarka: Nije važno šta radi Vlada, vidimo jedan narod kako se pravedno bori, koji ispovijeda svoju vjeru.

Mitropolit Nikolaj: Upravo to što kažete. Poziva ih Hristos na ispovijedanje i to čine. Vidimo svi da to čine saborno i duhovno, to čine sa molitvom. Ono što i mi trebamo da činimo za njih, da ih imamo u našoj molitvi, da se molimo za njih. Ono što smo trebali da radimo i ono što smo radili u sličnim situacijama, recimo kao kada je stradala i strada Crkva Antiohije u Siriji. Jedna Crkva da se moli za drugu.  Da se molimo jedni za druge.

U ovom trenutku u epicentru jednog otvorenog gonjenja, ponavljam otvorenog i odlučnog, beskrupuloznog gonjenja nalazi se Crkva u Crnoj Gori. Trebamo svi da se molimo za narod tamo, za Crkvu, da Gospod pored iskušenja podari i izbavljenje, ili da ih udostoji da Ga ispovijede, da daju pravo svjedočenje i izraze istinu Njegovu.

Sa Mirtropolitom Nikolajem Hadžinikolauom razgovarala gospođa Marija Jahnaki

Prevod sa grčkog: otac Nikola Gačević, Mitropolija


  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Značajnije učešće Rusije u izgradnji strateške infrastrukture u Češkoj može potkopati nezavisnost te zemlje, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je doputovao u zvaničnu posetu Pragu.


Svaka bezbedna i efikasna vakcina postaće opšta dobrobit, izjavili su tehnički eksperti Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Senator Aleksej Puškov nazvao je borbu Nemačke i SAD oko izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ situacijom bez presedana, jer te zemlje nikada pre nisu ulazile u tako oštar sukob,...


Američke sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ krše međunarodno pravo, izjavila je predstavnik evropskog komesara za energetiku Kadri Simson. „Eksteritorijalna primena sankcija krši međunarodno pravo&

Američki državni sekretar Majk Pompeo zapretio je Rusiji da će platiti ogromnu cenu ako se potvrde izveštaji da je platila talibanima za ubistvo američkih vojnika u Avganistanu.


Ministarstvo odbrane Izraela potvrdilo je nedavno testiranje sistema protivraketne odbrane "Arouv", koji je delom proizveo "Boing" i razvijeno u saradnji sa Američkom organizacijom za protivraketnu odbranu (MDO).


Ostale novosti iz rubrike »