Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Otvaranje spoljnih granica EU moguće početkom jula

Otvaranje spoljnih granica EU moguće početkom jula
06.06.2020. god.


Ministri unutrašnjih poslova EU najavili su da će se otvaranje unutrašnjih granica Šengena završiti do kraja juna, a da zatim sledi postepeno otvaranje spoljnih granica Unije, do čega bi trebalo da dođe početkom jula.


Na sastanku Saveta EU ocenjeno je da je ukupna epidemiološka situacija u EU 27 pozitivna, što će omogućiti većini zemlja članica da 15. juna otvore svoje granice unutar Šengena, a ostale bi to trebalo da završe do kraja meseca.

„Vratićemo se potpuno funkcionalnoj Šengen zoni i slobodi kretanja građana najkasnije do kraja juna“, kaže komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Ministri unutrašnjih poslova založili su se na video-konferenciji da se prvo u potpunosti otvore unutrašnje granice Šengena, a da se zatim pređe na postepeno otvaranje spoljnih granica EU.

U Evropskoj komisiji kažu da će sledeće nedelje predstaviti nove smernice koje se odnose na funkcionisanje spoljnih granica EU.

Dodaje se da se neće produžavati preporuka o restrikciji putovanja „u i iz šengenskog prostora“, koja važi do 15. jula.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vladimir Sergeev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sjedinjene Američke Države, iskorištavajući situaciju sa koronavirusom, spremne su da uguše evropske zemlje radi svojih interesa, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti zamenik sekretara Ruskog saveta bezbednosti, Aleksandar...


Ruski zvaničnici nisu iznenađeni visokom podrškom Aleksandra Lukašenka na predsedničkim izborima u Belorusiji (oko 80 odsto). Oni smatraju da on predstavlja stabilnost države i stabilnost odnosa sa Rusijom. Međutim,...

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko osigurao je pobedu na izborima, prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija. Izbore su zasenili antivladini protesti.


Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja, na kraju akcije prikupljanja pomoći za bolnice Kovid sistema u Pčinjskom okrugu, poziva sve građane Vranja da koriste usluge, kupuju...

Iako su do sada korisnici smartfona u Kini preko VPN usluga mogli da pristupaju stranim sajtovima i aplikacijama, to više nije moguće.


Trenutni predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je 82 odsto glasova na izborima u Belorusiji, prema preliminarnim rezultatima. U anketi, koja se odvijala usred tvrdnji o represiji na opoziciju, bila je...


Ostale novosti iz rubrike »