BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

„Pozivamo međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha“

03.10.2020. god.


Ministarstvo spoljnih poslova Nagorno-Karabaha pozvalo je međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Republike u svetlu pogoršanja situacije u regionu.

„Pozivamo međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha kako bi se građanima zemlje obezbedila prava na život i miran razvoj. U trenutnim uslovima međunarodno priznanje Arcaha je jedini efikasan mehanizam za uspostavljanje mira i bezbednosti u regionu“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo takođe pozdravlja napore lidera zemalja-kopredsedavajućih Minskom grupom OEBS-a i međunarodne zajednice „koji su uglavnom usmereni na hitan prekid oružane agresije Azerbejdžana i deeskalaciju napetosti“.

„Sve zahteve i pozive međunarodne zajednice cinično odbacuje trojni savez Turske, Azerbejdžana i terorističkih organizacija“, navodi se u saopštenju.


Takođe se navodi da je „veliki oružani napad“ Azerbejdžana praćen „ozbiljnim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava, kao i zakona i običaja primenjivanih tokom oružanih sukoba“.

Ministarstvo navodi da „azerbejdžansko-turske oružane formacije namerno granatiraju gradove, sela i civilne objekte“, istakavši da „među civilima ima mnogo žrtava“.

Čitajte više na Sukob u Nagorno-Karabahu - pregled situacije


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Ilья Pitalev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Od suda u Kaliforniji zatraženo je da prisili "Gugl" da ukloni "Telegram" iz svoje prodavnice "Plej stor", zbog tvrdnji da se aplikacija koristi za podsticanje nasilja. Pravni izazov odražava...

Odnosi Moskve i Teherana neće zavisiti od "hirova" Sjedinjenih Američkih Država koje pokušavaju da naruše partnerstvo dve zemlje uvođenjem nelegalnih sankcija, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


Ako Sjedinjene Američke Države ukinu sankcije Iranu, Teheran će se vratiti primeni nuklearnog sporazuma (JCPOA) i dodatnom protokolu sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA)

Rusija se nada da će se Sjedinjene Američke Države vratiti Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu, što je uslov da Iran izvrši obaveze, rekao je ministar...


Moskva i Teheran zainteresovani su za potpuno obnavljanje nuklearnog sporazuma između Irana i drugih učesnika, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. "Danas je jedna od najvažnijih tema zadatak spasavanj...


Ostale novosti iz rubrike »