Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Obuka i gađanje u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“

Obuka i gađanje u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“
03.08.2020. god.


Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je izvođenju dela obuke odeljenja oklopnog borbenog vozila točkaša “Lazar-3”, sa izvršenjem bojevog gađanja novouvedenom automatskom modularnom  puškom 6,5/7,62 mm koju proizvodi "Zastava oružje", u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme “Nikinci”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


Prema rečima ministra Vulina, proces osavremenjavanja i uvođenja novih sredstava naoružanja u Vojsku Srbije je neprekidan.
 
- Modularna puška u kalibru 7,62, ali i u kalibru 6,5 je nešto što nemaju ni mnogo veće, bogatije i razvijenije armije nego što je naša. Modularna puška je postala deo našeg naoružanja, pripadnici 41. pešadijskog bataljona već vežbaju sa njom, uzimaju je kao svoje osnovno sredstvo i pokazuju da su naši konstruktori uradili izuzetan posao - rekao je ministar odbrane i naglasio da „ćemo nastaviti da opremamo našu vojsku i menjaćemo i ono što ni mnogo bogatiji ne mogu tako lako da urade, a to je - streljačko naoružanje”.

 
- Osim toga, videli smo i kako se upotrebljava oklopno vozilo pešadije „Miloš“ 4x4. Biće veliko pojačanje za pripadnike naših specijalnih jedinica i pokazuje da naši konstruktori mogu da se nose sa bilo kim od svojih kolega. Bez obzira koliko su neki bogatiji i razvijeniji, ne mogu da kažu da mnogo zaostajemo za njima. Proces osavremenjavanja, obučavanja, opremanja Vojske Srbije se nastavlja i nastavljaće se baš svakog dana. Mi smo vojno neutralna zemlja, po odluci vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića Srbija se neće svrstavati ni uz jedan blok, ali da bi to bilo moguće i da bismo mogli samostalno da donosimo odluke moramo da imamo ovako opremljenu vojsku - naglasio je ministar Vulin.
 
Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović istakao je da je u prethodnom periodu kao prioritet u povećanju sposobnosti Konene vojske bilo povećanje sposobnosti artiljerije, ali i pešadije, sa tri glavna pravca – povećanje nivoa zaštite vojnika kroz novu generaciju zaštitne opreme vojnika, povećanje sposobnosti zaštićene mobilnosti, odnosno odgovarajuća oklopna borbena vozila točkaši koja mogu da izdrže izazove savremenog bojišta i bezbedno prevoze pešadiju u borbi kao što je “Lazar” i povećanje ubojitosti vojnika koja se ostvaruje novim sistemom streljačkog naoružanja što podrazumeva novu pušku i još osam novih tipova streljačkog naoružanja, novi sistem municije i novi set optičkih i optoelektronskih nišanskih sprava.- Sve to zajedno treba da značajno poveća ubojitost naših vojnika pešadije za 30 do 50 procenata, odnosno da poveća prednji pojas zaprečne vatre i verovatnoću pogotka jedinačnom vatrom uz nesmanjenu efikasnost u rafalnoj paljbi. Osnova svega toga je novi metak 6,5 mm koji je uveden u naoružanje posle iscrpnih ispitivanja prethodnih godina i nova modularna puška M19 6,5/7,62 mm koja je nedavno uvedena u naoružanje, a čiju ste efikasnost danas mogli da vidite tokom obuke pripadnika 41. pešadijskog bataljona – naglasio je Miloradović dodajući da je ona opremljena kompleksnim nišanskim sistemima - dnevni i refleksni optički nišan koji spada u standardni komplet puške, kao i termovizijski nišan koji će nositi određeni broj pripadnika svakog pešadijskog odeljenja, a koji značajno povećava efikasnost tog odeljenja i u noćnim dejstvima.


 
On je najavio da se do kraja leta očekuje da se preostali deo ove nove generacije streljačkog naoružanja uvede u naoružanje naše vojske i da se sa njima ubrzo opreme svi pešadijski bataljoni Vojske Srbije.
 
Kako je istakao potporučnik Nebojša Cvetković komandir voda u 41. pešadijskom bataljonu Četvrte brigade Kopnene vojske, tokom obuke i gađanja na poligonu u Nikincima, može se reći da je puška pouzdana, veoma precizna i ergonomična.

 
- Posebno bih izdvojio činjenicu da je ova puška modularna, što znači da se zavisno od zadatka i od potrebe može koristiti i u kalibru 7,62 mm, kao i u kalibru 6,5 mm, koji se po određenim parametrima pokazao kao izuzetan – naglasio je potporučnik Cvetković.
 
Pripadnik 72. brigade za specijalne operacije istakao je da su pripadnici te jedinice na poligonu u Nikincima započeli uvežbavanja na borbenom oklopnom vozilu “Miloš”.

- Naša prva zapažanja su da je vozilo jako pouzdano, komforno, odlikuje ga dobra prohodnost i omogućuje nam lako nastupanje, odnosno, lak izlazak iz vozila i zaposedanje borbenog položaja – istakao je on dodajući da će dolaskom vozila “Miloš” u tu jedinicu znatno biti unapređene borbene sposobnosti, a izvršavanje zadataka biti olakšano.
 
Na poligonu u Nikincima prikazani su i novi kompleti zaštitne balističke opreme T-18 i demonstrativni rad oklopnog vozila "Miloš", nakon uspešno završenih ispitivanja. 
 
Obuka u Nikincima se realizuje  po temi odeljenje OBVT "Lazar 3" u napadu, sa izvršenjem bojevih gađanja iz modularne automatske puške na 100, 200, 300 i 500 metara u mestu i pokretu, iz vozila i van vozila, kao i gađanje iz pokreta na bočne ciljeve kroz puškarnice vozila. 
 
Izvođenju obuke je prisustvovao i načelnik Uprave za razvoj i opremanje brigadni general Milan Popović.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne...


Zastava 63. Padobranske brigade kreće na put oko sveta. Iz ruke u ruku, svetom će je prenositi bivši pripadnici te elitne jedinice.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorom Ruske Fe...


Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su nove američke sankcije protiv ruskih i kineskih kompanija uvedene zbog toga što te kompanije "doprinose razvoju iranskog raketnog programa".

Novi vršilac dužnosti Uprave Ministarstva spoljnih poslova za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, francuski humanista Arno Gujon izjavio je danas da mu je čast što je imenovan...


Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je odlučan protest zbog uplovljavanja američkog razarača „Džon Mekejn“ u teritorijalne vode Rusije u području zaliva Petar Veliki. Moskva poziva SAD da se u...


Ostale novosti iz rubrike »