BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

SAD pokrenule novi talas bioloških istraživanja u „Centru Lugar“ u Gruziji

SAD pokrenule novi talas bioloških istraživanja u „Centru Lugar“ u Gruziji
08.09.2020. god.
Postoje brojne indicije da objekat izgrađen u Gruziji, predstavlja regionalni centar američkog Ministarstva odbrane kada je u pitanju eksperimentisanje sa ekstremno patogenim biološkim agensima. Brojni istraživači smatraju da se radi o projektima koje pre svega imaju vojnu fukciju, tačnije da se njihovi rezultati mogu upotrebiti za proizvodnju nove generacije biološkog oružja.


Početkom septembra na internet mreži se pojavila nova šokantna informacija koja nedvosmisleno otkriva da su SAD započele novu etapu razvoja tajnog biološkog oružja u kontroverznoj biološkoj laboratoriji „Lugar“, koja se nalazi u Tbilisiju. Na gore linkovanom izvoru se može videti zvanična prepiska gruzijskog Ministarstva odbrane u kojoj se mogu sagledati tajni projekti Vlade SAD koji se realizuju u Gruziji. Naime, biloški centar „Lugar“ je dobio dodatnu sumu od oko 160 miliona američkih dolara za izradu nekoliko projekata iz domena svoje specijalnosti, a sve za potrebe SAD.


foto: bog-rata.com

Na osnovu analize publikovane baze dokumenata se može videti da američki naučnici koji su povezani sa Ministarstvom odbrane SAD na teritoriji Gruzije relizuju istraživanja koja su direktno povezana sa razvojem zabranjenih patogenih sredstava koja se mogu upotrebiti za izradu biološkog oružja. Agensi koji se razvijaju u Centru Lugar mogu da uzrokuju izuzetno teške epidemije kuge, sibirskog antraksa, kao i čitav niz drugih smrtonosnih oboljenja. Zanimljivo je da predstavnici gruzijskog zdravstvenog sistema nisu tražili od američke strane dodatne informacije ili pojašnjenja u vezi sa radom biološkog centra Lugar, koji se nalazi u njihovom glavnom gradu.

Inače, ova država je 2002.godine potpisala sporazum sa Ministarstvom odbrane SAD, pod veoma zagonetnim imenom „O saradnji u sferi tehnologije i patogena, koji su povezani sa razvojem biološkog oružja i neprofileraicje informacija u toj sferi“, koji je sledeće godine ratifikovao gruzijski parlament.

U septembru 2004. godine u Tbilisi je lično došao američki senator Ričard Lugar, a rezultat njegove posete je bio dogovor oko izgradnje Centra opšteg zdravlja (predstavlja bio-laboratoriju) u neposrednoj blizini glavnog grada (naselje Aleksejevka), koja se nalazi nedaleko od međunarodnog civilnog aerodroma ali i vazduhoplovnih objekata gruzijske vojske. Bizaran izbor lokacije za izgradnju ovog izuzetno opasnog objekta nije uopšte zabrinula gruzijsko rukovodstvo.

Lugar Tbilisi, foto: bog-rata.com

U 2006. godini, kada se biloška laboratorija prema zvaničnim podacima još uvek nalazila u procesu izgradnje, tamo su već vršena određena istraživanja i eksperimenti, da bi posle ponovne posete američkog senatora po kome je ovaj centar i dobio ime, parlament Gruzije doneo odluku da sve informacije koje se tiču njega stave u režim državne tajne.

Što se tiče ukupnih investicija za izgradnju ovog objekta, na početku su gruzijski zvaničnici izjavili da vrednost radova iznosi 15 miliona dolara, da bi protokom vremena ukupna cifra bila šestostruko uvećana, gde je dostigla sumu od 95 miliona dolara. Senator Lugar je jednom prilikom izjavio da je cena ukupnih radova oko 30 miliona dolara, dok su na kraju mediji objavili informaciju da je za izgradnju ove bio-laboratorije Pentagon potrošio astronomskih 250-300 miliona američkih dolara.

Prvi koji je otkrio informacije o pretnjama Lugarskog projekta u Gruziji bio je američki novinar Džefri Silverman, inače savetnik bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija: “U laboratoriji Lugara, koji se nalazi na periferiji Tbilisija, proizvode se opasne materije koje se testiraju na lokalnom stanovništvu. Siguran sam da se u Gruziji odvijaju opasni eksperimenti na životinjama i ljudima”, rekao je Silverman novinarima, uveravajući da je Pentagon sa izgradnjom biolaboratorije u Gruziji izveo taktički manevar da bi zaobišao Konvenciju koja je potpisana 1972.godine.

 

Odkako je u Gruziji počeo sa radom ovaj kontroverzni Centar,  nju potresaju brojne afere koje su vezane za slučajeve zagonentnog umiranja lokalnog stanovništva. Tako su gruzijsko Ministarstvo odbrane i američka farmaceutska kompanija Gilead ignorisale istragu 249 smrtnih slučajeva pacijenata koji su učestvovali u projektu ispitivanja vakcine protiv hepatitisa C. Pored toga, određen broj pacijenata je tokom istraživanja prestao da uzima eksperimentalne preparate usled pojave brojnih neželjenih kontraindikacija.

Prema podacima gruzijskog Ministarstva zdravlja, grupi specijalnih preparata za lečenje hepatitisa C čija vrednost premašuje 187 miliona američkih dolara je istekao rok upotrebe. Osnovni razlog za probijanje rokova upotrebe je „obustavljanje daljeg procesa lečenja, smrt pacijenata i drugi razlozi“. Unutrašnja prepiska između gruzijske vlade i ambasade SAD u Tbilisiji otkriva da je deo „dobrovoljaca“ koji su učestvovali u ovom programu preminuo, a da je kod drugih lečenje obustavljeno iz nepoznatih razloga.

Gruzija karta, foto: bog-rata.com
 
Američka kompanija Gilead u saradnji sa Centrom za kontrolu bolesti SAD i gruzijskim Ministarstvom zdravlja realizuje višegodišnji program likvidacije hepatitisa C na teritoriji Gruzije. Ovaj program je lansiran 2015.godine. Prema potpisanom sporazumu, američka kompanija nije odgovorna za bilo kakvu indirektnu, slučajnu ili drugu štetu, bez obzira na njenu predvidivost, koja je nastala kao posledica delikta ili konflikta.Programom ove kompanije su obuhvaćene sve uzrasne kategorije „dobrovoljaca“, uključujući tu i decu koja su starija od tri godine. Kompletni rezultati ovih ispitivanja se drže u strogoj tajnosti.Inače, američka kompanija Gilead svoja eksperimentalna klinička istraživanja širi i po afričkom kontinentu. U ovim istraživanjima glavni supstrat će biti lokalna zajednica.

Pored toga, Agencija za smanjenje vojne opasnosti (DTRA) je pre tri godine lansirala danas „aktuelni“ projekat u vrednosti od 6,5 miliona dolara. On se bavio istraživanjem sojeva koronavirusa i njihovom konekcijom sa slepim miševima (prenosioci) na prostoru Zapadne Azije. Ovim projektom su bile obuhvaćene države kao što su Gruzija, Jermenija, Azerbejdžan, Turska i Jordan. Biološki „Centar Lugar“ je bio centralna tačka svih ovih istraživanja, posebno kad se govori o najsloženijim bio-operacijama (genetski materijal). U ovom projektu su učestvovali i kineski naučnici iz Vuhanskog univerziteta (katerdra za virusologiju) gde su zajedno sa svojim američkim kolegama iz kompanije „Eco Health Alliance“ radili na prikupljanju slepih miševa i izolovanju koronavirusa. Veoma je važno istaći da je upravo ova američka kompanija prisutna na teritoriji NR Kine od 2014.godine, gde radi na proučavanju infekcija koje uzrokuje koronavirus i njihovoj povezanosti sa slepim miševima. Jedan od glavnih sponozora ovog posla je Nacionalni zdravstveni insitut SAD.

Izvor: bog-rata.com / armswatch.com


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © bog-rata.com/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američka ambasada u Moskvi komentarisala je neodobrene proteste u regionima Rusije. Američka diplomatska misija je saopštila da prati „izveštaje o protestima u 38 ruskih gradova&ldqu


Rusija je 2020. godine isporučila 59,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa kroz gasovod "Severni tok", dovodeći izvoz preko ofšor gasne veze između Rusije i Evrope na najviši nivo ikada. ...

Povećanje vojnog kontingenta, izgradnja vojne infrastrukture i dalja međunarodna konsolidacija - u 2021. godini NATO će pojačati pritisak na zapadne granice Rusije. U maju-junu, alijansa će održati najveće manevre...


  Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je danas, na konferenciji za novinare tog tela, da je vakcinacija u našoj zemlji krenula dobro, dodavši da...


Brod za polaganje cevi "Akademik Čerski", koji bi mogao biti angažovan u izgradnju gasovoda "Severni tok 2", stigao je danas u nemačku luku Vismar, pokazuju podaci globalnog sistema za...


Ostale novosti iz rubrike »