BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Podaci o ruskoj humanitarnoj pomoći uneti na kartu

Podaci o ruskoj humanitarnoj pomoći uneti na kartu
24.11.2020. god.


U Rossotrudničestvu je 23. novembra  promovisan projekat „Humanitarni monitor“ i novi digitalni portal „Humanitarna karta“. Na interaktivnoj karti sveta sakupljeni su podaci iz otvorenih izvora o tome, kome je od stranih partnera, a najvažnije kada i kako pružena pomoć u 2020. godini  od strane ruskih državnih organa i organizacija, nekomercijalnih struktura i sektora biznisa.


Prvi put je pokušano da se vizualno prikažu ruske humanitarne aktivnosti u digitalnom formatu. Korisnicima je dostupna promenljiva paleta interaktivnih filtera, statistički informativni panel, za korisnike iz inostranstva izrađena je verzija na engleskom jeziku.

„U inostranstvu su ponekad ne informisani o tome, šta Rusija čini po pitanju pružanja humanitarne pomoći drugim zemljama, nema objektivne slike toga šta činimo u tom pravcu u inostranstvu – izjavio je rukovodilac Rossotrudničestva Jevgenije Primakov, u svom obraćanju na konferenciji za novinare, koja je posvećena prezentaciji „Humanitarne karte“.
Ekipa „Humanitarnog monitora“  ima za zadatak da poveća informisanost ruskog i inostranog auditorijuma o doprinosu Ruske Federacije podršci međunarodnoj saradnji  (SMR). „Humanitarna karta“ može postati jedan od instrumenata za realizaciju tog zadatka.

„Naša misija je da se kaže svetu, našim građanima i stručnjacima o tome, kako Rusija pomaže zemljama partnerima – izjavio je suosnivač projekta „Humanitarni monitor“ Mihail Petrosjan. – Mi razumemo da postoje spoljni faktori i poteškoće u predstavljanju objektivnog lika naše zemlje ljudima u inostranstvu, i čini nam se da karta može biti jedan od instrumenata između ostalog i komunikacioni“.

U ovom trenutku u bazi podataka „Humanitarne karte“ je više od 65 zemalja, kojima je Rusija pružila pomoć. Zabeleženo je više od 220 slučajeva kada je pružena. Informacije se  prikupljaju iz više od 400 izvora. Najveća pomoć je od Državnog sektora u prvom redu su operacije usmerene na zaštitu zdravlja i pružanju pomoći u snabdevanju hranom.


Kartu će popunjavati ekipa projekta, i svaki korisnik, kome je to važno, imaće mogućnost da učestvuje u tom procesu. Portal predviđa kraudsorsing princip popunjavanja baze podataka: za korisnike „Humanitarne karte“, koji poseduju informaciju o ruskim projektima i inicijativama u oblasti humanitarne podrške (ili učestvuju u takvim projektima) “Humanitarna karta” daje mogućnost da se podaci dostave na razmatranje administratoru projekta.

Karta je aktuelna u ovim uslovima, jer pruža mogućnost da se izlista antivirusna pomoć  Rusije – obim pomoći zemljama u inostranstvu je zadivljujuće velik.

Portal „Humanitarna karta“  https://www.russianassistance.ru/
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: russianassistance.ru// vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija će odgovoriti na nove sankcije EU zbog slučaja Alekseja Navaljnog, a kakva će biti reakcija još nije poznato, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško. „Kada bude akcij...


Danas je u Banjaluku stigao drugi kontingent od 20.000 doza ruskih vakcina protiv koronavirusa „Sputnjik V“.

Ruske vakcine protiv koronavirusa takođe efikasno deluju protiv onih sojeva koji se šire Evropom, rekao je predsednik Vladimir Putin, pozivajući se na relevantne izveštaje koji su mu dostavljeni.


„Netanjahu pati od opsesije Iranom i misli da je on uzrok njihovih unutrašnjih problema“


Sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena da Sjedinjene Države „nikada neće priznati takozvanu aneksiju“ Krima, rekao je da se to nikada nije...


Ostale novosti iz rubrike »