Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Kakvo su blago Amerikanci pronašli u Zaječaru?

Kakvo su blago Amerikanci pronašli u Zaječaru?
21.03.2013. god.

 Američka kompanija “Friport Mekmoran” i kanadski “Rezervoar minerals”, u potrazi za zlatom i crvenim metalom istraživaće i dva lokaliteta u okolini Zaječara.

Ove kompanije su, po prvim podacima, pronašli najbogatije ležište bakra još od 1902. godine, pišu Novosti.

“Rezervoar minerals” sada istražuje, kako samostalno, tako i sa “Friportom”, 535 kvadratnih kilometara u Timočkoj Krajini, kaže dr Sajmon Ingram, predsednik i generalni direktor kanadske kompanije.

“Imamo sve razloge da verujemo da ovo područje u sebi krije svetsku klasu rude bakra i zlata”.

Ingram je istakao da će se geološka istraživanja obavljati u okolini zaječarskog sela Nikoličevo i Kraljevici, gde postoje veliki izgledi za pronalazak bogatih ležišta bakra i zlata.

Ove kompanije su, kod borskog aerodroma, nedaleko od sela Nikoličevo, u pojasu širokom 160 metara, na dubini od 461 do 621 metra, do sada pronašle ležište sa 10,16 odsto bakra u rudi. Na drugom lokalitetu, otkrili su, na dubini od 584 do 684 metra, ležište sa 4,31 procenat crvenog metala.

Kako tvrde stručnjaci, ležišta sa jedan odsto bakra, uz uslov da ga prate odgovarajuće količine rude, smatraju se izuzetno profitabilnim. Da bi se stekla potpuna slika o tome šta su Amerikanci otkrili, najbolje svedoči podatak da se u rudnicima crvenog metala u Boru i Majdanpeku eksploatiše ruda koja u sebi ima najviše do 0,4 odsto bakra.  • Izvor
  • Srbin


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vraćanje „Kobrama“ statusa odreda, prema rečima ministra Vulina, jeste čin koji govori da je prepoznata vrednost te jedinice i specifičnost zadataka koje obavlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


Situacija u Persijskom zalivu je nestabilna kao i pre i postoji opasnost da se stvari razviju prema krajnje nepredvidivim scenarijima, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je demonstrante u Belorusiji sa nastave s mirnim protestima i da „ne podležu provokacijama“.


Amerika i njeni saveznici moraju da budu agresivna konkurencija Rusiji u svim delovima sveta i pripravni za najgore, izjavio je šef Pentagona Mark Esper. „Pošto je reč o nadmetanju svetskih...

  Godišnjica oslobođenja Beograda od fašističkih osvajača obeležava se 20. oktobra. I u porodici Ljubov Tulijeve iz Belorusije ovaj dan će postati poseban: 67 godina ona je sanjala da poseti...


Bivši predsednik Bolivije, Evo Morales je saopštio nameru da se vrati u zemlju nakon što je njegov socijalistički saveznik Luis Arke obezbedio pobedu na predsedničkim izborima. Govoreći toko


Ostale novosti iz rubrike »