Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

„Za Kosovo i Metohiju nema rešenja po meri jedne sile ili grupacije“

„Za Kosovo i Metohiju nema rešenja po meri jedne sile ili grupacije“
04.08.2020. god.
Iz izjave Živadina Jovanovića, predsednika Beoforuma, za dnevni list „Politika“, 03. 08. 2020.„Na pitanju Kosova ocrtavaju se globalna kretanja i globalne ambicije pojedinih faktora. Najizdašniju, dugotrajnu i sveobuhvatnu podršku albanskom separatizmu na Kosovu i Metohiji pružala je i nastavlja da pruža danas Nemačka. Jasno je da takva podrška vodi stvaranju „velike Albanije“, pre svega na račun srbskog naroda, ali takođe, na račun Makedonije, Crne Gore i Grčke. Ciljevi nemačke politike su u suštini ekspanzionistički i pokazuju utrkivanje sa SAD. Nemačka pri tom, koristi EU u kojoj ima dominantnu poziciju, zatim NATO i sopstvenu ekonomsku i finansijsku nadmoć. Njeni su ciljevi slobodan i neograničen pristup Jadranu i Sredozemnom moru, saobraćajne veze prema Bliskom istoku i centralnoj Aziji i suzbijanje uticaja Rusije i Kine na Balkanu. U tome njeni interesi koincidiraju sa interesima SAD. Tzv „nemački model“ u suštini znači Nemački diktat Srbiji, da se pomiri sa konceptom tzv. „velike Albanije“. Nemački model je doveo do ujedinjenja Nemačke, a danas se pokušava nametnuti kao model za ujedinjavanje svih Albanaca.

U novijoj istoriji Nemačka je učestvovala u finasiranju, naoružavanju i obuci separatista i terorista tzv. OVK. Imala je aktivnu ulogu u agresiji NATO 1999. godine, a bila je među prvim zemljama koje su 2008. godine priznale jednostrano ilegalno ocepljenje koje su proglasili bivši lideri terorističke OVK. Do agresije NATO Nemačka je tajno pomagala separatiste, a od 2000. godine na dalje, intezivno opremala i naoružavala tzv. bezbednosne snage Albanaca.


Kosovo je postalo tačka preokreta u globalnim odnosima. Od načina njegovog rešavanja u velikoj meri zavisi da li će globalni odnosi, bar u izvesnoj meri počivati na principima i Povelji UN, ili će se produbljivati haos sa pretnjom globalnog sunovrata. Jedno, međutim, mora biti jasno nema mirnog uravnoteženog i održivog rešenja po meri geopolitičkih interesa jedne, bilo koje sile ili grupacije. 


Agresija NATO 1999. godine prekinuta je kompromisom svih ključnih faktora evropskih i svetskih odnosa i SR Jugoslavije, Upravo zato ni rešenje kosvskog problema koji je zaoštren 1999. godine nije moguće danas,  bez kompromisa između Srbije i svih faktora koji su učestvovali u postizanju dogovora juna 1999. godine. Šta više, zbog promena u rasporedu globalne moći koje su nastale u međuvremenu, danas je takav pristup još neophodniji nego ranije. Dakle, uravnoteženo i održivo rešenje je moguće samo pod okriljem Ujedinjenih nacija i u okviru Rezolucije SB UN 1244. Taj uslov nije ostvarljiv tako što će se rešenje nametnuti Srbiji u Briselu ili Berlinu, a Rusiji i Kini dopustiti samo da dizanjem ruku u Njujorku potvrde primat geopolitičkih ciljeva Nemačke i SAD, odnosno Zapada. Takva računica bila bi velika zabluda uporediva samo sa zabludom zapadnih sila u Minhenu septembra 1938. godine.


Srbija bi trebalo da zadrži i ojača svoje principijelne pozicije, zahtevajući poštovanje svog suvereniteta i teritrijalnog integriteta u skladu sa Poveljom UN, Rezolucijom SB UN 1244, i svog Ustava. Na toj osnovi u buduće može računati na još širu i snažniju međunarodnu podršku. Treba da se čuva bilo kakvih laviranja između tih vrednosti i nekakvih obećanja ili finansijsko ekonomskih ponuda. Za mir i stabilnost nisu dovoljna obećanja i garancije onih čiji je cilj manja i slabija Srbija.“
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Snimak ekrana / Jutjub Profidizajn/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Mandatarka za sastav nove Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je danas posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke imena ministara u novoj Vladi.


Web-portal izboribih.info firme BitLab d.o.o. Banjaluka potpuno je nova i originalna platforma za predstavljanje političkih partija i njihovih kandidata na predstojećim izborima u BiH.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je da njegova zemlja neće podleći jeziku američkih pretnji, zahtevajući od Ankare da napusti ruski sistem PVO S-400. "Preduzeli smo korake za kupovinu F-35,...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Srbiji u poslednja 24 časa testirano 4.739 osoba, a zabeleženo je 614 novoobolelih od koronavirusa.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ngdeva preporučio je da dva prioriteta za novu Vladu Srbije budu konsolidacija zdravstvenog sistema i nastavak reformi.


Kremlj je generalno zadovoljan saradnjom sa Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv terorizma, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin za TV kanal "Rusija 1", prenose RIA Nov


Ostale novosti iz rubrike »