Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Bezobrazno i varvarsko mešanje: Vlada Hong Konga optužila SAD za korišćenje grada kao "zalagaonice", nakon što je Tramp sankcionisao kineske zvaničnike

RT: Bezobrazno i varvarsko mešanje: Vlada Hong Konga optužila SAD za korišćenje grada kao
08.08.2020. god.


Vlada Hong Konga je saopštila da je nove američke sankcije neće "zastrašiti", te je optužila Vašington da taj grad koristi kao klin razdora u američko-kineskim odnosima.

Portparol Hong Konga je osudio sankcije kao "krajnje nepoštujući pokušaj koji će potkopati odnose Hong Konga i SAD-a na različitim nivoima."

"Najnovija mera američke vlade predstavlja bezobrazno i varvarsko mešanje u unutrašnje stvari Narodne Republike Kine, koristeći Hong Kong kao pijuna u svom planu da bi stvorila probleme u odnosima Kine i SAD-a, iz koristoljubivih interesa nekih američkih političara."

 


"Neće nas zastrašiti", dodao je portparol.


SAD su u petak uvele sankcije protiv 11 visokih kineskih zvaničnika, uključujući premijera Hong Konga, Keri Lam i šefa gradske policije Krisa Tanga, optužujući ih da "podrivaju autonomiju Hong Konga i krše prava njihovih stanovnika".


Američki zvaničnici otvoreno podržavaju velike antivladine proteste u Hong Kongu, koji su započeli prošle godine i koji su se često pretvarali u nerede i sukobe s policijom. Kina je u međuvremenu optužila SAD da se mešaju u unutrašnje poslove Hong Konga i podstiču nasilje.

Lamova je ranije odbacila sankcije protiv nje, rekavši da ona nema nikakvu imovinu u SAD-u, niti da planira da se preseli tamo.

Tang je takođe snažno osudio crnu listu, tvrdeći da samo izvršava svoje dužnosti šefa policije.


"Braniti nacionalnu sigurnost i sigurnost Hong Konga moja je odgovornost i čast. Sankcije strane države mi apsolutno ništa ne znače."

 

 
Gradska vlada je takođe osudila SAD zbog objavljivanja ličnih podataka sankcionisanih kineskih zvaničnika.

Nove sankcije još jedne u nizu neprijateljstava između SAD-a i Kine poslednjih meseci. Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u četvrtak izvršnu naredbu kojom će za 45 dana Amerikancima zabraniti da sarađuju sa kineskim kompanijama "Bajtdens" i "Tensent", odnosno vlasnicima aplikacija "TikTok" i "ViČat". Tramp je optužio kompanije da prikupljaju lične podatke američkih građana i da ih dele sa kineskom vladom. Taj potez izazvao je kritike Pekinga, a "TikTok" je kao odgovor najavio poduzimanje pravnih radnji.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Carlos Garcia Rawlins / Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

    Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja (CMTDO) pokrenuo je akciju prikupljanja


Premijer Jermenije Nikol Pašinjan pozvao je sunarodnike da brane zemlju sa oružjem u ruci. „Naš zadatak je da se borimo d


Rusija se nada da će biti nastavljeni kontakti sa SAD o strateškom ofanzivnom naoružanju, bez obzira što je Vašington odbio ruski predlog o produženju START 3, rekao je novinarima...

Najnoviji ruski ledolomac "Arktika" na nuklearni pogon, počeće sa radom u arktičkim vodama Severnog morskog puta u decembru nakon što je u sr


Vraćanje „Kobrama“ statusa odreda, prema rečima ministra Vulina, jeste čin koji govori da je prepoznata vrednost te jedinice i specifičnost zadataka koje obavlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


Ostale novosti iz rubrike »