Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Zdravlje i vlast: primeri iz istorije

02.03.2013. god.

Predsednik Venecuele Ugo Čavez i dalje rukovodi vladom. Ovo je izjavio potpredsednik republike Nikolas Maduro. On je demantovao informaciju koja se pojavila u medijima o tome da je Čavez navodno isključen s aparata koji održavaju njegov život. Međutim, sam lider Venecuele se već treći mesec ne pojavljuje.
Uostalom, to nije prvi slučaj u istoriji kad zemljom upravlja teško bolestan čovek.

Priče o tome kako su na čelu zemlje bili radno nesposobni vladari poznate su od davnina. U srednjem veku je bila uobičajena praksa da se na tronu drži dete ili umno nesposoban kralj uz faktičku vladavinu regenta, savetnika i ostalih. Masa takvih primera postoji i u nedavnoj prošlosti. Dvadeseti američki predsednik Džejms Garfild je skoro polovinu svog predsedničkog mandata bio prikovan za bolničku postelju zbog rane zadobijene u leđa. Za sve to vreme samo je jednom održao sednicu s članovima svog kabineta. Potpredsednik tada nije preuzeo na sebe dužnosti šefa države i SAD nekoliko meseci nisu imale potpunu upravu. Ima primera i iz sovjetske istorije, podseća politički analitičar Andrej Klimov.

- Na primer, rukovodilac SSSR Konstantin Černjenko se takođe nije odlikovao dobrim zdravljem. I da bi se pokazala radna sposobnost vođe, između ostalog, organizovani su izbori u kojima je on učestvovao. Zbog toga se bolničkoj sobi u kojoj je ležao pridavao izgled izbornog mesta na kojima je on sprovodio izbore. Pritom je svima bilo jasno da je to što se on nalazi na vlasti – rezultat rada medicinara. Bilo je i drugih rukovodilaca koji su praktično bili na aparatima, ali je ogromna zemlja, bar pravno, bila pod njihovom kontrolom.

I kubanski lider Fidel Kastro je dugo vremena upravljao zemljom iz bolničke sobe. Istina, unapred je za svaki slučaj za svog naslednika proglasio mlađeg brata Raula, koji je kasnije zvanično preuzeo kormilo. Tako da na Kubi bolest vođe nije izazvala veliku zbrku. Venecuela je druga stvar. Tamo su jake pozicije oponenata režima. Poslednje izbore Ugo Čavez je dobio s malom prednošću, a onda je praktično odmah otišao na još jednu u nizu operacija posle koje je nestao s političke scene. I premda je narodu potpredsednika Nikolasa Maduroa predstavio kao svog sledbenika ovakav politički scenario izgleda vrlo nestabilno. Zato se snage koje vladaju u Venecueli trude da Ugo Čavez ostane predsednik što je moguće duže, kaže predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Mihail Remizov.

- To je problem svih režima koji se grade na ličnoj popularnosti. Njihova stabilnost zavisi od fizičkog i psihičkog zdravlja prvog lcia. Zato, kad se kod njega pojave zdravstveni problemi, okolina maksimalno dugo ne otkriva informacije o problemima i pokušava da pronađe neki način da produži režim, sad već bez oslanjanja na prvo lice.

Ovakva situacija može da traje prilično dugo. Praktično, do kraja predsedničkog roka, osim ako u zakonu nije navedeno drugačije. Kad je premijer-ministar Izraela Ariel Šaron u januaru 2006. godine pao u komu posle moždanog udara, pravno je bio na čelu zemlje još više od tri meseca. I tek stotog dana bolesti, njegove obaveze su po izraelskim zakonima prešle na zamenika Ehuda Olmerta.

U slučaju s Ugo Čavezom njegove pristalice izjavljuju da su sigurne u ozdravljenje predsednika. Stoga nema nikakvih osnova da se menja šef republike, ističe generalni direktor Fonda za efikasnu politiku Kiril Tanajev.

- Politička sila koja je dovela rukovodioca zemlje na vlast zainteresovana je da dobije maksimalne pogodnosti u uslovima političkog procesa. To je normalno. U tome nema ničeg ni rđavog, ni sramotnog. Ako se čovek razboleo, život se na tome ne prekida. A ni politički, ekonomski i socijalni interesi nikuda ne nestaju. Svaki rukovodilac ovog nivoa predstavlja olicetvorenje određene političke linije, određenih socijalnih slojeva, određenih pristupa ekonomiji. I naravno, njegova bolest ni u kom slučaju ne treba da dovede do prekida ove linije. To je logika politike.

Ukoliko Ugo Čavez ne bude mogao da se izbori s bolešću, njegova smrt će biti objavljena najkasnije za tri-četiri dana. Protivzakonito je i jednostavno glupo to dalje kriti, smatraju stručnjaci. A dok predsednik diše, neka je to i uz pomoć aparata, niko ga neće sprečiti da ostane šef države.

Natalija Kovalenko,  • Izvor
  • Glas Rusije, foto: EPA/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Savez dve od tri najmoćnije vojske na planeti duboko bi promenio svetski poredak. Vladimir Putin smatra da je u budućnosti moguće da bi se Rusija i Kina mogle ujediniti,...


Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu pozvalo je London da preispita svoju politiku koja nudi vize za stanovnike Hong Konga sa britanskim prekomorskim statusom i utire put britanskom ka državljanstvu. ...


I jermenska i azerbejdžanska strana saopštavaju da je tokom noći došlo do kršenja primirja i da su granatirana pogranična mesta usled čega su stradali, između ostalog i civili, a...

Predsednik Rusije Vladimir Putin shvata da što se više bliže američki predsednički izbori to je rusofobna retorika jača, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.


Američke vojne vežbe u Evropi sa razvojem primene nuklearnog oružja destabilizuju situaciju u svetu, a posebno u pozadini krize nastale u oblasti kontrole naoružanja, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih...


Ostale novosti iz rubrike »