Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija prednjači u odnosu na SAD u borbi za veliko kinesko energetsko tržište

RT: Rusija prednjači u odnosu na SAD u borbi za veliko kinesko energetsko tržište
27.07.2020. god.


Oko 396.000 tona ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) izvezeno je u Kinu u junu, navodi se u izveštaju Blumberga pozivajući se na podatke Kineske carinske uprave.

Ta brojka odražava rast od 20,7 posto u odnosu na maj.


Statistički podaci pokazali su da je američki izvoz gasa u Kinu tokom istog perioda iznosio 340.000 tona, nešto više za 2,4 posto.


Generalno, najveći svetski potrošač energije, Kina, uvezla je 5,79 miliona tona gasa prošlog meseca, povećavajući njegov uvoz za 29 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine.


Potrošnja gasa u Kini, najvećoj azijskoj ekonomiji, porasla je poslednjih godina pošto Vlada vrši pritisak na domaćinstva i fabrike da ga koriste umesto uglja, u nastojanju da se bore protiv zagađenja vazduha. Zemlja i dalje povećava uvoz gasa, dok analitičari kažu da će potražnja i dalje rasti u narednim godinama.

Rusija nastoji da poveća isporuke gasa na sve više rastuće azijsko tržište, sa čvorištima za skladištenje bliskim krajnjim korisnicima kako bi se smanjili troškovi isporuke i povećala fleksibilnost isporuka. Ruski najveći proizvođač i izvoznik gasa - "Novatek", isporučuje gas u Kinu preko Severnog morskog puta duž arktičke obale. Takođe isporuke iz Projekta "Jamal" drastično su skratile vreme isporuke azijskim potrošačima. "Novatek" takođe planira da razvije još jedan veliki projekat - Arktik 2, koji bi trebalo da počne da proizvodi gas u 2022-2023. godini.

Prošle godine je ruska kompanija sklopila sporazum sa dve kineske firme prema kojem će i one postati akcionari u projektu "Arktik 2", sa po deset procenata udela.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • Ruski tanker sa gasom u Nantongu, foto: © REUTERS / RT / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Savez dve od tri najmoćnije vojske na planeti duboko bi promenio svetski poredak. Vladimir Putin smatra da je u budućnosti moguće da bi se Rusija i Kina mogle ujediniti,...


Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu pozvalo je London da preispita svoju politiku koja nudi vize za stanovnike Hong Konga sa britanskim prekomorskim statusom i utire put britanskom ka državljanstvu. ...


I jermenska i azerbejdžanska strana saopštavaju da je tokom noći došlo do kršenja primirja i da su granatirana pogranična mesta usled čega su stradali, između ostalog i civili, a...

Predsednik Rusije Vladimir Putin shvata da što se više bliže američki predsednički izbori to je rusofobna retorika jača, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.


Američke vojne vežbe u Evropi sa razvojem primene nuklearnog oružja destabilizuju situaciju u svetu, a posebno u pozadini krize nastale u oblasti kontrole naoružanja, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih...


Ostale novosti iz rubrike »