BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Nemački i francuski proizvođači oružja žele da smanje upotrebu američkih tehnologija

RT: Nemački i francuski proizvođači oružja žele da smanje upotrebu američkih tehnologija
03.08.2020. god.


Francuska i Nemačka žele da smanje svoju tehnološku zavisnost od SAD - NATO saveznika, te da se više oslanjaju na sopstvene proizvode kada je reč o proizvodnji vojne opreme, navodi nemački list Velt am Zontag.

Vojni proizvođači u Nemačkoj i Francuskoj pokušavaju da izbace američke tehnologije u izgradnji helikoptera, pravljenju nove jurišne puške za nemačku vojsku, kao i novi borbeni avion, razvijen u okviru programa "Fjučr kompbat er sistem" (FCAS) , koji predvode proizvođači aviona dveju zemalja.

Zaštita osetljivih podataka jedan je od razloga koji podstiču na sticanje veće nezavisnosti od SAD-a u vojnoj proizvodnji, navodi Velt am Zontag. Štaviše, kompanije su zabrinute da Vašington drži kontrolu nad bolo kojom opremom koja koristi američku tehnologiju u skladu sa Međunarodnim propisima o prometu oružja (ITAR), te da zbog toga može blokirati izvoz oružja.


„Bez ITAR-a i drugih američkih regulatornih sistema, Evropa dobija više slobode u tome ko će snabdevati vojnim proizvodima“, rekao je Florent Čauvansi, direktor prodaje francuskog "Safrana", koji proizvodi motore za helikoptere.

"Jedna od prednosti 100% evropsko proizvedenih proizvoda je ta što podaci ovih preduzeća ostaju u Evropi i ne padaju u ruke neevropskih zemalja."

 

Kako se navodi, "Safran" želi da sarađuje sa nemačkim "ZF Friedrihšafen" kako bi razvio novi pogon koji bi se ugradio u veliku vojnu bespilotnu letelicu. Međutim, trenutno je nejasno da li je realno da se njihovim nastojanjem u potpunosti izbegne američka tehnologija.

Vest dolazi ubrzo nakon što su SAD najavile povlačenje otprilike 12.000 američkih vojnika iz Nemačke, pošto je američki predsednik Donald Tramp više puta optužio Evropu, a posebno Berlin, da nije platio svoj deo troškova za NATO. U isto vreme, Tramp je rekao da ne želi da "štiti" Nemačku, jer plaća „milijarde dolara" za uvoz energije iz Rusije.

SAD se glasno protive bliskijoj saradnji Rusije i Nemačke na planu energetike, uključujući izgradnju gasovoda "Severni tok 2" duž Baltičkog mora, istovremeno pokušavajući da pojačaju isporuke svog gasa u Evropu. Iako je prošle godine Vašington uspeo samo da privremeno zaustavi projekat, nedavno je pojačao pritisak na investitore i sve evropske firme koje su u njega uključene.

„Jasno je upozorenje kompanijama da pomaganje i podržavanje ruskih zlonamernih projekata neće biti tolerisano. Izađite sada iz njih ili riskirajte posledice“, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo ranije ovog meseca, u jasnom upozorenju za strane koje su uključene u projekat.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • Dva nemačka aviona "Jurofajter", foto: © Reuters / Sabine Siebold/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

RT: Srećan sam što mogu primiti rusku vakcinu i pobeći iz ovog ‘zatvora’, kaže Kusturica za RT


Produženje Sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) sa Rusijom doprineće većoj bezbednosti Amerikanaca, a Moskvi i Vašingtonu će dati vreme i mogućnost za dalje pregovore...


Rusija i Sjedinjene Države mogu uspeti da produže Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (START-3) pre njegovog isteka, rekao je šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov za RIA Novosti. Ranije...

Američke vlasti se zalažu za produženje Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) na pet godina, saopštila je portparol Bele kuće Džen Psake.


Brisanje ruskog sadržaja sa američkih digitalnih platformi predstavlja otvorenu cenzuru, rekao je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.


Ostale novosti iz rubrike »