booking.com
Početna stranica > Novosti

Ruski tenkovi po licenci

Ruski tenkovi po licenci
02.03.2013. god.

Indija je zainteresovana za nastavak proizvodnje ruskih tenkova T-90S po licenci, saopštio je glavni izvršilac rusko-indijskog ugovora za tenkove, generalni direktor naučno-proizvodne korporacije „Uralvagonzavod“ Oleg Sijenko na salonu naoružanja AJDEKS-2013. Ruski tenk T-90 je učestvovao u dinamičkoj prezentaciji na sajmu u Abu-Dabiju i zaslužio je mnoštvo pohvala stručnjaka.

T-90S ima modernizovanu okretnu topovsku kupolu koja je snabdevena novim automatizovanim sistemom za upravljanje vatrom, preciznijom topovskom cevi od 125 mm i mitraljezom na daljinsko upravljanje. Nova dinamična zaštita obezbeđuje mnogo veći nivo suprotstavljanja svim protivtenkovskim kontrolisanim raketama, što predstavlja dodatnu zaštitu od super preciznog oružja, mina i nagaznih mina. Osim toga, sistemi za kružno video posmatranje i automatizovani sistem za upravljanje vatrom omogućavaju da se vrši otkrivanje, prepoznavanje i pogađanje ciljeva u mestu i prilikom kretanja u svako doba dana i noći.

Značajno su poboljšane karakteristike kretanja i mogućnost upravljanja tenkom. Povećan je kapacitet njegovog motora. Po zbirnim karakteristikama tenk T-90S je danas najbolji tenk na međunarodnom tržištu. Po rečima Sijenka, „proizvedeni tenkovi već broje nekoliko stotina“. Ovakav tenk se po ruskoj licenci proizvodi u fabrici tenkova u gradu Avada, u državi Tamilnadu.

Tenk T-90 danas predstavlja glavnu udarnu snagu indijske vojske. Indija je zainteresovana da od današnjeg sklapanja pređe na potpunu lokalizaciju proizvodnje i kasniju modernizaciju zajednički proizvedenih mašina. Možda će u periodu 2014-2019. godine Indija dodatno kupiti oko 600 novih kompleta modernizovanih tenkova T-90S i početi njihovu proizvodnju po licenci.

Po istom sistemu Indija danas radi i u drugim preduzećima, proizvodeći po ruskim licencama različitu ratnu tehniku. Indijska korporacija Hindustan Aeronautics Ltd proizvodi jedan od najboljih lovaca na svetu Su-30 MKI. Zajedno s Indijom radi se na perspektivnom lovcu pete generacije FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft). Već nekoliko godina rusko-indijsko mešovito preduzeće BraMos proizvodi najbrže krilate rakete „BraMos“.

Danas ruski konstruktori rade na izradi tenka pete generacije. Za njega su predviđena principijelno nova inženjersko-tehnička rešenja, ističe glavni urednik časopisa „Narodna odbrana“ Igor Korotčenko:

- To će biti tenk s blindiranom kapsulom, koja će omogućiti zaštitu života posade u uslovima borbenih dejstava. Ratna oprema će biti smeštena u blindiranu kapsulu. Postojaće okretna topovska kupola i topovska cev koja će moći da obavlja funkcije punjenja i ispaljivanja vatre automatski, bez učestvovanja čoveka. Nišandžiji-operateru će preostati samo funkcija navođenja cilja i indikacije tipa punjenja za pogađanje cilja. To će biti potpuno unifikovana, automatizovana i blindirana platforma koja će omogućiti rešavanje zadataka u toku ratnih dejstava. Tenkom će se upravljati daljinski. Ovaj proizvod predstavlja prvi korak na putu ka stvaranju potpuno „bespilotnog“ oružja, ka takozvanim ratnim robotima o kojima su pisci naučne fantastike pisali u prošlom veku.

Moguće je da će i ovaj tenk biti napravljen zajedničkim naporima proizvođača oružja Rusije i Indije.

Georgij Vanecov,  • Izvor
  • Glas Rusije, foto: RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Komandant Revolucionarne gardie Irana je obećao da će oboriti sve bespilotne letelice koje naruše vazdušni prostor zemlje, te da će odbiti bilo kojeg agresora. Upozorenje je usledilo nakon što su...


Saudijska Arabija se možda pridružila SAD-u optužujući Iran za prošlonedeljni napad na njena naftna postrojenja, ali odgovor kraljevstva jasno pokazuje da ne veruje da je to tačno, izjavio je...

Mars možda krije vodu duboko ispod svoje površine, otkrio je NASA-in modul "INsajt", a magnetno polje planete ima svoj život, pulsirajući u ponoćnim udarima na način koji je potpuno...Dodatne američke snage i sistemi PVO su upućeni prema Persijskom zalivu da bi "pojačalo odbranu" Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, objavio je Pentagon nakon napada bespilotnim letelicama na...


Ostale novosti iz rubrike »