Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Karakas saopštio da je Gvaido zatvoren u francuskoj ambasadi, te poziva Pariz da „preda begunaca”

RT: Karakas saopštio da je Gvaido zatvoren u francuskoj ambasadi, te poziva Pariz da „preda begunaca”
05.06.2020. god.


Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido sklonio se u francusku ambasadu u glavnom gradu zemlje, rekao je ministar spoljnih poslova Horhe Areaca. Gvaido je ranije pokušao da negire glasine, insistirajući da je "sa ljudima".

"Ne možemo nikako da uđemo u prostorije ambasade bilo koje zemlje, u ovom slučaju Španije ili Francuske" rekao je Areaca, pozivajući se na Gvaida i njegovog opozicionog kolegu Leopolda Lopeza, koji je pobegao u špansko diplomatsko predstavništvo ubrzo nakon neuspelog pokušaja državnog udara u aprilu 2019. godine. Areaca je dodao da to znači, da bilo kakvo hapšenje njih dvojice "nije moguće."

Nadamo se da će ove vlade to ispraviti ... i da će begunce od pravde predati Venecueli. Sramota je za diplomatiju Španije, sramota je za diplomatiju Francuske, koje će osetiti danak veoma brzo.

Početkom ove sedmice Maduro je nagovestio da se „begunac od pravde sakrio u ambasadi“, u tanko vezanoj referenci na Gvaida, mada nije rekao njegovo ime, niti odredio ambasadu određene zemlje. Gvaido je odbacio optužbe, navodeći da „vas lažu“, tvrdeći da je „svuda, sa ljudima“.


Ranije u četvrtak, objavljena je Gvaidova fotografija od strane "Nacionalne skupštine", pod kontrolom opozicije, paralelnog tela koje je Gvaido osnovao u januaru nakon što je izgubio mesto predsedavajućeg zakonodavnog tela. Na fotografiji se vidi prikazan venecuelanski grb okačen na zid, mada lokacija Gvaida, kojeg svestrano podržavaju SAD, kao i datum snimanja fotografije nisu jasni.


Proglasivši se "privremenim predsednikom" Venecuele 2019. godine uz neposrednu podršku SAD-a, Gvaido je dugo nastojao da svrgne Madura s vlasti, pokušavajući zajedno sa Lopezom prošle godine dok organizuje državni udar uz pomoć vojske i snaga bezbednosti. Pokušaj je propao za nekoliko dana, a snage bezbednosti su uglavnom ostale lojalne Madurovoj socijalističkoj vladi.

Drugi očigledan pokušaj puča bio je u martu ove godine sa 60 venecuelanskih dezertera, zajedno sa dvojicom američkih plaćenika, koji su zarobljeni prilikom pokušaja upada u zemlju iz Kolumbije, među kojima su mnogi poginuli, ostali su zarobljeni sajedno sa Amerikancima. Iako je Gvaido negirao bilo kakvu vezu sa zaverom, dokumenta koja su procurela od strane drugih opozicionih članova navode Gvaida kao „glavnog komandanta misije“.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Benoit Tessier; Reuters / Manaure Quintero / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirazi (UAE) obnovili su diplomatske veze nakon sklapanja sporazuma sa SAD-om kojim će Tel Tel Aviv privremeno odložiti aneksiju Zapadne obale i Jordanske doline kako...


Američki državni sekretar Majk Pompeo je saopštio da bi sankcije mogle biti opcija za Belorusiju nakon oštrog odgovora države opozicionim demonstrantima, koji su osporili rezultat nedavnih predsedničkih izbora.

Pokušaji da se pronađe „ruski trag“ u organizaciji nemira u Belorusiji su neosnovani, mogu se videti jasni pokušaji mešanja spolja, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. ...


Iza izjava o potrebi uvođenja sankcija protiv Rusije zbog događaja u Belorusiji mogu se videti istinski ciljevi podrške beloruskoj opoziciji zapadnog establišmenta, da maksimalno potkopa strateško partnerstvo i saradnju...

Gde god da ode, američki državni sekretar Majk Pompeo stalno upućuje kritike i optužbe na račun Kine, on svuda širi dezinformacije i „politički virus“, izjavio je portparol kineskog Ministarstva...


Centralna izborna komisija Belorusije objavila je konačne rezultate glasanja na predsedničkim izborima u Minsku. Prema podacim


Ostale novosti iz rubrike »