Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Vojno školstvo uspešno se prilagođava svim izazovima

Vojno školstvo uspešno se prilagođava svim izazovima
06.08.2020. god.

Sudeći po velikom interesovanju za vojne škole koje je obeležilo i ovu godinu, uprkos pandemiji virusa Kovid-19 koja je posebno uticala na obrazovni sistem u celoj zemlji, za mnoge mladiće i devojke vojnički poziv još jednom se potvrdio kao pravi izbor za sticanje znanja i veština za budućnost, navodi Ministarstvo odbrane Srbije.

Da je sve spremno za prijem novih generacija polaznika Univerziteta odbrane svedoči i činjenica da će novu školsku godinu započeti smešteni u rekonstruisani objekat za smeštaj slušalaca u krugu Vojne akademije od 3.300 kvadrata, sa 66 klimatizovanih soba, kancelarijama i pomoćnim prostorijama. Izgradnja nove i rekonstrukcija postojeće zgrade i obezbeđivanje potpuno novog prostora za smeštaj profesora i studenata prvo je veliko ulaganje u Vojnu akademiju još od 1980. godine. Objekat je rekonstruisan po najsavremenijim standardima, u okviru kompletne rekonstrukcije izvršena je i zamena svih instalacija, podova, plafona i sve sobe imaju sanitarni čvor. Kao i njihove starije kolege, i učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole mogu da se pohvale smeštajem u rekonstruisanim učeničkim sobama i zajedničkim prostorijama internata Vojne gimnazije.Osim značajnih ulaganja u kvalitet života i nastavnog procesa, za vojno školstvo ova godina važna je i po značajnom jubileju 170 godina od osnivanja Vojne akademije, koji je obeležen svečanim otkrivanjem biste generala i akademika Jovana Miškovića i otvaranjem spomen sobe Vojne akademije u kasarni "General Jovan Mišković".

Iako veoma vodeći računa o tradiciji, vojno školstvo istovremeno prati savremene trendove i uspešno se suočava sa izazovima vremena u kome živimo. U vremenu pandemije virusa Kovid-19, zahvaljujući inovacionim platformama koje je Vojna akademija pripremila i primenila, nije izgubljen ni jedan jedini čas. Način rada platforme i njene mogućnosti, kada je reč o nastavnom procesu, omogućili su kadetima Vojne akademije da putem video-linkova prezentuju naučeno gradivo čime su stvoreni uslovi za njihov nesmetani rad, iako su, zbog propisanih mera, bili van školskih klupa.

Platforma je dostupna 24 časa dnevno učenicima, kadetima i polaznicima svih oblika usavršavanja. Na platformi je 401 predmet i kurs, sa više od 4.000 korisnika. 

I u uslovima vanrednog stanja vojno školstvo je pokazalo koliko je u stanju da se prilagodi i koliko je u stanju da brzo reaguje i brzo omogući svojim polaznicima da nastave sa redovnim procesom svog školovanja i da privedu svoje školovanje kraju. Uz to, bez obzira na sve izazove 2020. godine i pandemije Kovid-19, vojne škole su spremno sprovele sve procedure u vezi sa upisom novih kadeta i učenika.Imajući u vidu specifičnosti vojnog školstva, kao što su različite vežbovne aktivnosti, praktičan rad, upoznavanje sa naoružanjem i korišćenje naoružanja, sve vrste obuke izvedene su na vreme i u skladu s preporukama zdravstva.

Momci i devojke koji se spremaju za prve dužnosti, kao njihovi profesori, pokazali da ni vanredno stanje ne može da poremeti nastavni plan pokazujući i veliku vrednoću i motivaciju u izvršavanju svih obaveza.

Kadeti završnih godina Vojne akademije nastavili su sa posebnim oblicima nastave i pokazali da je sve ono što su radili proteklih godina dalo rezultate.

Budući piloti i učenici završne godine Srednje stručne vojne škole, takođe, nisu prekidali školovanje tokom pandemije. U skladu sa lekarskim preporukama, zbog specifičnosti njihovog budućeg zanimanja i zbog svega što moraju da urade i nauče, nastavili su školovanje u kasarnskim-karantinskim uslovima.

Ove godine, prvi put posle 20 godina izvedena je i obuka kadeta Vojne akademije u zimskim uslovima sa novom opremom na 51. skijaškom poligonu „Kopaonik“, a programom obuke obuhvaćeno je i nordijsko skijanje.

Kadeti završnih godina Vojne akademije i slušaoci Kursa za rezervne oficire, zajedno su sa kadetima Medicinskog Fakulteta VMA, koji su prvi put učestvovali, uspešno izveli završnu vežbu "Diplomac 2020" - krunu njihovog vojničkog osposobljavanja na Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade". Svoje znanje i obučenst, kadeti završnih godina proverili su izvođenjem taktičke vežbe sa bojnim gađanjem po temama “Ojačani streljački vod u odbrani”, “Tenkovski vod u napadu” i “Artiljerijska baterija u napadu” i pokazali  spremnost za obavljanje početnih dužnosti oficira u jedinicama Vojske Srbije.

Vojna akademija obezbedila je i sve uslove da slušaoci za rezervne oficire školovanje završe uspešno. Svečanost povodom polaganja zakletve slušalaca za rezervne oficire generacije "mart 2020" održana je u kasarni „General Jovan Mišković“ u Beogradu, a zakletvu je položilo 34 slušalaca.

Kako tradicija nalaže, učenici 44. klase Vojne gimnazije obeležili su završetak školovanja u toj vojnoobrazovnoj ustanovi. Period u kojem je školovana 44. klasa obeležila su značajna investiciona ulaganja u bolje uslove internatskog života i rada.

Nastavni proces uspešno je priveden kraju i na najvišim nivoima usavršavanja u vojnom školstvu, a svečanostima na Vojnoj akademiji obeležen je završetak školovanja polaznika Škole nacionalne odbrane - 9. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, 63. klase Generalštabnog usavršavanja i završetak školovanja oficira 66. klase Komandno-štabnog usavršavanja.

U prethodnih nekoliko godina, prepoznata je važnost ulaganja u infrastrukturu Vojne akademije, pa je kadetima na raspolaganju rekonstruisana i modernizovana Pištoljska streljana u kasarni “General Jovan Mišković” gde mogu da se obučavaju u skladu sa najvišim svetskim standardima.

Značajnim sportskim rezultatima vojnih sportista na međunarodnim takmičenjima, kao i uspehu kadeta na univerzitetskim sportskim skupovima, posebno je doprineo sportski centar Vojne akademije kao i savremena Atletska dvorana koja je im je na raspolaganju za treniranje tokom cele godine.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je da njegova zemlja neće podleći jeziku američkih pretnji, zahtevajući od Ankare da napusti ruski sistem PVO S-400. "Preduzeli smo korake za kupovinu F-35,...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Srbiji u poslednja 24 časa testirano 4.739 osoba, a zabeleženo je 614 novoobolelih od koronavirusa.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ngdeva preporučio je da dva prioriteta za novu Vladu Srbije budu konsolidacija zdravstvenog sistema i nastavak reformi.


Kremlj je generalno zadovoljan saradnjom sa Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv terorizma, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin za TV kanal "Rusija 1", prenose RIA Nov

Rusija očekuje održavanje samita pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a kako bi se razgovaralo o najhitnijim problemima, te da je važno nastaviti dijalog na temu nuklearnog naoružanja, rekao je...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Srbiji u poslednja 24 časa, od testiranih 6.882, zabeleženo 757 novoobolelih od koronavirusa, što je najveći broj u jednom...


Ostale novosti iz rubrike »