Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Kako je sovjetski as zbog jednog leta ispod mosta rizikovao život i karijeru

Kako je sovjetski as zbog jednog leta ispod mosta rizikovao život i karijeru
01.08.2020. god.


Foto-montaža ili ne, ali ovaj neustrašiv poduhvat je stvarno izveden!

Vrelog letnjeg dana, 4. juna 1965. godine, gradska plaža u Novosibirsku je bila prepuna ljudi, kao i kej uz reku Ob. Brujanje aviona je postajalo sve jače.


Iznenada se na nebu pojavio vojni avion, spustio se blizu vode i u brišućem letu se ustremio prema Oktobarskom mostu na reci Ob. Svi prisutni su zanemeli, činilo se da je katastrofalan sudar neizbežan...

Samoubilački poduhvat


Komunalni (Oktobarski) most, prvi most za automobile, tramvaje i pešake preko reke Ob u Novosibirsku.
Kada je Valentin Privalov imao samo šest godina nacistička Nemačka je napala Sovjetski Savez. Dečak je živeo blizu Moskve i svojim očima je video kako su neprijateljske trupe marširale njegovom zemljom. Upravo tada je video i prvi vojni avion na delu.

„Jednom su dva aviona I-16 ’Polikarpov’ proletela iznad moje glave, skoro iznad samih krovova. Pre toga nisam video čak ni voz. Bio je to početak moga životnog sna“, rekao je Privalov mnogo godina kasnije, posle incidenta na mostu koji mu je doneo famoznu reputaciju ludo hrabrog pilota sovjetske avijacije.

Privalov nije odustao od dečačkog sna i sa 20 godina je postao poručnik mornaričke avijacije. Služio je na Baltiku, gde je navikao da leti iznad vodene površine. Mnogi piloti smatraju da to nije lako, ali za njega je to bila rutina.

Komunalni (Oktobarski) most.

Komunalni (Oktobarski) most.

Archive photo
 
Nekoliko godina kasnije Privalov je prebačen u Sibir. Tamo je, između ostalog, poletao i sa Novosibrskog aerodroma. On je sa svojim drugovima, takođe pilotima, često provodio slobodno vreme upravo na ovoj gradskoj plaži, gde su kasnije žitelji Novosibirska posmatrali samoubistveni Privalovljev potez.

„Odavno sam imao želju da proletim ispod mosta ali sam znao da će mi biti zabranjeno da letim ukoliko to učinim“, objasnio je Privalov.

Poklon sudbine

Privalov i još tri pilota su 4. juna 1965. dobili naređenje da lete određenom maršrutom sa vremenskim razmakom od 30 minuta između dva poletanja. Bilo je oblačno kada je Privalov u svom avionu MiG-17 poleteo sa aeerodroma. Sve vreme je leteo kroz oblake.

„Kad sam dobio naređenje da sletim počeo sam da se spuštam. Čim sam izašao iz oblaka ugledao sam taj most. I to je bio kraj. Više nisam mogao da se obuzdam. Kao da mi je sama sudbina poklonila taj slučaj“, rekao je Privalov.

Zahvaljujući vojno-pomorskoj obuci on je bio uveren da može dobro da oceni bezbedno rastojanje od površine reke, pa je dao pun gas. Leteći metar iznad vode Privalov je dostigao brzinu od 700 km/č tako da je avion postao krajnje osetljiv na upravljanje.

Luk mosta koji je pilot izabrao kao „kapiju“ bio je visok 30 i širok 120 metara.


Legion Media

„Najzanimljivije je to što kad se približavate mostu očekujete da će taj prostor biti širi, što je logično, a meni je sve izgledalo suprotno, tj. kao da se prozor [arki] sve više sužavao. Ali ja sam bio veoma miran i pribran. [...] Čim sam osetio da je most ostao iza mene, povukao sam ručicu upravljača prema sebi i podigao se u oblake“, rekao je Privalov.

Kazna ili nagrada

Privalov je bio toliko uzbuđen da je jedva primetio šokirane gledaoce i naivno je pretpostavio da njegov „izgred“ niko nije ni primetio.

Ubrzo su uhapšena sva četiri pilota koja su učestvovala u ovom vežbovnom letu. Formirana je komisija za istragu incidenta. Odmah je ustanovljen počinilac.

Privalov je sproveden do Jevgenija Savickog, bivšeg pilota lovačkog aviona a tada maršala avijacije SSSR-a. Savicki je bio u poseti fabrici aviona u gradu gde se dogodio incident.

„On me je, naravno, dobro izribao“, pričao je Privalov. Da ironija bude veća, fabrika u kojoj je obavljen taj disciplinski razgovor nosila je ime Valerija Čkalova, legendarnog sovjetskog pilota poznatog po svojim „nestašlucima“ u vazduhu.


Archive photo

Maršal je bio u pratnji dvojice ađutanata koji su u poverenju rekli Privalovu da se ne brine jer je vrhovna komanda odlučila da ovaj incident okrene u njegovu korist.

Nedelju dana kasnije u Privalovljevu jedinicu je stiglo naređenje ministra odbrane SSSR-a Rodiona Malinovskog: „Više ne kažnjavati Privalova. Disciplinske mere [koje su već preduzete u fabrici] su dovoljne. Ako nije imao odsustvo, dajte mu 10 dana odsustva. Ako je imao, dajte mu 10 dana odmora u jedinici“.

Privalov, koji je uskoro ponovo počeo da leti, mogao je samo pretpostaviti da se njegova hrabrost i odvažnost dopala maršalu Malinovskom, koji je takođe voleo hrabre i rizične poduhvate.

Što se tiče čuvene fotografije koja je mnogo godina kasnije postala popularna na internetu, svakako je u pitanju foto-montaža, jer proporcije aviona ne odgovaraju proporcijama mosta, a ugao pod kojim avion leti suviše je veliki za tako malu visinu.

Prema jednoj verziji, foto-montažu je napravio dizajner Jevgenij Socihovski za potrebe novosibirskog muzeja. „Proporcije su namerno podešene pogrešno da niko pri zdravoj pameti ne bi pomislio da je to svarno“, kaže radnik muzeja Konstantin Golodjajev koji se bavi proučavanjem istorije svoga kraja.

Prema drugoj verziji, foto-montažu je naručio lokalni list da njome ilustruje članak o suludom poduhvatu Valentina Privalova.

Nikolaj Ševčenko, Russia beyond


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Muzej Novosibirska / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vraćanje „Kobrama“ statusa odreda, prema rečima ministra Vulina, jeste čin koji govori da je prepoznata vrednost te jedinice i specifičnost zadataka koje obavlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


Situacija u Persijskom zalivu je nestabilna kao i pre i postoji opasnost da se stvari razviju prema krajnje nepredvidivim scenarijima, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je demonstrante u Belorusiji sa nastave s mirnim protestima i da „ne podležu provokacijama“.


Amerika i njeni saveznici moraju da budu agresivna konkurencija Rusiji u svim delovima sveta i pripravni za najgore, izjavio je šef Pentagona Mark Esper. „Pošto je reč o nadmetanju svetskih...

  Godišnjica oslobođenja Beograda od fašističkih osvajača obeležava se 20. oktobra. I u porodici Ljubov Tulijeve iz Belorusije ovaj dan će postati poseban: 67 godina ona je sanjala da poseti...


Bivši predsednik Bolivije, Evo Morales je saopštio nameru da se vrati u zemlju nakon što je njegov socijalistički saveznik Luis Arke obezbedio pobedu na predsedničkim izborima. Govoreći toko


Ostale novosti iz rubrike »