Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Mitropolit Amfilohije: Ne damo svetinje prokletima Ahavu i Jezavelji

Mitropolit Amfilohije: Ne damo svetinje prokletima Ahavu i Jezavelji
03.08.2020. god.


Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfiilohije služio je na Ilindan, sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u crkvi Svetog proroka Ilije na Carinama na Kučkom Komu.


U toku liturgije Crkvi Hristovoj je kroz svetu tajnu krštenja i miropomazanja pribrojano sedam novih članova: Milutin, Stefan, Nikola, Zdravka, Ivanu, Jelenu i Natašu.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja Mitropolit Amfilohije je rekao da je prorok Ilija izuzetna ličnost.

“Među svima onima koji su Hrista svjedočili prije Njegovog rođenja od Duha Svetoga i Presvete Djeve, on je, zajedno sa prorokom Mojsije najznačajnija ličnost i najznačajniji prorok. Ilija Tesvićanin, veliki Božji ugodnik, sluga živoga Boga sav svoj život je žrtvovao Gospodu”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da se hramovi posvećeni Svetom proroku Iliji obično podižu na gorama.

“Zato što je on na gorama svjedočio živoga Boga, prinosio žrtve Gospodu i na gori Horivu vidio živoga Boga”, objasnio je Vladika.

Vladika Amfilohije je podsjetio da je hram na Carinama, na gtemeljima ranijeg drevnog hrama, u 19. vijeku podigao knjaz Nikola Petrivić za dušu svoga prethodnika knjaza Danila i vojvode Mirka koji su počinili veliki zločin u Kučima.

“Podigao je ovaj hram za njihovu dušu i za pomirenje Petrovića sa Kučima. I to pomirenje kroz ovaj hram traje, evo, do danas, a Bog neka oprosti knjazu Danilu njegov zločin, njegov grijeh. Nije mu taj jedini, nažalost. Ali i ovaj hram je za praštanje njegovog grijeha, njegovih zločina, kao i drugih zločina koji su se ovdje događali”, rekao je on.

Podsjetio je, takođe, da je ovaj hram obnovio blaženopočivši Mihailo Prelević iz Kuča.

“On je ovdje, naslijedivši duh svojih predaka i duh Marka Miljanova, u svoje vrijeme sa blagoslovom započeo i završio obnovu ovoga svetoga hrama koji je bio zapustio poslije rata”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Kazao je da naši savremeni vladari hode putem Ahava i Jezavelje koji su gonili proroka Iliju.

“Jer, kao što su njih dvoje otimali sirotinji, tako i ovi danas otimaju od sirotinje. I ne samo što otimaju od sirotinje, nego hoće i svetinje Božje da prisvoje. Kome da daju te svetinje? Da ih pretvore u hramove lažnih savremenih bogova, koji se sada zovu evropski, nijesu više judejski bogovi. A isti su, jer je u pitanju klanjanje debelom crijevu”, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Otimanje svetinja Božjih, naglasio je Mitropolit, nije ništa drugo do ono što su radili bezbožni Ahav i Jezavelja u vrijeme proroka Ilije.

“I ovo naše vrijeme je po mnogo čemu slično vremenu proroka Ilije. I kao što u njegovo vrijeme nije samo on bio svjedok živoga Boga, nego mu je Gospod otkrio da je bilo još sedam hiljada onih koji su bili Njegovi svjedoci, tako danas ovdje ove naše molitvene litije u Crnoj Gori svjedoče da je živ Gospod Bog, da je živ prorok Božji Ilija, da je živa Crkva Božja”, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Nakon svetog pričešća, na kraju liturgije, hram proroka Ilije na Carinama je ophodila praznična Litija.

Potom je blagosiljan slavski kolač i služen pomen obnovitelju hrama Mihailu Preleviću, čiji zemni ostaci počivaju na Carinama.

Na kraju bogosluženja Mitropolit Amfilohije se još jerdnom osvrnuo na sledbenike Ahava i Jezavelje koji pokušavaju da otimaju svetinje u Crnoj Gori.

“I kao što je u ono vrijeme kroz Svetog proroka Iliju Bog bio jači, tako je i u naše vrijeme Bog i Crkva Božja, svetinja Božja, ona koja pobjeđuje, koja je pobjeđivala kroz vjekove i koja će pobjeđivati do kraja svijeta i vijeka”, kazao je Vladika Amfilohije.

Osvrnuo se i na optužbe da po Crnoj Gori ističe srbijansku zastavu.

“Ova zastava koja je danas ovdje istaknuta je zastava Francuske revolucije, kao što znate. Ja ne poštujem ni jednu revoluciju, jer je svaka revolucija bratoubilaštvo. A neke od njih su i bogoubilaštvo, kao ona staljinistička i titoistička. One su bratoubilačke i bogoubilačke. Ali ova zastava, ona je simvol hrišćanskih ideala – slobode, bratstva i zajedništva. Ko je danas protiv toga u Crnoj Gori – prokleto mu bilo sve što radio”, rekao je Mitropolit Amfilohije, a sabrani su odgovorili sa “amin!”.

Vladika je dodao da je trobojka zastava kralja i gospodara Crner Gore Nikole Petrovića.

“Ovo je Crna Gora Nikole Petrovića, graditelja ovoga svetoga hrama”, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da Ahav i Jezavelja imaju svoje naslednike – bratoubice i bogoubice.

“Ali i prorok Ilija ima svoje naslednike – Crkvu Božju. A to je Crkva koja u Crnoj Gori pjeva pjesmu: Ne damo svetinje.Kako možemo prokletima Ahavu i Jezavelji da dajemo svetinje”, upitao je on.

Kazao je da su Crnogorci branili svetinje, gradili svetinje, ugrađivali sebe u svetinje.

“Bezbožnici, sledbenici Ahava i Jezavelje, sad hoće da otimaju svetinje. Bezumni su, daj Bože i njima pokajanja, da prestanu da se klanjaju lažnim bogovima i idolima, da prestanu da obogotvoruju čovjeka kome je dah u nosu i zemljaska blaga kojima se klanjaju, vlasti i vlastoljublju svome”, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Radosav Rajo Vojinović
Foto: Jovan D. Radović
Mitropolija


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Mitropolija crnogorsko-primorska/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne...


Zastava 63. Padobranske brigade kreće na put oko sveta. Iz ruke u ruku, svetom će je prenositi bivši pripadnici te elitne jedinice.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorom Ruske Fe...


Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su nove američke sankcije protiv ruskih i kineskih kompanija uvedene zbog toga što te kompanije "doprinose razvoju iranskog raketnog programa".

Novi vršilac dužnosti Uprave Ministarstva spoljnih poslova za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, francuski humanista Arno Gujon izjavio je danas da mu je čast što je imenovan...


Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je odlučan protest zbog uplovljavanja američkog razarača „Džon Mekejn“ u teritorijalne vode Rusije u području zaliva Petar Veliki. Moskva poziva SAD da se u...


Ostale novosti iz rubrike »