BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Za svaku evropsku zemlju koja demografski nestaje, u istom periodu se pojavljuje po jedna afrička država“ - Makron

RT: „Za svaku evropsku zemlju koja demografski nestaje, u istom periodu se pojavljuje po jedna afrička država“ - Makron
16.11.2020. god.


Francuski predsednik Emanuel Makron se založio za radikalnu reviziju globalnih socijalnih i ekonomskih sistema, tvrdeći da će promena demografije i druga pitanja zahtevati nove načine raspodele ograničenih resursa.

U intervjuu za Groupe d’Études Géopolitiques, francuski lider je rekao da je „vašingtonski konsenzus“, koji je definisao kao „monolitno obrazloženje zasnovan na akumulaciji dobiti“, zastario i da nacije moraju da prihvate nove ekonomske, političke i socijalne modele u cilju prevazilaženja trenutnih kriza, uključujući pandemiju koronavirusa i terorizam.

Takođe je upozorio da će „maltuzijanske teorije“ o prenaseljenosti postati raširenije ukoliko ne dođe do „ponovne koncepcije sveta“ koja se bavi „oskudicom resursa“, kao i demografskim promenama.

"Ako uzmemo region Evropa-Afrika, za svaku evropsku zemlju koja demografski nestaje, u istom periodu se pojavljuje po jedna afrička država. Svedoci smo svojevrsnog ubrzanja preokreta istorije."

 


Upozoravajući da je svet na „tački preloma“, rekao je da „savremeni kapitalizam“ mora da se pretvori u transformaciju.

"Kapitalizam je onaj koji se finansirao, koji je postao prekoncentrisan i koji više nije sposoban da se nosi sa nejednakostima u našem društvu i na međunarodnom nivou. Na to možemo odgovoriti samo ponovnim kovanjem."

 

Predložio je zamenu „Vašingtonskog konsenzusa“ „Pariskim konsenzusom“ koji bi prepoznao da „u ekonomske i socijalne odluke treba uključiti i nešto drugo osim dobiti“. Insistirao je da bi takav novi sistem bio najpogodniji za borbu protiv pretnji koje predstavljaju klimatske promene, kao i nejednakosti.

Francuski predsednik izrazio je nadu da će ostatak sveta prihvatiti njegovu viziju, tvrdeći da je „borba protiv ovog mehanizma kapitalizma neefikasna u svakoj zemlji“.


Iako je naglasio da i dalje veruje u ideju „vestfalskog suvereniteta“, Makron je pozvao na veće evropsko jedinstvo, navodeći da kontinent mora tesno sarađivati kako bi „sprečio kinesko-američki duopol“.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ian Langsdon/Pool via REUTERS/File Photo / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas svečanosti povodom završetka vojno stručnog osposobljavanja slušalaca za rezervne oficire generacije „Septembar 2020” i njihovog promovisanja u čin...


Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas putem video linka sa ministarkom odbrane Crne Gore dr Oliverom Injac.

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 14.128 osoba, od kojih je 3.339 nalaza pozitivno na koronavirus.


Član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević saopštila je nove odluke Štaba, odnosno Vlade Srbije, prema kojima će ugostiteljski objekti na celoj teritoriji...

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da SAD nikada neće priznati da je Krim ruski i da će Vašington nastaviti da ulaže napore kako bi Rusiju pozvao na odgovornost...


Ambasador Ruske Federcije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je danas u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović da veze između Republike Srpske i Rusije u nekim...


Ostale novosti iz rubrike »