BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Turska uvela zabranu reklamiranja na Tviteru, Periscopu i Pinterestu, obećavajući da će se boriti protiv „digitalnog fašizma“

RT: Turska uvela zabranu reklamiranja na Tviteru, Periscopu i Pinterestu, obećavajući da će se boriti protiv „digitalnog fašizma“
19.01.2021. god.

Ankara je uvela zabranu reklamiranja na Tviteru, Periskopu i Pinterestu zbog njihovog nepridržavanja novog zakona o društvenim mrežama u zemlji, a koji zahteva da strane kompanije imaju zvaničnog predstavnika u Turskoj.


Odluka je stupila na snagu danas, a najviši zvaničnici zemlje su je pohvalili kao sjajan korak u zaštiti nacionalnog interesa u sajber prostoru.


„Odlučni smo da učinimo sve što je potrebno da zaštitimo podatke, privatnost i prava naše države“, rekao je zamenik ministra saobraćaja Omer Fatih Sajan.

„Nikada nećemo dozvoliti da u Turskoj prevladaju digitalni fašizam i nepoštovanje pravila.“

Ograničenja proizilaze iz novog zakona o društvenim mrežama koji je Turska usvojila prošlog jula. Prema zakonu, strane kompanije moraju da osnuju predstavnike u zemlji kako bi mogle brzo da reše probleme sa ilegalnim sadržajem na svojim platformama. U teoriji, takav pristup bi omogućio kompanijama uklanjanje uvredljivog sadržaja umesto da se na čitave platforme uvode opšte zabrane. Zakon takođe zahteva da se podaci turskih korisnika društvenih medija čuvaju lokalno.

Kompanije koje nemaju zakonskog zastupnika podložne su kaznama poput novčane, zabranom reklamiranja i smanjenja saobraćaja, što bi efektivno učinilo uslugu presporom za upotrebu. Sajan je rekao da će se saobraćaj Tvitera i Pinteresta smanjiti za 50 procenata u aprilu i 90 procenata u maju ako kompanije nastave da odbijaju da se povinuju novom zakonu. Očekuje se da će Periskop - Tviter usluga strimovanja uživo, biti potpuno ugašen do marta zbog male upotrebe.

Druge glavne platforme društvenih mreža ili su se već povinovale zahtevima Turske ili su trenutno u procesu uspostavljanja registrovanja. Prošlog meseca Jutjub je saopštio da će se pridržavati zakona.

U ponedeljak je Fejsbuk saopštio da je započeo proces registrovanja pravnog lica u Turskoj, upozoravajući, međutim, da će predstavnik biti povučen ako se kompanija suoči sa „pritiskom“ iz Ankare. Ranije su turske vlasti novčano kaznile giganta društvenih medija sa oko 5,3 miliona dolara zbog nepoštovanja propisa.

„Ova odluka ne menja Fejsbukove standarde zajednice, kao ni globalni postupak za preispitivanje vladinih zahteva i povući ćemo predstavnika ako budemo suočeni sa pritiskom na bilo koje od njih“, saopštio je Fejsbuk.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Global Look Press / ZUMAPRESS.com / Jaap Arriens / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Nakon svečane akademije grada Banjaluke, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković održali su kratak sastanak iza zatvorenih vrata, javlja reporter BN TV.


Predsednik Vladimir Putin reagovao je na izjavu ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, koji ga je ranije pozvao na sastanak. Predsednik Putin je rekao da, ako predsednik Ukra

Premijer Slovačke Eduard Heger je na konferenciji za novinare saopštio o proterivanju zaposlenih u ruskoj diplomatskoj misiji. „U skladu sa trenutnom geopolitičkom situac


Češka će smanjiti broj osoblja ruske ambasade na nivo češke diplomatske misije u Moskvi, rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulganek. Proterivanje može obuhvatiti oko 70 ljudi.

Ukrajina je zatražila da Evropska unija razmotri mogućnost isključenja Rusije iz SWIFT-a, međunarodnog sistema transfera između banaka, predlažući da se ta mera doda novom paketu sankcija. Moskva j


Jazak imuno – voda obogaćena mineralima


Ostale novosti iz rubrike »