Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Šah uz muziku

Šah uz muziku
10.04.2013. god.


Pariski Luvr i peterburški Ruski muzej se pripremaju za šahovsko takmičenje. Krajem aprila prvo u glavnom muzeju Francuske, zatim u jednom od najvećih muzeja Rusije biće održan u dve etape Memorijal Aljohina – međunarodni šahovski turnir u znak sećanja na ruskog velemajstora.

Osim prijavljenih deset učesnika na čelu sa šampionima sveta u šahu Višvanatanom Anandom povodom Memorijala Aljohina pridružiće se poznati ruski muzičari. To je Nikolaj Luganski i Vadim Repin, kojima predstoji da otvore turnir u Parizu koncertom dela ruske muzike.

Udrživanje Francuske i Rusije u održavanju Memorijala Aljohina nije slučajno. Aleksandar Aljohin - prvi ruski šampion sveta u đahu i jedini šahovski kralje u svetu koji je umro nepobeđen – otputovavši iz Rusije početkom 20-ih godina naselio se u Francuskoj. Nije slučajno ni pozivanje na otvaranje Memorijala Aljohina pijaniste Nikolaja Luganskog i violiniste Vadima Repina. Obojica su veliki ljubitelji đaha i više puta su se susretali ne samo na sceni, već i za šahovskom tablom. Nikolaj je nešto više od Vadima odan šahu – on je čak učestvovao u prvenstvu Moskovskog konzervatorijuma u brzopoteznim partijama, zauzevši prvo mesto. U intervjuu za Glas Rusije Nikolaj Luganski je govorio o svom hobiju:

- To je moj hobi, čak ljubav od detinjstva. Igram pratim turnire, zadovoljstvo mi je da razmatram lepe partije. Šah disciplinuje mišljenje, uči određenoj vrsti logike. Ali muzika i šah kao stvaralaštvo vrlo su daleko jedno od drugog, i možda me je time šah i privukao.

Ljubav prema šahu je u krvi mnogih ruskih muzičara. Tako stali partneri šahiste Nikolaja Luganskog su naprimer violončelista svetskog glasa Aleksandar Knjazev i čuveni pijanista i dirigent Mihail Pletnjov. Ljubitelja šaha ima dosta među poznatim ruskim kompozitorima prošlosti. Na primer, strasni ljubitelj šaha bio je Nikolaj Rimski-Korsakov, a njegov mlađi kolega Sergej Tanjejev je obožavao da igra šah sa Lavom Tolstojem. Ali pravi genij šaha među ruskim kompozitorima bio je Sergej Prokofjev. Jednom je Prokofjev uspeo da odigra nerešeno sa samim Emanuilom Laskerom, i što je sasvim neverovatno, da pobedi legendarnog Kapablanku. Nravno, sve to zna Nikolaj Luganski. Uporedo sa tim na otvaranju Memorijala Aljohina on je izabrao ne dela Prokofjeva, već Sergeja Rahmanjniva koji se samo zanimao za šah. Ali razlog je poseban: Nikolaj Luganski smatra da u životu Aleksandara Aljohina i Sergeja Rahmanjinova ima dosta zajedničkog.

Pre svega obojica su emigranti. I što je najvažnije sudbine su im se čak presecale. Rahmanjinov je jednom pomagao Aljohinu: jednom mu je dao novac, bili su poznanici. Mnogo ih u biografiji spaja: od ruskih emigranata koji su posle revolucije otišli iz Rusije, samo ova dvojica izuzev Ivana Bunjina su stekli svetsku slavu.

Kombinacija je duša šaha – govorio je Aleksandar Aljohin. Na turniru posvećenom njemu, šahovske kombinacije će pratiti ništa manje duševne note.

Olga Bugrova,  • Izvor
  • Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Apelaciono veće Haškog mehanizma odgodilo je statusnu konferenciju u slučaju koji se vodi protiv generala Ratka Mladića do trenutka kada on bude u stanju da dođe u sudnicu sa...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da u našoj zemlji u poslednja 24 časa nije bilo preminulih od posledica zaraze koronavirusom, a potvrđeno je 34 novozaraženih.


Datum Parade pobede je određen, ona će biti održana 24. juna, rekao je predsednik Vladimir Putin. Predsednik je naredio početak priprema za ovaj događaj. Ministar odbrane Sergej Šojgu dobi

Evropska kosmička agencija je koristila konstelaciju svojih satelita kako bi istražila neobične slabosti magnetnog polja Zemlje. Čini se da se čudna anomalija za koju se veruje da je odgovorna...


Kompanija „Gasprom“ je obustavio tranzit gasa kroz poljski deo gasovoda „Jamal-Evropa“. Prema podacima


Ostale novosti iz rubrike »