Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

„U narednih 10 godina SAD će prvi put u istoriji dobiti dva rivala sa nuklearnim potencijalom – Rusiju i Kinu“

„U narednih 10 godina SAD će prvi put u istoriji dobiti dva rivala sa nuklearnim potencijalom – Rusiju i Kinu“
31.07.2020. god.


U narednih 10 godina SAD će prvi put u istoriji dobiti dva rivala sa nuklearnim potencijalom – Rusiju i Kinu, izjavio je šef Strateške komande SAD, admiral Čarls Ričard.


Prema njegovim rečima, Kina se nalazi u završnoj fazi procesa stvaranja nuklearne trijade, imajući trenutno na raspolaganju savremene interkontinentalne balističke rakete i podmornice.

„Kina teži da do kraja decenije postane naš strateški konkurent u jednakim uslovima“, rekao je Ričard i istakao da je drugi rival Amerike u toj sferi Rusija, te će se, kako kaže, na taj način SAD prvi put suočiti sa dva konkrenta sa nuklearnim potencijalom.
Američki admiral smatra da Kina nadmašuje SAD po brzini širenja opšteg vojnog potencijala, razvijajući nove sisteme za upravljanje i upozorenje a takođe i poboljšavajući svoju borbenu gotovost.

Govoreći o Rusiji, Ričard je istakao da Moskva poslednjih 15 godina modernizuje sisteme vojnog upravljanja, a takođe i radi na poboljšanju efikasnosti vežbi.

„Rusija je ostvarila 70 odsto svojih ciljeva“, dodao je admiral.
Ranije je Ministartvo odbrane Rusije optužilo Sjedinjene Američke Države da pokušavaju da naruše sistem međunarodne bezbednosti. S tim u vezi, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov konstatovao je da je sudbina Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) unapred rešena i da je Amerika odlučila da ne produži sporazum. Pored toga, SAD takođe nisu ratifikovale Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih ispitivanja.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © ARMY / STAFF SGT. BRANDY NICOLE MEJIA/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U jeku predsedničke kampanje u SAD - izbori su, podsetimo, 3. novembra - stiže i vest da se na meti hakera našao i sam Predsednik SAD Donald Tramp.   Naime, Holandski...


Narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević (SNS) najavila je formiranje novog Ministarstva u novoj Vladi Srbije.  

Moskovski istraživački institut uključen u razvoj raketa sistema PVO S-300 stavljen je na crnu listu Ministarstva finansija SAD zbog navodnih „veza“ sa malverom koji se koristi „protiv američkih partnera...


Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je 85 odsto novozaraženih u poslednjih nedelju dana u starosnoj grupi do...

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 8.209 osoba, od kojih je 579 nalaza pozitivno na koronavirus.


Vojno zdravstvo je dalo, i daje ogroman doprinos u borbi protiv kovida, ali ne bi bilo tako spremno i uspešno da na njegovom razvoju i jačanju nismo radili svih...


Ostale novosti iz rubrike »