Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Gejts odbacio „bizarne” teorije zavere o koronavirusu, dok njegov uticaj na SZO i globalni zdravstveni posao

RT: Gejts odbacio „bizarne” teorije zavere o koronavirusu, dok njegov uticaj na SZO i globalni zdravstveni posao
06.06.2020. god.


Bil Gejts je osudio teorije zavere o koronavirusu o njemu, da želi da prati ljude putem mikročipova, baš kao što je spreman da postane najveći donator Svetske zdravstvene organizacije.

„Skoro je teško poreći ovu stvar jer je toliko glupo ili čudno da joj čak i ponavljanje daje verodostojnost“, rekao je Gejts o brojnim teorijama zavere koji se vrte oko njega od početka koronavirusne krize i da je postao otvoreni šampion za vakcinu. Fondacija Bil & Melinda Gejts nedavno je obećala 1,6 milijardi dolara za organizaciju Gavi, koja će novac upotrebiti za imunizaciju dece u siromašnijim zemljama.


Teorije zavere koje povezuju Gejtsa s poreklom koronavirusa ili tvrde da želi pratiti građane pomoću mikročipova pod krinkom obezbeđenja da su vakcinisani protiv virusa, pomenute su milion puta pre maja, prema pisanju kompanije Zignal labs, kompanije za analitiku u medijima.

Teorije se i dalje na društvenim mrežama, a anketa kompanije Jahu njeuz / Jugov s kraja prošlog meseca otkrila je da čak 28 odsto ispitanika veruje da Gejts želi da iskoristi koronavirus kao izgovor za praćenje i čuvanje podataka čipovanih građana. Među republikancima taj procenat je bio još veći.

"Nikada nisam bio upleten ni u jednu vrstu mikročipa", rekao je Gejts, nazivajući rezultate ankete "zabrinjavajućim". Priznao je da bi „sistem podataka“ bio dobra ideja da se prati vakcina koronavirusa, ali „da nema tekvih čipova ili sličnih“. Gejts je odbacio tvrdnje njegove podrške „nacionalnom sistemu praćenja“.

Zabrinutosti i teorije o Gejtsovom uticaju samo su se pojačale kako se njegov položaj u svetu povećavao. Već drugi najbogatiji čovek na planeti s neto kapiotalom od oko 100 milijardi dolara, uskoro će postati najveći donator Svetske zdravstvene organizacije, što je položaj koji su prethodno imale SAD pre nego što američki predsednik Donald Tramp prekinuo veze s međunarodnom organizacijom i obustavio donacije zbog načina njenog odgovora na pandemiju.

U poslednje dve godine, Fondacija Bil i Melinda Gejts činila je više od 12 procenata budžeta SZO, što iznosi oko 530 miliona dolara, prema izveštajima Deveksa. Sledi Gavi organizacija sa 8,18 procenata. SAD su u tom vremenskom okviru dale nešto više, a plaćanja su iznosila oko 890 miliona dolara.

Lovrens Gostin, direktor Centra SZO-a za nacionalno i globalno zdravstveno pravo, rekao je za Deveks da potencijal privatne fondacije koja postaje najveći donator organizacije može biti "transformaciona".

"To bi omogućilo jednom bogatom filantropu da postavi globalnu zdravstvenu agendu", rekao je Gostin.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Jason Lee / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vašington mora da promeni svoju politiku prema Rusiji, udalji se sa trajnih sankcija i dozvoli istinske razgovore, jer nepoštovanje toga može skupo koštati SAD, kažu penzionisani visoki američki zvaničnici...


Sudeći po velikom interesovanju za vojne škole koje je obeležilo i ovu godinu, uprkos pandemiji virusa Kovid-19 koja je posebno uticala na obrazovni sistem u celoj zemlji, za mnoge...

Televizijski kanal "Zvezda" objavio je snimak lansiranja raketa Iskander-M tokom vežne na poligonu Kapustin Jar u Astrahanjskoj oblasti. Na snimku se vidi dejstvo raketa po objekti


Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su Rusija i SAD postigle određeni napredak u pregovorima o kontroli naoružanja.


Ruska kosmička agencija „Roskosmos“ objavila je satelitske fotografije luke u Bejrutu pre i posle eksplozije. Fotografije koje govore više nego reči pokazuju zapanjujuće prizore pre-posle eksplozije, snimljene od s


Ostale novosti iz rubrike »