BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Berlin nema obavezu da osigura da SAD ne počine ratne zločine napadima dronova iz Nemačke - odluka Suda

RT: Berlin nema obavezu da osigura da SAD ne počine ratne zločine napadima dronova iz Nemačke - odluka Suda
27.11.2020. god.


Berlin više neće biti dužan da osigura da američki napadi dronovima koordinisani kroz vazdušnu bazu u Nemačkoj budu u skladu sa međunarodnim pravom, presudio je sud, u "teškom udarcu" na slučaj koji su pokrenule grupe za ljudska prava.

Savezni upravni sud u Lajpcigu zaključio je da vlada nema obavezu da garantuje da su američki napadi u skladu sa humanitarnim pravom mimo osnovnih uveravanja američkih vlasti, poništavajući presudu iz prošle godine kojom je Berlin delimično odgovoran za takve operacije.


Slučaj su 2014. godine pokrenule grupe za ljudska prava u ime trojice jemenskih tužilaca, koji optužuju da su američki dronovi ubili članove njihove porodice 2012. godine, a da su se u tim napadima koristili podaci o kontroli leta prenošeni preko američke vazduhoplovne baze u Ramštajnu u Nemačkoj. Jedan od tužilaca, Faisal bin Ali Džaber, nazvao je presudu "teškim udarom".


„Moja porodica ne može živeti bez straha dok ovi dronovi, leteći uz pomoć Nemačke, lebde nad našom zajednicom u Jemenu, preteći da će doneti smrt i uništenje“, rekao je on.

"Nemačka vlada mora zaustaviti upotrebu `Ramštajna` za napade dronovima."

 

 

Odlukom je potvrđena presuda nižeg suda doneta 2015. godine u kojoj se navodi da, pošto je vlada već obavestila Vašington o njegovoj dužnosti da se povinuje međunarodnom pravu, nije imala dalju obavezu da obezbedi poštovanje zakona, dodajući da „nemačke vlasti imaju vrlo ograničen uticaj na strane trupe koje koriste vazdušnu bazu.

Dženifer Gibson, koja vodi projekte vezane za dronove u grupi za ljudska prava "Ripriev" i pruža pravno zastupanje Džaberu, osuđujući novu presudu, nazivajući američke napade "očigledno nezakonitim".

„Ono o čemu ovde govorimo je tajni program atentata koji svake godine ubije mnoštvo civila. Jednostavno je neodrživo, i uprkos današnjoj presudi, vrlo očigledno nezakonito“, rekla je Gibsonova.

"U ime svih nevinih žrtava američkih udara dronovima, Faisal i njegova porodica nastaviće da pokušavaju da taj program iznesu na svetlo - i da osiguraju da američki partneri odgovaraju za svoju ulogu."

 

"Ripriv" je saopštio da tužioci u ovom slučaju sada razmatraju žalbu Saveznom ustavnom sudu, najvišem pravosudnom telu u Nemačkoj, u nadi da će oživeti prethodnu presudu koja je pritisnula Berlin da preduzme brigu o smrtonosnim američkim napadima.

Da je Vašington vazduhoplovnu bazu "Ramštajn" koristio kao ključno čvorište u svom ratovanju bespilotnim letelicama, nemačke vlasti dugo su držale u tajnosti, priznajući samo operacije 2016. godine nakon godina glasina i nezvaničnih izveštaja. Od tada se kod baze periodično protestuje od strane antiratnih aktivista koji traže da nemačka vlada prestane sa podržavanjem napada koji bi mogli predstavljati ratni zločin.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © US Air Force / J.M. Eddins Jr./ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Registrovano je oko 500 slučajeva u vezi sa zaplenom i preregistracijom zajednica, pokrenuto oko 250 krivičnih postupaka

Dvadesetog februara u 20 časova čitav naš narod bio je na jednom mjestu, u Jasenovcu. Kada je Dara odgovorila na pitanje Diane Budisavljević odakle je, odgovorila da je iz...


Branioci Lenjingrada pronašli su mnogo načina da sakriju grad od neprijateljske avijacije.


Projekat gasovoda „Severni tok 2“ ima političku komponentu, on ne promoviše energetsku bezbednost Evrope, ali Evropska komisija ne može da zabrani privatnim kompanijama da ulažu u njega, saopštio je...


Ostale novosti iz rubrike »