Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Stejt department objavio je izveštaj o „osnovama ruske propagande“

Stejt department objavio je izveštaj o „osnovama ruske propagande“
06.08.2020. god.


Američki Stejt department objavio je izveštaj o „osnovama ruske propagande“. Ruska ambasada u Vašingtonu smatra da taj izveštaj ima za cilj da „uguši“ zvanične predloge Moskve o obnavljanju saradnje sa Amerikom.


Stejt departmenta u izveštaju pod nazivom „Osnove ruskog ekosistema dezinformacija i propagande“ sistematizuje svoju koncepciju „ruske propagande“, koja obuhvata ruske državne medije.

„Ruski ekosistem dezinformacija i propagande je skup zvaničnih, pomoćnih i neodređenih komunikacionih kanala i platformi, koje Rusija koristi za pravljenje lažnih priča. Taj ekosistem čini pet osnovnih stubova: zvanične vladine komunikacije, globalno emitovanje koje finansira vlada, negovanje pomoćnih resursa, korišćenje društvenih mreža kao oružja i dezinformisanje pomoću aktivnosti u sajber-prostoru. Kremlj je direktno odgovoran za negovanje te taktike i platformi – to je deo njegovog programa za korišćenje informacija kao oružja“, navodi se u izveštaju.
Kao primeri dezinformisanja navode se naslovi "Sputnjika", ruske informativne agencije „Novosti“, televizije RT, „Prvog kanala“, televizije „Rusija 24“ i drugih.

Prema saopštenju Stejt departmenta, „ruskim dezinformacijama“ su suprotstavljeni organizovani napori, kojima će se pridružiti i SAD.

„Ekosistem dezinformacija i propagande, koju nastavlja da širi Rusija, ne ostaje bez protivnika. Njemu je suprotstavljena uspešna zajednica koja se bori protiv dezinformacija. Čine je vlada, organizacije civilnog društva, naučnici, štampa, privatni sektor i građani širom sveta koji odbijaju da trpe tu taktiku. Stejt department nudi ovaj izveštaj kao doprinos tim zajedničkim naporima“, navodi se u dokumentu.

Ruska ambasada u Vašingtonu prokomentarisala je objavljeni izveštaj, saopštivši da na ovaj način pokušavaju da „uguše“ zvanične predloge Rusije o obnavljanju saradnje sa SAD u ključnim sferama, od kojih zavisi bezbednost celog sveta.

Iz ambasade poručuju ruskim i stranim medijima „koji su se usudili da kritikuju SAD“ da imaju u vidu da „mogu i gotovo sigurno će postati predmet detaljnog analiziranja“, a njihovi resursi na američkim društvenim mrežama rizikuju da budu blokirani bez objašnjenja.
Ruska strana ističe da se „Stejt departmentu nimalo ne dopada postojanje alternativnih izvora informacija, a u cilju njihovog diskreditovanja uključeni su ozbiljni resursi“.

„Svaki glas koji protivreči Vašingtonu proglašava se za 'dezinformaciju' u službi 'Kremlja' i ruskih obaveštajnih službi“, navodi se u komentaru ruske ambasade.

„Ako je to vrhunac cele konstrukcije koju su američke kolege tako pažljivo gradile, onda ona više liči na kuću od karata“, zaključuju iz ruske ambasade i savetuju Stejt departmentu da prate zvanične sajtove Kremlja, vlade i Ministarstva spoljnih poslova Rusije, „kako bi dobili zvanične ruske informacije“.

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U jeku predsedničke kampanje u SAD - izbori su, podsetimo, 3. novembra - stiže i vest da se na meti hakera našao i sam Predsednik SAD Donald Tramp.   Naime, Holandski...


Narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević (SNS) najavila je formiranje novog Ministarstva u novoj Vladi Srbije.  

Moskovski istraživački institut uključen u razvoj raketa sistema PVO S-300 stavljen je na crnu listu Ministarstva finansija SAD zbog navodnih „veza“ sa malverom koji se koristi „protiv američkih partnera...


Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je 85 odsto novozaraženih u poslednjih nedelju dana u starosnoj grupi do...

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 8.209 osoba, od kojih je 579 nalaza pozitivno na koronavirus.


Vojno zdravstvo je dalo, i daje ogroman doprinos u borbi protiv kovida, ali ne bi bilo tako spremno i uspešno da na njegovom razvoju i jačanju nismo radili svih...


Ostale novosti iz rubrike »