Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Kineski finansijski stručnjaci počeli da razmatraju mogućnost izlaska Kine SVIFT-a

Kineski finansijski stručnjaci počeli da razmatraju mogućnost izlaska Kine SVIFT-a
03.08.2020. god.


Nakon što je predsednik SAD Donald Tramp potpisao zakon o autonomiji Hongkonga, koji podrazumeva sankcije protiv kineskih zvaničnika i finansijskih institucija koje koriste, kineski finansijski stručnjaci su počeli aktivno da diskutuju o mogućnosti da se Kina isključi iz međunarodnog bankarskog sistema SVIFT.


Iako se većina stručnjaka slaže da je takav scenario agresivnih akcija Sjedinjenih Amerilkih Država malo verovatan, sve češće se upućuju apeli Kini da pripremi alternativne opcije za interakciju sa ostatkom sveta, zaobilazeći SVIFT. 
 
Vašington još nije otkrio kakve tačno sankcije su moguće protiv kineskih zvaničnika i bankarskih struktura. Međutim, Kina od samog početka nije isključila najgori scenario razvoja događaja. Neki kineski zvaničnici su počeli da govore o potrebi da se što pre reše zavisnosti od dolara i da promovišu internacionalizaciju juana.

Prvo je zamenik šefa Komisije za regulisanje hartija od vrednosti Kine Fang Singhaj upozorio na opasnost od isključivanja Kine iz dolarskog sistema i međunarodnog bankarskog sistema SVIFT u slučaju eskalacije tenzija između Kine i SAD. Zatim je sličnu zabrinutost izrazio i šef Regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje Guo Šućing.  

Trenutno je ogromna većina svih međunarodnih plaćanja u Kini označena u dolarima. Juan je 2019. godine činio samo 19 odsto svih međunarodnih plaćanja u Kini. Istovremeno, upotreba sopstvenog sistema za međunarodna plaćanja CIPS još uvek nije veoma rasprostranjena. Na primer, prošle godine CIPS je obavljao transakcije na dnevnom nivou od 19,4 milijardi dolara. Poređenja radi, SVIFT obavlja transakcije u vrednosti od pet triliona dolara dnevno.   

U takvim uslovima Kina razmišlja o mogućim posledicama isključenja iz međunarodnog bankarskog sistema SVIFT. Štaviše, već je bilo presedana. Severna Koreja i Iran su bili isključeni iz SVIFT-a, što je ozbiljno zakomplikovalo proces trgovine i međunarodnih plaćanja sa tim zemljama. Evropska unija je čak bila primorana da razvije alternativni sistem INSTEKS za plaćanja između evropskih zemalja i Irana koji je bio pod sankcijama. Sistem je počeo sa radom početkom ove godine, međutim, prema priznanju iranske strane, nije baš efikasan i ne zamenjuje u potpunosti mehanizme plaćanja nakon isključivanja Irana iz SVIFT-a. 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Suhorukov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Trenutno sam jako opasan čovjek za Republiku Srpsku i za ruske investitore jer imam mnogo informacija. Prijete mi ubistvom, jer znam imena, datume, šta se prodavalo, kome se prodavalo,...


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom , a sve

Rusija će u Ujedinjenim nacijama pokrenuti pitanje američkih pretenzija na Mesečeve resurse, prenose RIA Novosti saopštenje „Roskosmosa“.


Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da će Kina preduzeti recipročne kontramere protiv šest američkih medijskih kompanija nakon što su SAD šest kineskih medija označile kao „strane misije“.


Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić uputio je sinoć pismo predstavnicima vladajuće većine u kome traži da mu dostave imena kandidata za ministre, i to u resorima koji...


Ostale novosti iz rubrike »