Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: UN-ova kancelarija za ljudska prava osudila „proizvoljna hapšenja i nepotrebnu upotrebu sile“ od strane američke policije

RT: UN-ova kancelarija za ljudska prava osudila „proizvoljna hapšenja i nepotrebnu upotrebu sile“ od strane američke policije
25.07.2020. god.


Ujedinjene nacije osudile su oštre policijske mere koje se koriste protiv demonstranata u Portlandu i drugim američkim gradovima tokom protesta, navodeći neosnovana hapšenja i nepotrebnu nasiljem od strane policijskih službenika.

"Mirne demonstracije koje se održavaju u gradovima u SAD-u, kao što je Portland, treba omogućiti i da se nastave bez onih koji u njima učestvuju...  rizkujući arbitrarno hapšenje ili pritvor, podvrgavajući se nepotrebnoj, neproporcionalnoj ili diskriminatorskoj upotrebi sile, ili trpljenja drugih povreda njihovih prava", izjavila je Liz Trosel, portparol UN-ove kancelarije Visokog komesara za ljudska prava.

Među desetinama lokacija žestokih demonstracija brutalnosti tokom poslednjih nedelja, Portland je u poslednje vreme u centru pažnje, sa saveznim agentima raspoređenim u gradu pod upravom Bele kuće da uguše nemire i vandalizam. Protesti se održavaju u Portlandu više od 50 uzastopnih dana, pri čemu se redovni sukobi sa policijom tokom demonstracija ispred savezne zgrade suda dešavaju iz noći u noć.Dok savezne vlasti kažu da su za eskalaciju protesta krivi "nasilni anarhisti", demonstranti, kao i gradonačelnik Portlanda Ted Viler, tvrde da su krivi agenti, insistirajući da su demonstracije prerasle u ozbiljne nemire nakon što su pripadnici službi raspoređeni po gradu.


Troselova je takođe izrazila zabrinutost zbog izveštaja da neidentifikovani policajci nasumično japse demonstrante sa ulica Portlanda, konstatujući da to može „dovesti uhapšene do situacije van zakonske zaštite i da može dovesti do proizvoljnog zatvaranja i drugih kršenja ljudskih prava“. Agencija za zaštitu granica, jedno od saveznih tela raspoređenih u Portlandu, odbacila je navode o „otmicama“, tvrdeći da njeni agenti nose jasnu identifikaciju i da hapse samo one koji su osumnjičeni za zločine.

Međutim, čini se da je okružni sudija u Oregonu osporio tu tvrdnju, izdavši ograničavajući nalog kojim se zabranjuje saveznim agentima hapšenje ili upotrebu sile protiv novinara i posmatrača. Bez zabrane, sudija je rekao da će agenti i dalje „ciljati“ novinare, čak i kada „nisu upleteni u bilo kakvo štetno ili ilegalno ponašanje“.
Demonstranti koji dožive "nepotrebnu ili preteranu upotrebu sile" od policije moraju dobiti regresna sredstva, dodala je potparol UN-a, pozivajući na "brze, nezavisne, nepristrasne i transparentne istrage bilo kakvih navoda o kršenju ljudskih prava".


Dok demonstracije besne u Portlandu i drugim gradovima, Trosel je saopštila da će UN-ov Komitet za ljudska prava sledeće srede izdati smernice koje pokrivaju "demonstracije, proteste na internetu, javni red i rad medija".

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Caitlin Ochs / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Trenutno sam jako opasan čovjek za Republiku Srpsku i za ruske investitore jer imam mnogo informacija. Prijete mi ubistvom, jer znam imena, datume, šta se prodavalo, kome se prodavalo,...


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom , a sve

Rusija će u Ujedinjenim nacijama pokrenuti pitanje američkih pretenzija na Mesečeve resurse, prenose RIA Novosti saopštenje „Roskosmosa“.


Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da će Kina preduzeti recipročne kontramere protiv šest američkih medijskih kompanija nakon što su SAD šest kineskih medija označile kao „strane misije“.


Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić uputio je sinoć pismo predstavnicima vladajuće većine u kome traži da mu dostave imena kandidata za ministre, i to u resorima koji...


Ostale novosti iz rubrike »