Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Američka vojska švercuje heroin?

Američka vojska švercuje heroin?
20.12.2007. god.

I dok Avganistan, i pored deklarisanih „napora“ međunarodnih trupa pod vođstvom NATO, ostaje podeljen na grupacije okupljene oko različitih plemena od kojih su neke bliske Talibanima, avganistanski seljaci, pritisnuti ekstremnom bedom, sve više gaje opijumski mak, što ih finansijski održava u životu. Oni svoju robu, u zemlji koja ima optimalne uslove za uzgoj maka, zatim prodaju prerađivačkim pogonima skrivenim u avganistanskim planinama, gde se od maka pravi heroin.

Ruska satelitska televizija Rosija (državna Radio-televizija Rosija - RTR) u avganistansku provinciju je uputila svog reportera Aleksandra Sladkova, koji je ovako opisao situaciju: „U Avganistanu se opojne droge proizvode još od antičkih vremena. Međutim, kada su ovde bile sovjetske trupe, nije postojalo osnova da se govori o avganistanskom biznisu narkotika“, osvrnuo se Sladkov na period sovjetske okupacije. „Kasnije su talibani došli na vlast. I oni su se protiv ovog zla žestoko borili. E, sada je ovde prisutan NATO i - uprkos naporima koje čine specijalisti - Avganistan već mnogo godina ostaje na vrhu liste zemalja koje ilegalno proizvode drogu i bave se njenim švercom“, kaže reporter ruske televizije.

Proizvodnja narkotika je sada dobila karakteristike glavnog sektora nacionalne ekonomije Avganistana, kaže RTR. Ujedinjene nacije procenjuju da je 95 procenata opijuma proizvedenog prošle godine proizvedeno ovde. Prihodi baroni droge premašuju polovinu bruto nacionalnog proizvoda. Vlada je obećala da će seljacima pomoći da gaje kupus, šargarepu i žito, ali nije održala reč. Kao rezultat ovakve situacije, površina na kojoj se gaji mak je samo prošle godine povećana za 49 posto.

Ambasador Ruske Federacije u Avganistanu Zamir Kabulov je za RTR izjavio da su „seljaci otvoreno rekli da, pošto su prepušteni sami sebi, ni oni ne moraju da se drže dogovora (da ne gaje opijumski mak). I tako su opet zasukali rukave i svuda lepo zasadili opijumski mak“.
Ruska televizija tvrdi da trenutno postoje tri glavne rute kojima se narkotici transportuju iz Avganistana. Prva je takozvana „balkanska ruta“ koja vodi kroz Iran, Tursku, pa preko Balkana u Evropu. Druga je južna ruta, koja koristi morske luke susednog Pakistana. A treća je severna ruta koja vodi kroz centralnu Aziju do Rusije i Evrope.

Šef policijske uprave avganistanske Patkia provincije, Esmatolah Alizai, RTR-u je na „tarzanskom“ ruskom jeziku izjavio sledeće: „Ovo je međunarodna mafija za drogu. Oni im ponekad čak i pomažu. Sa druge strane, u našoj zemlji vlada siromaštvo“.

RTR dalje tvrdi da „postoje neprovereni izvori koji tvrde da se za prevoz droge po Avganistanu i u inostranstvo koriste američki vojni transportni avioni, verovatno do vazdušne baze Manas u Kirgistanu i baze Indžirlik u Turskoj“.

Komentarišući ove navode, ambasador Kabulov je rekao da „ukoliko se ove aktivnosti zaista odvijaju, jednostavno je nemoguće da se one rade bez kontakta sa Avganistancima, a ako o tome nešto zna i jedan Avganistanac, onda će pre ili kasnije o tome znati i bar pola Avganistana. Tako da ne mogu da isključim ovu mogućnost, ali je ne mogu ni dokazati“.

Bilo kako bilo, kaže RTR, američko vojno prisustvo u Avganistanu se čudnovatim spletom okolnosti poklapa sa početkom porasta proizvodnje sirovog avganistanskog opijuma, što će možda dovesti do izvesne destabilizaciju Azije, Evrope i Rusije, zaključuje ruska televizija.  • Izvor
  • Glas javnosti
  • Povezane teme


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kijev razmatra uvođenje mirovnih snaga OEBS-a u Donbas, pošto ta organizacija ima takav mandat, izjavio je potpredsednik vlade Ukrajine i ministar za reintegraciju takozvanih "privremeno okupiranih teritorija" Aleksej Reznikov...


Direktor Savezne službe za vojno-tehničku saradnju (FSVTS), Dmitrij Šugajev je saopštio da je Rusija u protekle četiri godine snabdela Srbiju helikopterima Mi-35M i Mi-17V, borbenim avionima MiG-29, kao


"Uvodeći sankcije protiv ruskih i saudijskih državljana Britanija se pokazala kao zaštitnica dobra“, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab. „Danas unosimo na spisak 49 državljana i organ


Radioaktivnost na lokaciji Pljačkovica je bila 1100 puta veća u periodu kada je bombardovana" - kaže dr Danica Grujičić,


Ostale novosti iz rubrike »